Sosyal Medya

Coğrafyamız

CIA'nın silahları çalınmış!

Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı'nın (CIA) Suriye'de rejim ve DAEŞ'e karşı savaşan muhaliflere gönderdiği silahların çalındığı ve karaborsada satıldığı iddia edildi. Akıllara 2007 yılındaki ABD'nin "Kayıp Karanlık Silahları" geldi.



Amerikan New York Times gazetesinin iddiası şu şekilde: CIA ve Suudi Arabistan'ın Suriyeli muhalifler için gönderdiği silahlar, Ürdünlü istihbarat görevlileri tarafından karaborsada satıldı. Bu silahlardan bazıları Ürdün'de 2 ABD'linin hayatını kaybettiği saldırıda da kullanıldı.

Haberlerine ABD ve Ürdünlü kaynakları dayanak gösteren iki yayın kuruluşu, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ve Suudi Arabistan'ın rejimle savaşan Suriyeli muhaliflere ulaştırılması için gönderdikleri silahların amacının dışında kullanıldığını yazdı.

İddiaya göre, muhaliflerin eğitimi ve donatımında kullanılmak üzere Ürdün'e yollanan silahların bir kısmı, Ürdün istihbaratı çalışanları tarafından çalınarak karaborsada satıldı.

Ürdün istihbaratı çalışanlarının bu silahların satışından elde ettikleri "milyonlarca dolarla" lüks araçlar, telefonlar ve elektronik eşyalar satın aldıkları öne sürüldü.

Ürdün'de olayın duyulmasının ardından soruşturma açıldığı ve bazı görevlilerinin iddialar üzerine tutuklandığı kaydedildi.

Muhaliflerin eğitilmesini ve silahlandırılmasını içeren "Timber Sycamore" adlı programın 2013 yılında başladığı ve programa başta CIA ve Suudi Arabistan olmak üzere bazı Arap ülkelerinin istihbaratlarının da katıldığı belirtildi.

Gazetenin haberi bu şekildi... Bu haberin medyada yer almasının ardından akıllara 2007 yılındaki kayıp hayalet silahlar geldi. O tarihte de ABD'nin silahları kaybolmuş bir kısmı PKK'nın eline geçmişti. Ankara ile Washington arasında ipler gerilmişti.

2007 YILINDA NE OLMUÅžTU?

ABD'den Irak'a kaçak olarak silah sokulduÄŸu ve bu silahların kaybolduÄŸu, sonrasında da PKK'nın eline geçtiÄŸi ortaya çıkmıştı.  Silahların terör örgütü PKK'nın eline geçmesinde, ABD'nin o dönem Irak'taki taÅŸeron firmalarından Özel Güvenlik ÅŸirketi BlackWater'ın izine rastlanmıştı. Bu durum Ankara ile Washington arasında gerginliÄŸi de beraberinde getirmiÅŸti. 

Türkiye'nin, PKK'nın elindeki "kayıp karanlık silahlar"la ilgili olarak Washington'dan izahat istemiÅŸti. Irak’ta kaybolduÄŸu açıklanan ve yakalanan PKK'lı teröristlerin üzerinde bulunan silahlarla ilgili olarak yürütülen soruÅŸturmada Amerikalı savcılar, ABD ordusunun Irak'ta taÅŸeronluÄŸunu yapan özel güvenlik biriminin kaçak silah soktuÄŸunu ve karaborsada sattığını tespit etmiÅŸti. 

Adı açıklanmayan Amerikalı yetkililerin verdiÄŸi bilgilere göre ABD’nin Irak’ta kaybettiÄŸi 190 bin silaha yönelik soruÅŸturmada bir ara soÄŸumaya bırakılmıştı. Ancak Türkiye’nin, “ABD silahları PKK’da çıkıyor” ÅŸeklindeki ÅŸikayeti ve bununla ilgili kanıtları Amerikan DışiÅŸleri’ne sunmasının ardından soruÅŸturma yeniden derinleÅŸtirilmiÅŸti.  Irak’ta incelemelerde bulunan savcılık heyeti, soruÅŸturma kapsamında Irak’ta dev bir kaçak silah piyasasının oluÅŸtuÄŸunu, bunun başında da Amerika’nın Irak’ta güvenliÄŸi saÄŸlamak için anlaÅŸtığı Blackwater adlı özel güvenlik teÅŸkilatının bulunduÄŸunu tespit etmiÅŸti. 

190 BÄ°N KAYIP KARANLIK SÄ°LAH

Türkiye'nin PKK'lı teröristlerin üzerinde ele geçirildiğini belirttiği ABD çıkışlı silahlarla Amerikan ordusunun Irak güvenlik güçlerine verdiği bazı silahların aynı olduğu, ABD Savunma Bakanlığı(Pentagon) da kabul etmişti. Türkiye, yakalanan ya da öldürülen PKK'lı teröristlerin üzerindeki silahların, Amerikan yapımı olduğunun tespit edilmesinin ardından Washington'dan açıklama istemişti. ABD ordusunun araştırmasına göre 2004-2005 arasında Irak güvenlik güçlerine dağıtılan 190 bin silah kayıp. Bunların 110 bini Kalaşnikof, 80 bini tabanca. 135 bin koruma ekipmanı ve 115 bin kask da kayıplara karışmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.