Sosyal Medya

Güncel

Putin, Çin'de 30 anlaşmaya imza attı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, resmi ziyaret kapsamında geldiği Çin’de resmi törenle karşılandı, taraflar arasında 30'a yakın anlaşma imzalandı.



Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin, resmi ziyaret kapsamında geldiÄŸi Çin’de resmi törenle karşılandı, taraflar arasında 30'a yakın anlaÅŸma imzalandı.
 
BaÅŸkent Pekin’deki Tiananmen Meydanı’nda bulunan Büyük Halk Salonu’nda yapılan resmi karşılama töreninin ardından taraflar, ikili ve heyetler arası görüşmelerde bulunarak ikili iliÅŸkiler ile bölgesel ve küresel meselelere iliÅŸkin fikir alışveriÅŸinde bulundu.
 
Çin ve Rusya arasında ekonomi, kültür, eÄŸitim, enerji, medya, teknoloji gibi alanlarda 30’a yakın anlaÅŸma imzalanırken, özellikle yolcu uçağı ve helikopter üretimi konusunda Ar-Ge iÅŸbirliÄŸini kapsayan anlaÅŸma dikkati çekti. Programın sonunda iki ülke liderleri gazetecilerin karşısına geçerek, ziyaret ve görüşmelere iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulundu.
 
Çin Devlet BaÅŸkanı Åži Cinping, Rusya ile Åžanghay Ä°ÅŸbirliÄŸi Örgütü’nün (ŞİÖ) istikrarlı ve saÄŸlıklı bir yolda ilerlemesi için ortak çaba sarf etmeye hazır olduklarını vurguladı.
 
ŞİÖ üyeleri arasında diyalog ve iÅŸbirliÄŸinin artırılmasının müzakere yoluyla fikir ayrılıkların giderilmesinde olumlu katkıları olduÄŸunu vurgulayan Åži, Çin ve Rusya arasında stratejik iÅŸbirliÄŸi ortaklığı tesis edilmesinin yirminci yılında Putin’in Pekin’e yaptığı resmi ziyaretin özel anlamı olduÄŸuna iÅŸaret etti.
 
Şi, Rusya ile siyasi ve stratejik konularda işbirliği ilişkisinin güçlendirilmesi ve önemli küresel ve bölgesel konularda sürekli diyalog halinde ortak hareket edilmesinin önemine işaret etti.
 
Bölgelerinde karşılıklı ticaret ve yatırımların teşvik edilmesi ve ŞİÖ kapsamında somut işbirliğinin artırılmasından yana olduklarının altını çizen Şi, Kore yarımadasının nükleerden arındırılması ve terörle mücadelede işbirliği çağrısı yaptı.
 
-Putin, Çin'in evsahipliğindeki G20 zirvesine katılacak
 
Åži, ayrıca “Ãœlkeler arasındaki fikir ayrılıklarının müzakere yoluyla çözülebileceÄŸi, yaptırım uygulama tehdidinin sorunların çözümüne fayda saÄŸlamayacağı” ifadesini kullanarak, Pekin ve Moskova yönetimlerinin, “problem ve fikir ayrılıklarının çözümünde tek taraflı tavıra ve ilgili ülkelerin bilgisi dışında karar alınmasına karşı olduÄŸunu” söyledi. Çin lideri, Rusya Devlet BaÅŸkanı Putin’i eylül ayında Çin’in evsahipliÄŸinde Hangzhou kentinde düzenlenecek G20 Liderler Zirvesi’ne davet ettiÄŸini sözlerine ekledi.
 
Rusya Devlet Başkanı Putin, küresel enerji piyasalarındaki dalgalanmalardan etkilendiklerine vurgu yaparak, Çin ile özellikle nükleer enerji, sanayi, gıda, tarım ve finans alanlarındaki işbirliğini ortak çabalar sonucu geliştirmekten memnun olduklarını dile getirdi.
 
Uzay araÅŸtırmaları, roket teknolojileri, demiryolları ve sivil havacılık alanlarında Çin ile iÅŸbirliÄŸini geniÅŸletmek hedefinde olduklarını söyleyen Putin, Çin ile önemli uluslararası konuların neredeyse tamamında fikir birliÄŸi içerisinde oldukları” ifadesini kullandı.
 
Putin, terörle mücadelede işbirliği, Kore yarımadasının nükleerden arındırılması ve Güney Çin Denizi sorunun çözümünde ilgili ülkelerin diyalog ve siyasi müzakere yoluna başvurmasından yana olduklarını sözlerine ekledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.