Sosyal Medya

Güncel

İrlanda pasaportlarına hücum

Referandum ile AB'den ayrılma kararı alan İngiltere'de, haklarını kaybetmek istemeyen vatandaşlar İrlanda pasaportu almanın yollarını arıyor. 24 Haziran'dan bu yana postanelerde başvuru formları tükendi, pasaport bürolarının iş yükü arttı.



Ä°ngiltere'de 23 Haziran'daki referandumda AB'den ayrılma yanlılarının galip çıkmasından sonra, AB vatandaşı olmaya devam etmek isteyenler Ä°rlanda pasaportlarına akın etti. Postanelerde pasaport baÅŸvuru formu kalmadı. Londra'daki Ä°rlanda Cumhuriyeti BüyükelçiliÄŸi ise 4 bin yeni form dağıttı. Reuters'a konuÅŸan diplomatik kaynaklar, normalde günlük talep sayısının 200 olduÄŸunu ve talebin 20 katı aÅŸtığını söyledi.

Ä°rlanda Cumhuriyeti sınırları içinde ya da Kuzey Ä°rlanda'da doÄŸmuÅŸ olmak, ya da Ä°rlandalı bir büyükanne ya da büyükbabaya sahip olmak Ä°rlanda pasaportu almaya yetiyor. Ä°ngiltere'de bu ÅŸartı saÄŸlayan 6 milyon kiÅŸinin olduÄŸu tahmin ediliyor. 

Konu hakkında konuÅŸan Ä°rlanda DışiÅŸleri Bakanı Charlie Flanagan, "Referandumu müteakip olarak Kuzey Ä°rlanda, Büyük Britanya ve baÅŸka yerlerde Ä°rlanda pasaportlarına olan ilgide büyük bir artış var. Bu ilgi Ä°ngiliz pasaportuna sahip bazı kiÅŸilerin AB vatandaşı olarak yararlandığı hakların bir anda sona ermesinden duyduÄŸu endiÅŸeyi gösteriyor" dedi. Flanagan, baÅŸvurulardaki artışın pasaport bürolarındaki baÅŸvuru sonuçlandırma zamanları üzerinde belirgin bir baskı yaratabileceÄŸi ve yakın zamanda seyahat planı olanların bu durumdan etkilenebileceÄŸi uyarısını da yaptı. 

Postanelerde başvuru formu kalmaması üzerine Kuzey İrlanda'da faaliyet gösteren İrlanda milliyetçisi Sinn Fein partisinin bir üyesi İrlanda hükümetine, Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast'ta bir pasaport bürosu açması çağrısı yapmıştı. Babası, İrlanda milliyetçisi ayrılıkçılara karşı İngiltere yanlısı tutumun önemli sembollerinden olan, Kuzey İrlandalı milletvekili Ian Paisley Jr. bile seçmenlerine İrlanda pasaportuna başvuru yapmalarını tavsiye etti.

Kaynak: Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.