Sosyal Medya

Dünya

Almanya'daki 'soykırım' tasarısına tepkiler büyüyor

Almanya'da yaşayan Türklerin, Almanya Federal Meclisi'nin 2 Haziran'da aldığı Ermeni iddialarına ilişkin karara tepkileri sürüyor.



Almanya'da Duisburg kenti Yabancılar Göç ve Uyum Meclisi'nin, Federal Meclisin (Bundestag) 2 Haziran’da aldığı Ermeni iddialarına iliÅŸkin kararına tepki gösteren bir açıklama yayınlayıp bunu baskılar sonucu geri çekmesinin yankıları sürüyor. Duisburg'ta yaÅŸayan Türkler, hem bu konuda uyum meclisine baskı yapan mercileri hem de Bundestag'ın aldığı Ermeni kararını protesto etti.

Duisburg Belediye Binası önünde "Duisburg Girişimi" isimli inisiyatifin düzenlediği protesto gösterisine farklı kesimlerden sivil toplum kuruluşları ve dernekler destek verdi.

Gösteri esnasında büyük Türk bayrakları açıldı ve Bundestag'ın aldığı Ermeni kararı sloganlar eşliğinde protesto edildi.

Duisburg Girişimi adına konuşan Dr. Ali Söylemezoğlu, "Ermenilere "soykırım" yapıldı iddiasını kesinlikle reddediyoruz." dedi.

SöylemezoÄŸlu, Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hristiyan Demokrat Parti (CDU), belediye idaresi ve Alman medyasının yoÄŸun baskısı altında kalan meclis üyelerinin daha önce aldıkları "Soykırım" iddiası yalandır, yalan kalacaktır“ kararının altındaki imzalarını geri çekmek zorunda kaldıklarını belirtti.

Almanya'da ve Duisburg’ta yaÅŸayıp Türkiye ile gönül bağı bulunanlar olarak oynanan oyunları gördüklerini ve kınadıklarını vurgulayan SöylemezoÄŸlu, "Artık mesele uyum meclisinin meselesi deÄŸildir, biz Türk halkı olarak bize isnat edilen bu suçlamaları kabul etmediÄŸimizi göstermek için buradayız." diye konuÅŸtu.

Bundestag, Ermenilerin 1915 olaylarıyla ilgili iddialarını "soykırım" olarak tanımlayan karar tasarısını kabul etmesinin ardından Duisburg Göç ve Uyum Meclisi bir açıklama yaparak, 1915 olaylarının soykırım olarak tanımlanmasını kabul edilemez olarak nitelendirmişti.

Açıklamayı eleÅŸtiren ve müdahale eden Duisburg BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Sören Link, “Uyum Meclisinin "soykırımı" protesto kararı kabul edilemez, ayrıca yürürlükteki tüzüğe de aykırı.” ifadesini kullanmıştı.

Almanya’nın çeÅŸitli eyaletlerindeki yerel yönetimlerde, Almanya'da yaÅŸayan yabancı ülke vatandaÅŸlarının oylarıyla seçilenlerle kent belediyesinin gönderdiÄŸi temsilcilerden oluÅŸan Göç ve Uyum Meclisleri görev yapıyor.

Bu meclisler, kent yerel yönetimini, belediye bünyesindeki ilgili komisyonları ve temsilcilikleri özellikle göç ve uyum gibi konularda bilgilendiriyor ve danışmanlık yapıyor.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.