Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriye'de PYD karşıtı Kürtlerden Ankara eleştirisi

Suriye Kürt Ulusal Konseyi Komite Üyesi Siyamend Haco, Suriye'de iç savaş başlamadan önce PYD'nin Suriye'de güçlü olmadığını ancak Türkiye üzerinden gelen PKK'lılarla güç elde ettiğini belirterek, Ankara'ya eleştirilerde bulundu.



ABD'de siyasilerle ve askeri yetkililerle temaslarda bulunan ENKS heyeti, 2011’de Suriye’de bulunan birçok Kürt partisi içinde PYD’nin çok güçlü olmadığını, ancak Türkiye’den gelen PKK’lılarla silahlı bir güç elde ettiÄŸi ve diÄŸer tüm partileri safdışı bıraktığını savundu.

Al Jazeera’ya konuÅŸan ENKS DışiliÅŸkiler Komitesi üyesi Siyamend Haco “Türkiye’nin en büyük hatasının ‘buna göz yummak ve diÄŸer Kürt partilerini desteklememek’ olduÄŸunu” ifadelerini kullandı.

Haco, 2013 başında Ankara’da Türk yetkililerle yaptığı bir görüşmeyi anlattı:

“ErdoÄŸan’ın siyasi danışmanlarından biriyle görüştüm. O dönem PKK’nin Suriye’de beÅŸ, altı bin savaşçısı vardı. Bunun bir tehlike olduÄŸunu anlattım. Ama danışman hiç endiÅŸeli görünmüyordu. Suriye içinde PYD’ye muhalif Kürt grupları desteklemenin Türkiye’nin de faydasına olacağını söyledim. Beni nazikçe dinledi ama bu fikirle ilgilenmiyordu.

Bu danışmanın yine AKP’li olan tercümanına, görüşme sonrasında, ‘Türkiye PYD’ye karşı hiçbir ÅŸey yapmayacak ve PYD güçlenecek’ dedim. Bana katıldığını söyledi.

O dönem Ankara’da ÅŸu görüş vardı: Abdullah Öcalan bizde. YPG’yi de bu sayede kontrol edebiliriz. Öcalan’a söyleriz YPG’yi durdurur. Bu görüş büyük bir hata oldu. Öcalan belli ki PKK ve YPG üzerindeki kontrolünü kaybetti. Bunun olacağını öngöremediler.”

ABD’DEN Ä°ZLENÄ°MLER

Bir hafta önce ABD’ye giderek hem Pentagon’dan, hem DışiÅŸleri Bakanlığı’ndan yetkililerle görüştüklerini anlatan Haco, “En azından DışiÅŸleri Bakanlığı’nda birçok karar vericinin PKK ile PYD’nin aslında aynı ÅŸey olduÄŸunun farkında olmadıkları izlenimine kapıldık” diyerek, ÅŸunları ekledi:

“Pentagon YPG’ye destek vermeyi istiyordu ve bunu kabul ettirmeyi baÅŸardı. Çünkü Türkiye ve diÄŸer ülkeler sahaya asker göndermek istemiyor. Özgür Suriye Ordusu gibi muhalif silahlı grupların da IŞİD’le savaÅŸmak için ‘rejimle de savaşırız’ ÅŸartı vardı. YPG’nin ise hiçbir ÅŸartı yok. ABD için en kolay yol bu.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.