Sosyal Medya

Güncel

İHH'dan açıklama: İsrail ile anlaşmaya karşıyız!

İHH, hükümetin İsrail ile anlaşmasına yönelik son günlerde sıklıkla rastlanan haberlere ve gelişmelere yönelik açıklama yaptı.



2010 yılında Gazze'ye Özgürlük Filosu'na katılmak üzere Ä°stanbul'dan harekket eden Mavi Marmara gemisi Gazze'yi dünya gündemine tekrar taşımıştı.

2009 yılında yaÅŸanan One Minute krizinden neredeyse 2 yıl sonra yola çıkan gemi sonrası Eylül 2011'den bu yana 2. Katip düzeyinde yürütülen Türkiye-Ä°srail iliÅŸkileri son 5 aydır normalleÅŸme seyri gösteriyordu.

İsrail Siyonist Birliği Partisi üyesi olan Milletvekili Ksenia Svetlova, beraberindeki heyet ile yıllar süren kriz sonrası Türkiye'ye ilk kez gelen İsrailli vekil olmuştu. Bu ilk üst düzey ziyaret sonrası bugün de Başbakan Yardımcısı Nihat Zeybekçi'den açıklama geldi. Zeybekçii "İsrail, işbirliği yapmamız gereken bir ülke" dedi.

İHH'DAN AÇIKLAMA

Mavi Marmara'da katılımcılarından 9 kişiyi şehit veren İHH İnsani Yardım Vakfı, hükümet ve İsrail arasındaki bu yakınlaşmayı onaylamadıklarına dair bir açıklama yaptı. "Anlaşmaya karşıyız" diyen İHH, resmi Twitter hesaplarından şu açıklamayı yaptı:

Türkiye ile İsrail anlaşması konusunda medyaya yansıyanları takip ediyor ve anlaşmada sona gelindiğine dair haberlere daha sık rastlıyoruz.

Türkiye ile İsrail arasında yapılacak bu anlaşmaya karşı olduğumuzu belirtmekle birlikte karşı çıkma gerekçelerimizi aşağıda sıralıyoruz:

1. Gazze Ablukası ve Mavi Marmara konusundaki duruşumuzda hiçbir değişiklik yoktur.

2. Gazze ablukası hukuksuzdur ve büyük bir insanlık suçudur. Bu hukuksuzluk bir an önce sonlandırılmalıdır.

3. Abluka bir yerin dışarıyla olan her türlü bağlantısının zorla kesilmesi ambargo ise ticari malların giriş çıkışının engellenmesi demektir

4. Abluka ile ambargo aynı şey değildir. Yapılan görüşmeler ambargonun değil ABLUKA'nın kaldırılması üzerine inşa edilmelidir.

5. Aştod Limanı üzerine kurgulanacak anlaşma ablukanın yumuşamasını değil, resmi olarak tanınmasını sağlar. Türkiye bu riske girmemelidir.

6. Haberlere yansıyan içerikteki bir anlaşma, durumu Gazze ablukasının resmen tanınacağı bir sürece götürecektir.

7. Anlaşma çerçevesinde en makul olan ve Gazze halkının yararına olacak seçenek giriş ve çıkışların Gazze Limanı'ndan yapılmasıdır.

8. Basına yansıdığı gibi gerçekleşen bir anlaşma Gazze'deki sorunun insani yardıma indirgendiğini göstermektedir ki bu eksik bir yaklaşımdır.

9. Gazze'deki insani yardım sorunu, yaşanan sıkıntıların sadece bir kısmıdır. Gazze'deki sorun temel olarak özgürlük odaklıdır.

10. Gazze halkı da herkes gibi seyahat etme ve ticaret yapma özgürlüğüne sahip olmalıdır. Bu konuların gündeme alınması gerekmektedir.

11. Yürütülen görüşmelerde Mavi Marmara davalarının telaffuz bile edilmemesi görüşündeyiz.

12. Davaların düşürülmesi, yürütülen görüşmelerin ve yapılması düşünülen anlaşmanın gizli veya açık hiçbir şekilde parçası olmamalıdır.

13. Tazminat konusundaki görüşümüz de gayet açıktır. İsrail lütuf değil ceza tazminatı ödemelidir ve bunun hukuki emsalleri mevcuttur.

14. Mahkemelerde çıkartılan yakalama kararı Interpol'e dahi gönderilemezken İsrail, İHH ve gemi katılımcılarını terör listesine almıştır.

15. Şunu da hatırlatmak isteriz ki tarih, İsrail'in hiçbir sözünü tutmadığını ve hiçbir uluslararası anlaşmaya sadık kalmadığını öğretmiştir

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.