Sosyal Medya

Güncel

'DAEŞ Hilafet'in 2. kuruluş yıldönümünde saldırdı' iddiası

DAEŞ, hilafet ilan edişinin 2.yılının arefesinde İstanbul’da Atatürk Havalimanı’nı hedef aldı.



Atatürk Havalimanı’ndaki saldırının hemen ardından yapılan ilk deÄŸerlendirmelerde; saldırının DAEÅž kaynaklı olabileceÄŸine iliÅŸkin yorumlar öne çıktı.

Öyle ki; Atatürk Havalimanı’na uzun namlulu silahlarla gelen 3 canlı bomba, etrafa silah açtıktan sonra kendilerini üç ayrı noktada patlattı. Saldırı sonrasında Ä°stanbul’a giden BaÅŸbakan Binali Yıldırım da "Ä°lk emareler DAEÅž’i iÅŸaret ediyor" derken, terör uzmanları saldırıyla ilgili olarak DW Türkçe’nin sorularını yanıtladı.

Terör uzmanı Metin Gürcan, saldırıyla ilgili DW’ye deÄŸerlendirmelerde bulunurken, “Saldırı bütünüyle DAEÅž kokuyor” yorumu yaptı.

"KORKU VE KAOS OLUÅžTURULUYOR"

“Eylem yerine dikkat edin. Uluslararası bir terminalde gerçekleÅŸtirilen eylem Türkiye’yi doÄŸrudan uluslararası alanda sıkıştıran bir eylemdir. DAEÅž’in Türkiye’nin uluslararası itibarını zedelemeye dönük eylemlere odaklandığını biliyoruz” diyen Gürcan, şöyle konuÅŸtu:

“PKK saldırıları asker, polis ya da doÄŸrudan onların yakınındaki sivil hedeflere yöneliyor. DAEÅž ise genelden doÄŸrudan sivil hedeflere doÄŸru ilerliyor. Saldırı tipi açısından da baktığınızda tamamen DAEÅž tarzı olduÄŸunu anlayabilirsiniz. Silahlarla olay yerine geliniyor. Silahlı çatışmaya giriliyor, korku ve kaos yaratılıyor. Sonra da bombalar patlatılıyor. DAEÅž; böylesi eylemleri ilk kez yapmıyor. Türk istihbaratının ve emniyetinin ve hatta kamuoyunun çok iyi bildiÄŸi bir saldırı tipi.”

"NEDEN ŞİMDİ"

Saldırının ardından “Neden ÅŸimdi” sorusunun sorulabileceÄŸini belirten Gürcan, bu soruya da, “Ankara son dönemde DAEÅž’i zora sokacak hamlelere giriyor. Rusya’yla normalleÅŸme, Ä°srail’le anlaÅŸma Suriye politikasında realist dönüşler olarak algılanıyor. Ä°ÅŸte bu süreçte de DAEÅž de Ankara’ya –Ayağını denk al, benim gücümü de gözardı edemezsin- mesajı veriyor” sözleriyle yanıtlıyor.

"ANKARA, DAEŞ POLİTİKASINI DİKKAT GÖZDEN GEÇİRMEK ZORUNDA"

Metin Gürcan, Atatürk Havalimanı’na yapılan saldırının ‘hayatı kilitlemeye yönelik, karmaşık’ bir saldırı olduÄŸuna dikkat çekerken, “Ankara’daki otoritelerin Türkiye için öncelikli tehdidin PKK mı yoksa DAEÅž mi olduÄŸu konusunda mutlaka ivedilikle karar vermesi gerekiyor. Ankara DAEÅž politikasını gözden geçirmek zorunda” uyarısını yapıyor.

 

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.