Güncel
Karar görüşmesi Roma'da
Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi için yapılan görüşmelerde sona gelindi. Mutabakata varılması beklenen son görüşme bugün Roma'da yapılıyor.
Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi için yapılan görüşmelerde artık sona gelindi. Mutabakata varılması beklenen son görüşme Roma'da yapılıyor. Türkiye'yi Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, İsrail'i ise Netanyahu'nun özel temsilcisi Ciechanover temsil ediyor.
Al Jazeera'ye bilgi veren İsrail dışişleri kaynakları bugün Roma'da yapılacak görüşmede mutabakata son halinin verilmesinin beklendiğini söyledi. Ancak Türk Dışişleri konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçınıyor.
Ciechanover ve Sinirlioğlu son olarak 8 Nisan'da Londra'da görüşmüştü. Görüşmenin ardından Türk Dışişleri'nden, "Heyetler, mutabakat metninin nihai hâle getirilmesi ve farklılıkların giderilmesi yönünde ilerleme sağlamışlar ve anlaşmanın çok yakında gerçekleştirilecek bir sonraki toplantıda sonuçlandırılması hususunda uzlaşıya varmışlardır" açıklaması gelmişti.
Kerry ile görüşecek
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da aynı gün akşam saatlerinde Roma'da olacak. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Roma'da bir araya gelecek olan Netanyahu, İsrail basınına göre, anlaşmanın detaylarıyla ilgili Kerry'ye bilgi verecek.
'İstihbarat şefleri görüştü'
Cumartesi günü İsrailli Haaretz ve Şalom gazeteleri, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile İsrail'in milli istihbarat örgütü Mossad'ın şefi Yossef Cohen ile anlaşmanın detayları üzerine görüştüğünü, Türkiye-Hamas ilişkileri üzerinde uzlaşmaya vardığını yazdı.
Erdoğan, Halid Meşal ile görüştü
Mutabakata varılmasına bir gün kala Hamas'ın Siyasi Büro Şefi Halid Meşal İstanbul'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ardından Başbakan Binali Yıldırım ile görüştü.
İsrail ile yapılan görüşmelerde en önemli konulardan biri de Türkiye'nin Hamas'la ilişkisiydi. Al Jazeera'ye bilgi veren diplomatik kaynaklara göre İsrailli yetkililer görüşmelerde, "Hamas'ı terör örgütü olarak gördüklerini ve bu sebeple herhangi bir üyesinin Türkiye'de bulunmasının kabul edilemeyeceğini" söyledi.
Ä°srail, her ne kadar Türkiye Hamas yetkilisi Salah Aruri’yi sınır dışı etmiÅŸ olsa da, Ä°stanbul’da halen aktif bir Hamas merkezi olduÄŸuna ve örgüte para topladığına inanıyor. Ä°srail, Türkiye’deki Hamas faaliyetlerinin sonlandırılmasını talep ediyor.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, "İsrail ile normalleşmede Hamas ile ilgili bir sorunun olduğunu düşünmüyorum. Görüşmelerimizde Hamas diye bir şart yoktur, olamaz da" dedi. Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalım da aynı gün verdiği bir röportajda "Zaman zaman Halid Meşal buraya gelir, bu ziyaretleri başka bir noktaya çekmek iyi niyetle bağdaşmaz. Biz Hamas ile de Filistin yönetimiyle de görüşmeye devam edeceğiz. İsrail öyle bir talepte [Hamas'la ilişkilerin kesilmesi] bulunacak bir konumda değil" dedi.
Bunun üzerine Hamas Siyasi Büro Åžefi Halid MeÅŸal, Türkiye’ye Filistin davasına verdiÄŸi destek ve Ä°srail ile normalleÅŸmesi sürecinde Gazze ablukasının kaldırılmasını ÅŸart koÅŸmasından dolayı teÅŸekkür etti.
Bir yıldan uzun süredir devam eden görüşmelerde Hamas konusu ele alınırken ve mutabakata yaklaşılmışken, 19 Aralık'ta Halit MeÅŸal Türkiye’ye bir ziyarette bulunmuÅŸtu. Görüşmelere yakın kaynaklardan edindiÄŸimiz bilgilere göre bu ziyaret, Ä°srail’in Gazze’de seçimleri kazanan ve 2007’den bu yana Gazze’yi yöneten Hamas’a tepkisi nedeniyle normalleÅŸme sürecinin yavaÅŸlamasına neden olmuÅŸtu. Türkiye’nin Filistin sorununda Hamas’a yönelik tutumunu deÄŸiÅŸtirmeyeceÄŸini bu ÅŸekilde göstermesi üzerine Ä°srail’in, "Hamas’la ilgili genel bir mesele" olarak tanımladığı bu geliÅŸme, mutabakatın imzalanmasını geciktirmiÅŸti.
Ablukayı kırmak için yola çıkmıştı
Gazze ablukasını kırmak için yola çıkan Mavi Marmara gemisine 31 Mayıs 2010’da uluslararası sularda Ä°srail’in düzenlediÄŸi ve dokuz Türk’ün öldürülmesiyle sonuçlanan saldırıdan sonra Ankara-Tel Aviv iliÅŸkileri kopma noktasına geldi.
Saldırının ardından Tel Aviv'deki büyükelçisini çeken Türkiye, iliÅŸkilerin normalleÅŸmesi için resmi özür, öldürülenler ve yaralananlar için tazminat ve Gazze’ye yönelik ablukanın kaldırılmasını ÅŸart koÅŸtu.
Mart 2013’te Netanyahu, o dönem baÅŸbakan olan ErdoÄŸan’ı telefonla arayarak özür diledi. Resmi özür yazılı olarak da açıklandı. Ardından Türkiye ile Ä°srail arasında Gazze ablukasının kalkması ve tazminat için görüşmeler baÅŸladı.
Görüşmeleri, son kararnamede Türkiye'nin New York'taki BM daimi temsilciliÄŸine atanan DışiÅŸleri Bakanlığı MüsteÅŸarı Feridun SinirlioÄŸlu yürütüyor. Ä°srail tarafında ise baÅŸlangıçta DışiÅŸleri Bakanlığı Genel Sekreteri Dore Gold’ün yürüttüğü görevi son iki görüşmede BaÅŸbakan Netanyahu’nun özel temsilcisi Joseph Ciechanover devraldı.
Kaynak: Al Jazeera
Henüz yorum yapılmamış.