Sosyal Medya

Dünya

Çavuşoğlu ve Lavrov Soçi'de görüştü

Türk hava sahasını ihlâl eden Rus uçağının düşürülmesiyle başlayan krizde yumuşamanın ardından iki ülke arasındaki ilk temas gerçekleşti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Rusya'nın Soçi kentinde bir araya geldi.



Rusya ile 24 Kasım 2015'te yaÅŸanan uçak krizinden sonra bu ülkeye ilk kez ziyaret düzenleyen Türk bakan olan ÇavuÅŸoÄŸlu'nun Lavrov'la görüşmesi Soçi'de resmi görüşmelerin yapıldığı Rus Otel'de yapıldı. Görüşme 36 dakika sürdü.

Görüşmenin başında kısa bir açıklama yapan Çavuşoğlu, zamanlama açısından önemli olan bu toplantıya (Karadeniz Ekonomik İşbirliği Toplantısı) davet edilmesi ve sıcak karşılama için Lavrov'a teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Putin'e gönderdiği mektubun ardından telefonda da görüştüklerini anımsatan Çavuşoğlu, "Bu çok yapıcı ve olumluydu. İlişkilerimizin normalleşmesi ve arzulanan seviyeye çıkarılması için bize de görüşmede ele alınan konuları takip etme talimatı verildi." diye konuştu.

Lavrov ise Çavuşoğlu'na Karadeniz Ekonomik İşbirliği Toplantısına katılımından dolayı teşekkür etti.

Bu toplantı vesilesiyle taraflar arasında ikili görüşme imkanı oluşacağını dile getiren Lavrov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Putin'e gönderdiği mesaj ve yaptığı telefon görüşmesi bağlamında ilişkilerin normalleşmesi için pratik adımları ele alacaklarını kaydetti.

Kremlin'den açıklama

Görüşmenin baÅŸladığı saatlerde Kremlin'nden yapılan açıklamada ise Rusya lideri Putin ile CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın Eylül'deki G-20 zirvesinden önce bir araya gelme ihtimalinin bulunduÄŸu belirtildi. 

Kremlin açıklamasında, Türkiye ile ilişkilerin yeniden eski haline dönmesi için bir ay veya daha fazla süre yoğun ikili temaslar olacağı ifade edildi.

ErdoÄŸan’ın mektubuyla ilk adım atıldı

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, 24 Kasım’dan bu yana gerilen iliÅŸkilerin düzelmesi amacıyla Rusya Devlet BaÅŸkanı Putin'e geçtiÄŸimiz hafta bir mektup gönderdi. Ankara, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın Putin'e gönderdiÄŸi mektupta pilotun ailesine taziyelerin sunulduÄŸunu belirtip, "Kusura bakmasınlar' ifadesinin kullanıldığını açıkladı.

Ancak Türkiye ile iliÅŸkileri konusunda konuÅŸurken her zaman ‘özür’ ve ‘tazminat’ beklediklerini belirten Putin, Putin ise dün Rus diplomatlarla yaptığı toplantıda Türkiye'nin Rusya'dan 'özür dilediÄŸini' söyledi.

Krizden sonra ilk telefon görüşmesi

Mektup gönderilmesinin ardından Kremlin’den ‘olumlu adım’ açıklaması yapıldı. ÇarÅŸamba günü de iki lider Kasım ayından bu yana ilk kez telefon görüşmesi yaptı. CumhurbaÅŸkanlığı kaynakları, görüşmenin çok olumlu geçtiÄŸini belirtti. Liderler, yüz yüze görüşme konusunda mutabık kaldı.

CumhurbaÅŸkanlığı, görüşmenin ardından “Sayın CumhurbaÅŸkanımız ve Rusya Federasyonu Devlet BaÅŸkanı Putin, görüşmede, Türkiye-Rusya arasındaki ikili iliÅŸkilerin normalleÅŸmesinin önemi üzerinde durmuÅŸlardır. Sayın CumhurbaÅŸkanımız ve Sayın Putin, ikili iliÅŸkileri yeniden canlandırmak için gerekli adımları atmanın yanı sıra, bölgedeki siyasi, ekonomik ve insani krizler karşısında iÅŸbirliÄŸi içinde olmanın önemine de iÅŸaret etmiÅŸlerdir” açıklaması yaptı.

Kremlin’in yaptığı açıklamaya göre de Putin ErdoÄŸan'a, gönderdiÄŸi mektup sayesinde iÅŸbirliÄŸinin devamı ve iki ülke arasındaki krizi bitirmek için gereken ÅŸartların oluÅŸtuÄŸunu söyledi.

Rusya yaptırımları kaldırıyor

Telefon görüşmesinin hemen ardından Putin, Türkiye'ye yönelik yaptırımları iptal eden kararnameyi imzaladı. Açıklama Kremlin'in internet sitesinden duyuruldu.

ÇavuÅŸoÄŸlu, KEÄ° toplantısı için Soçi’ye gitmeden önce Rus gazetesi Kommersant’a bir yazı yazdı. "Ortak bir geleceÄŸi müştereken inÅŸa etmek, birlikte yeni bir baÅŸlangıç yapmak, bizim en samimi arzumuzdur” ifadelerini kullandı.

24 Kasım’da Rus uçağı düşürüldü

Türkiye, 24 Kasım’da hava sahasını "5 dakika içinde 10 kez uyarılmasına raÄŸmen" ihlâl eden Rus savaÅŸ uçağını, Suriye sınırında düşürmüştü. Bu durum Ankara ve Moskova arasında krize neden oldu. Moskova yönetimi uçağın Suriye üzerinde düşürüldüğünü ve Türkiye’ye hiçbir tehdit teÅŸkil etmediÄŸini söylerken, ABD ve sivil gözlemciler Rus uçağının Türk hava sahasını ihlâl ettiÄŸini doÄŸrulamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.