Sosyal Medya

Dünya

Paris'te gaz maskesi, kask gözaltısı

Fransa’ın başkenti Paris’te, hükümetin kanunlaştırmak istediği yeni çalışma yasa tasarısını protesto için düzenlenen yürüyüşlerde, iki gazeteci gaz maskesi ve kask taşıdıkları için bir süreliğine gözaltına alındı



Taranis News'a çalışan Gaspard Glanz ve  gazeteciAlexis Kraland'ın, gaz maskesi, kask, biber gazına karşı serum fizyolojik taşıdıkları için Fransa’nın baÅŸkenti Paris'te, Bastille Meydanı'ndaki gösterilere katılmalarına izin verilmedi.

Polis tarafından "Suç işleme amacıyla toplanma" şüphesiyle gözaltına alınan iki gazeteci, yol boyunca sosyal medyadaki hesaplarından bilgi paylaştı.

Glnaz, 12 kişiyle beraber hava almayan bir polis kamyonuna bindirildiklerini yazdı, ardından da kamyonun içinden, sosyal medya aracılığıyla kısa bir canlı yayın yaptı.

Gözaltı merkezinde 4 saat bekletileceklerini de yazan Glanz, gösterilere girişi engellenen birçok kişinin de merkeze getirildiğini aktardı.

[FotoÄŸraf: Alexis Kraland / Twitter]
 
 

Sosyal medyada birçok kullanıcı ve gazeteci, polis ve jandarmanın, eylem alanında iki kez arama yaptığını, gaz maskesi, kask, ya da plastik mermi ve biber gazından korunmak için kullanılan herhangi bir ekipman taşıyan gazetecilerin alana alınmadığı ve bazılarının gözaltına alındığını belirtti.

Paris'te sona eren yürüyüşe, polise göre 20 bin, sendikalara göre ise 60 bin kişi katıldı.

Valilik, Paris'te 95 kişinin, yürüyüşün başında "üzerlerinde yanıcı madde bulundurdukları" gerekçesiyle gözaltına alındığını da duyurdu.

[FotoÄŸraf: AFP]
 
 

Çalışma yasa tasarısına karşı Mart ayında başlayan eylemlerde polis ve göstericiler, Nisan sonundan itibaren çatışmaya başlamıştı. Her eylemde çatışmanın dozu artarken polis, hem göstericilere hem de gazetecilere sert müdahale etmiş ve başta Sınır Tanımayan Gazeteciler olmak üzere birçok gazeteci örgütü tarafından eleştirilmişti.

Polis, son eylemlerde polis şiddeti çeken gazetecileri hedef almış, birçoğunun ekipmanını kırmış, bazılarının da sonraki gösterilere girmesini yasaklamıştı.

Hükümet Perşembe günü düzenlenen yürüyüşü başta güvenlik gerekçesiyle yasaklamış ardından kamuoyundaki tartışmalar sonucu yürüyüşün sadece 1,6 kilometrelik bir parkurda yapılmasına izin vermişti.

Şiddete karışan yaklaşık 100 kişi hakkında gösteri yasağı bulunurken İçişleri Bakanlığı, gösterilerin güvenliği için 2 bin polisi görevlendirmişti.

İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve yazılı açıklamasında, protestolar sırasında şiddet olayları yaşanmaması için göstericilere sorumlu davranma çağrısında bulunmuştu.

Tartışmalara neden olan yasa tasarısının onaylanması halinde, günlük azami 10 saatlik çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılabilecek.

Sendikalar ve işçi örgütleri, hükümetin tasarıyı geri çekmesini isterken, aksi halde geri adım atmayacaklarını söylüyor.

Kaynak: AA, Twitter

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.