Sosyal Medya

Dünya

Osman Gâzi Köprüsü açıldı

İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangâzi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan Osman Gâzi Köprüsü açıldı. Köprüden geçişler bayram sonuna kadar ücretsiz olacak.



Osman Gâzi Köprüsü’nün açılışı, CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan ve BaÅŸbakan Binali Yıldırım ile UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanı Ahmet Arslan'ın katılımıyla yapıldı. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan açılış töreninde yaptığı konuÅŸmada, Osman Gâzi Köprüsü’nden geçiÅŸlerin bayram sonuna kadar ücretsiz olacağını açıkladı.

ErdoÄŸan bundan sonra gündemde Çanakkale 1915 Köprüsü’nün ve Kanal Ä°stanbul’un olduÄŸunu söyledi.

Törene Arnavutluk Başbakanı Edi Rama da katıldı.

Açılışta milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu, 400 kilometre hız rekoru denemesi yaptı. Sonrasında Erdoğan ve Yıldırım ile köprüde buluşan Sofuoğlu, başından çıkardığı kaskı Erdoğan'a, bir başka kaskını da Yıldırım'a imzalayarak hediye etti.

Osman Gâzi Köprüsü’nün temeli yaklaşık üç yıl önce atıldı. 39 ayda tamamlanan köprü 252 metre kule yüksekliÄŸine, 35,93 metre tabliye geniÅŸliÄŸine, bin 550 metre orta açıklığına ve 2 bin 682 metre uzunluÄŸa sahip.

Yapımında 8 bin işçi çalıştı

Dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada bulunan köprünün yapımında, 8 bin işçi çalıştı. Köprü, kuÅŸ türlerinin yaÅŸadığı ‘Hersek Lagünü’nde bulunduÄŸu için biyoljik çeÅŸitliliÄŸe zarar vermemesi için kavisli yapıldı. Öte yandan köprü, Ä°zmit Körgezi’ndeki arsa ve konut fiyatlarını artırdı.

İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek, toplam yatırım bedeli 9 milyar dolar olan Gebze-Orhangâzi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan köprü sayesinde İzmit Körfezi 4 dakikada geçilebilecek. İzmit Körfezi otomobille mevcut yol kullanılarak yaklaşık 2 saatte geçiliyordu.

 

[Kaynak: AA]
 
 

Projenin tamamı yolu 95 kilometre kısaltacak

Yap-işlet-devret modeliyle yapılan Gebze-Orhangâzi-İzmir Otoyolu (İzmit Körfez Geçişi ve bağlantı yolları dahil), 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluğunda olacak. Otoyolun tamamının, mevcut devlet yoluna göre mesafeyi 95 kilometre kısaltacak olması karşılığında yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanması öngörüldü.

Osman Gâzi Köprüsü'nün açılmasıyla Kocaeli'nin Gebze ve Diloavası ilçelerindeki sanayi yükünün azalması bekleniyor. Köprünün temelinin atılmasının ardından Yalova'da yeni Organize Sanayi Bölgeleri kurulması için çalışmalar da başlatıldı.

Kaynak: AA, Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.