Sağlık
Böcek yediğimizin farkında mısınız

Follow @dusuncemektebi2
Yediklerimiz ne kadar helal Alış veriş yaparken ne kadar helale harama dikkat ediyoruz Sadece son kullanma tarihine bakıyoruz. Daha düne kadar ona da dikkat etmiyorduk. Son kullanma tarihi konusunda bilinçlendik ama içerik konusunda hâlâ bilinçli değiliz. Aldıklarımızın etiketlerini okumuyoruz.
İshak Beyazay - Milli Gazete
Yediklerimiz ne kadar helal Alış veriş yaparken ne kadar helale harama dikkat ediyoruz Sadece son kullanma tarihine bakıyoruz. Daha düne kadar ona da dikkat etmiyorduk. Son kullanma tarihi konusunda bilinçlendik ama içerik konusunda hâlâ bilinçli değiliz. Aldıklarımızın etiketlerini okumuyoruz.
“Okusak ne olacak ki, nasılsa anlamıyoruz” dediğinizi duyar gibiyim. Anlamıyoruz değil, anlayamıyoruz. Açık açık maddelerin ne olduğunu yazmıyorlar. Hıristiyan dünyada üretilen katkı maddeleri, Müslümanlara yetiriyorlar. Bize böcek yediriyorlar desem inanır mısınız Ya da siz çocuklarınıza böcek yedirir misiniz Yedirmezsiniz! Ama bilmeden yediriyorsunuz. Nasıl mı
KARMİN BÖCEĞİ
Çilekli pasta, kola, gazoz, vişne suyu, dondurma, kırmızı renkli sakızlar, çikolatalar, vesaire… Bunlar hemen hemen her gün hem bizlerin hem de çocuklarımızın tükettiği gıdalar. Bu gıdaların ortak özelliği karmin böceğinin ürettiği katkı maddesi içermesidir. Karmin; bazı ilahiyatçıların domuz eti kadar haram olduğunu, bazılarının da mekruh olduğunu belirttiği bir katkı maddesi. Kolaya renk veren bu böcektir. Pembe renkli ürünlerde renklendirici olarak kullanılan karmin, Meksika ve Peru’da yetişen ve besin maddesi kaktüs olan Coccus adlı böceğin dişilerinden veya yumurtalarından çıkartılan bir renk pigmentidir. Ülkemizde hem yerli firmalarca hem de çokuluslu şirketlerce kullanılmaktadır. Karmin kullanılan ürünlere helal sertifikası verilmemektedir. Kişi başına yaklaşık yılda yarım kilo bu böceği tükettiğimizi uzmanlarca söylemektedir.
ŞELLAK BÖCEĞİ
Günümüzde gıdada ve ilaçta birçok katkı maddesi kullanılıyor. Vitaminler, eczacılık ürünleri, şekerleme, çikolata ve hatta bazı meyveler, pek çok kimsenin “gözde” ürünleridir ve yüzeylerini parlatıcı olarak şellak kullanılmaktadır.
Şellak, coccus lacca diye bilinen bir böceğin reçineli salgı maddesidir. Katkı maddeleri listesinde E-904 sembolü ile gösterilmektedir. Etiketlerde şeker parlatıcısı, parlatma ajanı şeklinde ifade edilmektedir. Şekerlemelerde şellakın ana kullanım amacı çikolatalı ürünlerin kaplanmasındadır. Örneğin, çikolata kaplamalı fındık, üzüm, gıda destekleyiciler, ilaçlar, meyveler ve kahve çekirdek tanelerinde şellak kullanılır.
Hindistan ve Tayland’ın belirli ormanlarında bulunur ve dişi böceğin ağaç gövdesinin üzerine bıraktığı yapışkan kalıntı kabuklardan çıkartılır Şellak, amonyak, sodyum borat, sodyum karbonat ve sodyum hidroksit gibi alkaliklerde ve çeşitli organik çözücülerde eriyebilir. Alkolde eritildiği zaman, tipik olarak etanol ve metanol ile sağlam ve sert bir tabaka oluşturur ki bu mobilyacılıkta kullanılan parlaklığı sağlar… 1 kg şellak üretimi için 300 bin şellak böceğinin öldürülmesi gerekmektedir ve yıllık üretimin 20 bin ton olduğu tahmin edilmektedir. Şellağın ana ithalatçıları Mısır, Almanya, Endenozya, İtalya ve ABD’dir. Şellak aynı zamanda ilaçlarda da kullanılıyor. Tablet ve kapsüllerde kaplayıcı olarak kullanılmaktadır. Özellikle time-release özelliğine sahip ilaçlarda yani ağızdan alınır alınmaz etkisini göstermeyen, belli bir süre sonra örneğin iki saat, üç saat sonra etkisini gösteren ilaçlarda da şellak kullanılmaktadır. Helal gıda sertifikası veren kurumlar şellak kullanılan ürünlere helal gıda sertifikası vermiyor. Aman dikkat! Etiketleri okumadan alışveriş yapmayalım.
Henüz yorum yapılmamış.