Sosyal Medya

Güncel

İngilizce AB'nin resmi dil listesinden çıkarılacak

İngilizce Avrupa Birliği resmi dilleri arasından çıkarılacak



Avrupa BirliÄŸi (AB) Hukuk Komisyonu BaÅŸkanı Danuta Maria Hübner, BirleÅŸik Krallık’ın üyelikten ayrılması durumunda Ä°ngilizce’nin AB resmi dilleri arasından çıkarılacağını söyledi.
 
Ä°ngiltere’de AB referandumu sonrası çıkan karar, BirliÄŸin resmi dilleri ile ilgili tartışmalara da yansıdı. AB Hukuk Komisyonu BaÅŸkanı Polonyalı Milletvekili Danuta Maria Hübner, Ä°ngiltere’nin Birlik üyeliÄŸinin sona erdiÄŸi tarihte Ä°ngilizce’nin resmi diller arasından çıkarılacağını söyledi.
 
 
Ä°ngilizce’nin Ä°ngiltere tarafından resmi dil olarak kaydedildiÄŸi için AB’de kullanılan 24 resmi dilden biri olduÄŸunu belirten Hübner, Londra yönetiminin AB üyeliÄŸinin sona erdiÄŸi tarihte bu uygulamanın da biteceÄŸini, böylece Ä°ngilizce’nin AB’nin resmi dilleri arasından çıkarılacağını söyledi.
 
Ä°ngiliz dilini 28 AB üyesi ülkeden sadece Ä°ngiltere’nin resmi dil olarak kaydettirdiÄŸinin altını çizen Hübner, "Ä°ngiltere artık AB üyesi deÄŸilse Ä°ngilizce de resmi dil statüsünü kaybeder." dedi.
 
Mali iÅŸlerden sorumlu AB Komiseri Günter Oettinger, daha önce yaptığı açıklamada Ä°ngilizce’nin AB resmi dili olarak kalacağını söylemiÅŸ ve Malta ve Ä°rlanda örneÄŸini vermiÅŸti.
 
Oettinger’in, bu ülkelerin Ä°ngilizce konuÅŸtuÄŸu sözlerini hatırlatan Hübner, Ä°rlanda ve Malta dillerinin resmi Ä°ngilizce olmadığını savunarak, Ä°ngiliz dilinin yalnızca Ä°ngiltere tarafından resmi dil olarak kaydedildiÄŸini tekrarladı.
 
AB resmi dili tartışmalarına Fransız siyasiler de katıldı. Fransa solunun temsilcilerinden Jean-Luc Melenchon'un, Ä°ngilizce’nin artık Avrupa Parlamentosunun üç resmi dilinden biri olamayacağı açıklamasına, aşırı saÄŸdan Beziers Belediye BaÅŸkanı Robert Menard “Ä°ngilizce’nin Brüksel’de meÅŸruiyeti kalmamıştır.” sözleriyle destek geldi.
Ä°
ngilizce, AB kurumları arasında en yaygın dil olarak kullanılıyor. AB rakamlarına göre, Avrupa Parlamentosunda hazırlanan belgelerin 1997’de yüzde 45’i Ä°ngilizce iken, bu oran 2014’te yüzde 80’i aÅŸtı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.