Sosyal Medya

Güncel

İngiltere'nin kararı Türkiye'yi nasıl etkileyecek?

Avrupa Birliği ile yollarını ayıran İngiltere'nin hayır kararı Türkiye'yi nasıl etkilyecek? Önümüzdeki günlerde Türkiye'yi neler bekliyor? AB ile yeni ilişkiler nasıl olacak? İşte merak edilen soruların cevapları.



Sonucu sadece Ä°ngiltere'yi deÄŸil Avrupa BirliÄŸi'nin tamamını etkileyecek olan referandumun ana tartışma konularından birini Türkiye'nin olası üyeliÄŸi oluÅŸturdu. Ä°ngiltere'deki referandumun Türkiye'nin AB macerasına iliÅŸkin olası etkileri ise Türkiye'de hemen hemen hiç tartışılmadı. Referandumdan çıkan ‘Hayır' Türkiye'nin Brüksel'le olan iliÅŸkilerini ciddi ÅŸekilde etkileme potansiyeli taşıyor.

‘EVET' DAHA SAÄžLAM

Türkiye'nin referandum sonucu olarak öncelikli tercihi İngiltere'nin AB'de kalmasından yanaydı. Bunun sebebi ise İngiltere'nin AB'de Türkiye'nin üyeliğini destekleyen tutumda olması. Fransa ve Almanya'ya karşı İngiltere hep Türkiye'nin yanında durdu. Haliyle İngiltere'nin birlikten çıkması Türkiye'nin AB üyeliği yolunda sahip olduğu en güçlü desteği kaybetmesine sebep oldu.

‘HAYIR' FIRSAT DA OLABÄ°LÄ°R

Brexit, AB'deki taÅŸları radikal ÅŸekilde yerinden oynatma potansiyeli taşıdığından Türkiye açısından ‘bilinmeyenleri fazla, riski daha yüksek' bir opsiyon olmayı sürdürüyor. Brexit (AB'den çıkma) Ä°ngiltere ile AB arasında kurulacak iliÅŸkinin ÅŸekli ve derinliÄŸi Türkiye tarafından da benimsenebilecek bir örnek oluÅŸturabilir.

Bazı yetkililer, yüksek riske raÄŸmen ÅŸartların oluÅŸması ve iyi idare edilmesi halinde Türkiye açısından yeni bir fırsat penceresi oluÅŸabileceÄŸi görüşünde. Ä°ngiltere'nin AB'den kopması baÅŸka ülkeleri de benzer adımlar atmaya itebileceÄŸinden yıllardır kâğıt üstünde tartışılan ‘çok çemberli AB' yaklaşımının daha hızlı ÅŸekilde devreye sokulma ihtimali söz konusu.

Siyasi boyutu daha geri planda olması beklenen bu ihtimale yönelik değerlendirmeleri, "Başka bir yapı oluşacak ve yepyeni bir kurguyla karşı karşıya kalınacak. Tüm politikaları tam olarak uygulayan bir çemberin yanında daha esnek yapıya sahip bir ya da daha fazla çember olacak. Esnek olacağından merkez çember dışındaki çemberlere üyelik daha kolay olacak ve bu üyelik kamuoyu açısından daha az rahatsız edici olacak" ifadeleriyle özetlemek mümkün.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.