Sosyal Medya

Güncel

Mavi Marmara sonrası İsrail'den ilk üst düzey ziyaret!

Mavi Marmara sonrası İsrail Siyonist Birliği Partisi üyesi olan Milletvekili Ksenia Svetlova Türkiye'ye geldi.



Mavi Marmara saldırısı ardından ilk kez dün (24 Haziran 2016) İsrailli bir milletvekili "İsrail-Türkiye Anlaşmasına Doğru" başlıklı toplantıda konuşmacı olamka için Türkiye'ye geldi.

Küresel Siyasal EÄŸilimler Merkezi'nin (GPoT) Ä°srail düşünce kuruluÅŸu MÄ°TVÄ°M Enstitüsü iÅŸbirliÄŸiyle düzenlediÄŸi ve DışiÅŸleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi BaÅŸkanı Doç. Dr. Mesut Özcan, Ä°srail Milletvekili Ksenia Svetlova, Türkiye'nin Telaviv Eski Büyükelçisi OÄŸuz Çelikkol ve Ä°srail'in Ä°stanbul BaÅŸkonsolosu Shai Cohen'in de katıldığı "Ä°srail-Türkiye AnlaÅŸmasına DoÄŸru" baÅŸlıklı yuvarlak masa toplantısında, Türkiye-Ä°srail Ä°liÅŸkilerindeki normalleÅŸme sürecine dair geliÅŸmeler tartışıldı. Taksim'de bir otelde gerçekleÅŸen toplantı basına kapalı olarak gerçekleÅŸti, Verilen arada basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Svetlova, "Ä°ki ülke arasında iÅŸbirliÄŸi saÄŸlanacak " dedi. AnlaÅŸmanın henüz somutlaÅŸmadığını söyleyen Svetlova ÅŸunları kaydetti:

"Gazze meselesi tabiki konuÅŸuluyor. Bu konuda Türkiye'ye insani yardımların Gazze'ye ulaÅŸtırılması için bir avantaj saÄŸlanıyor. Bunu sadece Filistinlilerin hayatlarını düzeltmek için deÄŸil ortak bir iÅŸbirliÄŸi alanı yaratma açısından önemli görmek lazım. Hem Filistinlilerin güvenliÄŸi açısından da önemli bu. Filistin'in güvenliÄŸi aynı zamanda Ä°srail'in güvenliÄŸi. Ã–zür dilenmiÅŸti. Geri kalan tazminat konusu, burada Türkiye'ye de iÅŸ düşüyor. Bu sorunun daha da büyümemesi için iki ülkenin geleceÄŸi açısından da birlikte çalışmaya devam etmeleri gerekiyor."

Türkiye'nin Eski Telaviv Büyükelçisi OÄŸuz Çelikkol, "Biliyorsunuz Pazar günü önemli bir toplantı olacağını anlıyoruz. Bu toplantıda bir anlaÅŸma çıktığı takdirde Türk-israil iliÅŸkilerini normalleÅŸtirme imkanı olacak. OrtadoÄŸu'da çok önemli geliÅŸmeler meydana geliyor. Ä°ki komÅŸumuzda iç savaÅŸ yaÅŸanıyor. Bu iç savaÅŸlar bölgedeki bütün dengeleri deÄŸiÅŸtirecek sonuçlar doÄŸurabilir. Bu aÅŸamada Türk-Ä°srail iliÅŸkilerinin normalleÅŸmesi önemli. Bu anlaÅŸmanın üçüncü ÅŸartı da Gazze'ye Türkiye'nin altyapıya yardım etmesi, insani yardım göndermesi, elektrik, su ÅŸebekelerinin yenilenmesi gibi bazı imkanları da beraberinde getireceÄŸi anlaşılıyor. Üç ÅŸartın yerine getirilmesinin ardından Türk-Ä°srail iliÅŸkilerinin geliÅŸtirilmesi önemli. Biliyorsunuz dışiÅŸleri bakanlığında bir yaÅŸ limiti var. YaÅŸ limitini doldurduÄŸum için emekli oldum. O bakımından genç bir diplomat arkadaşımız normalleÅŸmeyle birlikte gidecektir" dedi.

Çelikkol Türkiye İsrail anlaşmasının Filistin içindeki sorunların çözümü konusunda da fayda sağlayacağını sözlerine ekledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.