Sosyal Medya

Coğrafyamız

"Rusya'nın Esed için iki şartı var"

Rusya, Esed'in görevde kalmasına daha ne kadar göz yumacak? Kremlin ve Rus Dışişleri kaynaklarına göre Rusya Esed'in gitmesine razı olacak ancak şu an değil. İngiltere'nin deneyimli diplomatlarından eski Moskova Büyükelçisi Brenton'a göre ise Kremlin'in iki şartı var: İslami grupların iktidara gelmemesi ve Suriye'deki askeri üslerini elinde tutma garantisi.



Kremlin ve Rus DışiÅŸleri kaynaklarına göre, Moskova Esed'in devlet baÅŸkanlığından ayrılışına göz yumacak ama ÅŸimdi deÄŸil. Reuters'ın konuÅŸtuÄŸu DışiÅŸleri kaynakları, Rusya'nın Esed'in ardından bir 'kargaÅŸa' çıkmasından endiÅŸelendiÄŸini, rejimin deÄŸiÅŸim için çok zayıf olduÄŸunu bu nedenle de olası bir geçiÅŸ süreci için 'çok fazla çatışmanın' gerektiÄŸini savundu. 

Ä°ngiltere'nin eski Moskova Büyükelçisi Sir Tony Brenton ise Moskova iki ÅŸartla Suriye'de BeÅŸar Esed'in gidiÅŸine göz yumacağı iddiasını ortaya attı. Brenton bu ÅŸartları "Rusya iki ÅŸey gerçekleÅŸmeden Esed ile yollarını ayırmaz. Ä°lk olarak Esed'in yerine Ä°slami bir grubun baÅŸa gelmeyecÄŸinden emin olmak istiyorlar. Ä°kincisi de Suriye'deki pozisyonunun, ittifak iliÅŸkisinin ve askeri üslerinin garanti edilmesi" olarak saydı. 

Esed'in görevde kalıp kalmaması, gidersen nasıl bir geçiÅŸ sürecinin ardından gideceÄŸi ABD ile Rusya arasındaki en önemli sorun. 

'Bekleyelim ve görelim'

Geçen yıl Eylül ayında büyük bir yığınak eÅŸliÄŸinde sahada kaybeden Esed'e askeri desteÄŸini artıran Kremlin, Esed'i deÄŸil Suriye devletini desteklediÄŸini belirtmiÅŸti. Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin de muhalefetin Suriye hükümet yapılarına nasıl dahil olacağının önemine vurgu yapmıştı. 

Kremlin kaynakları Moskova ile Esed arasındaki iplerin yakın zamanda kopacağını gösteren 'anlamlı bir iÅŸareti'in henüz ortada görünmediÄŸini ifade ederken Moskova merkezli Stratejik AraÅŸtırmala Enstitüsü yorumcusu Elena Suponina, "Åžan bir deÄŸiÅŸiklik görmüyorum. DeÄŸiÅŸen bir ÅŸey yok. Hem niye deÄŸiÅŸsin ki?" diye sordu. 

Kremlin'e yakın siyaset yorumcusu Fyodor Lukyanov ise Kremlin'de Esed'in geleceÄŸiyle ilgili görüş alışveriÅŸlerinin yapıldığını belirtip, "Bir gün gelecek ve anlaÅŸma olacak. Bekleyelim ve görelim" yorumunu yaptı. 

Lukyanov ekledi: "Eğer onu görevden uzaklaştırırsak tüm sistemin çökmeyeceğini nereden bileceğiz?"

Kaynak: Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.