Sosyal Medya

Güncel

ABD yönetiminde Suriye krizi

Amerikan yayın organı New York Times, Amerika Dışişleri Bakanlığı'nın Obama yönetiminin Suriye politikasını eleştiren bildiri taslağını ele geçirdi.



Amerikan yayın organı New York Times 'ın ele geçirdiÄŸi ve 51 milletvekilinin imzasını içeren bildiri, Vietnam Savaşı sırasında iç muhalefetin sesi olmak üzere oluÅŸturulmuÅŸ "muhalif kanal" vasıtası ile iletildi. 

Suriye'deki savaşa dair Obama yönetimine bir çok eleştiri getiren bildirinin tek bir odak noktası var:Halihazırdaki dış politika, Suriye'de felaket getiren ve giderek de daha kötü bir hâl alan durumun çözümüne cevap veremiyor.

OBAMA'YA ASKERÄ° MÃœDAHALE BASKISI

Bildiriden DışiÅŸleri Bakanlığı'ndaki muhalif kanadın Obama yönetimine uzun zamandır Suriye'ye askeri olarak müdahale edilmesi yönünde baskı yaptığı görülüyor. 
Muhalifler bildiride "Bakanlığımızın Suriye'de şiddeti dindirmek ve yola diplomatik kanallardan devam etme çabalarını görüyoruz ancak ateşkes ortamını daimi hale getirmek ve Esed'i barış masasını oturmaya razı etmek için askeri olarak müdahale etmezsek bütün çabalarımız boşa gidecek" diyor.

Bakanlıktaki muhalif kanadın Obama yönetimine yaptığı askeri müdahale baskısına CIA de dahil olur.

CIA, 2012 ve 2013 yıllarında yönetim içindeki tartışmalara müdahale ederek Bakanlığın Suriye'ye havadan saldırılar düzenlenmesini görüşüne destek verir ancak bu görüş Pentagon ve Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından reddedilir.

Tüm bu baskılara rağmen Obama bu türden hava saldırılarına, kamuoyunun Ortadoğu'da yeni bir savaş düşüncesinin desteklemediği gerekçesiyle kesin bir biçimde karşı çıkıyor.

AMAÇ SURİYE'NİN İŞGALİ DEĞİL

Dışişlerindeki muhalif kanat, Suriye'de Esed rejimini hedef alacak kapsamlı hava saldırıları düzenlenmesi fikrinin asla Suriye'nin işgal edileceği şeklinde yorumlanmaması üzerinde duruyor.

Muhalifler ABD'nin Suriye'de askeri olarak daha iddialı bir tavır sergilemesinin diplomatik süreci yürütmek açısından faydalı olacağını düşünüyor:
"ABD'nin Suriye'de askeri olarak daha iddialı bir tavır sergilemesinin faydalı olacağını düşünüyoruz. Hava saldırılarının yanında onları alttan destekleyecek seyyar füzeler kullanılmalı bu sayede ABD'nin yürüteceği diplomatik sürece daha fazla vakit ve güç kazandırılmış olur".

AHLAKÄ° BÄ°R DURUÅž MU YOKSA SADECE BÄ°R ÅžEY YAPMAK MI?

Bildiride imzası bulunan muhalifler Suriye savaşında beş yıl boyunca hayatını kaybedenve yerinden yurdundan olmuş insanların sayısındaki yüksekliğe dikkat çekerek bu savaşa bir an önce son verecek adımların atılması çağrısında bulunuyor.

Muhalif kanadın yanında bazı yetkililer de Dışişleri Bakanlığı yetkililerini sadece "bir şey yapmış olmak için yapmak" ile suçluyor. Onlara göre durum bu kadar kötü iken hava saldırılarının yanında başka şeylerin de yapılması gerekiyor.

ABD, RUS VARLIĞI KARŞISINDA ÇIKMAZDA

Muhalif kanat bildiride, hava saldırılarının Suriye'yi çözülemez bir ikilemin içine sokacağını ve bu yolla da Esed'in müzakereden başka şansı kalmayacağını söylüyor.
Son barış denemesi Esed'in Rus kuvvetlerinin desteği ile karada başarı kazandığı bir dönemde, başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Bu yüzden muhaliflere göre Obama eğer bu savaşa bir son vermek istiyorsa, ABD ve müttefikleri Rusya'nın bileğini bükmek ve Esed'e karada kesin bir zafere ulaşamayacağını göstermek üzere net bir tavır sergilemekte kararlı olmalıdır.

Bu yaklaşım kısa vadede ölümlerin sayısının artmasına sebep olacağı gibi ABD'nin Esed'in inadını kısa sürede kırma garantisi de vermez. 
Bildiri, Rusya'nın Suriye'de giderek artan varlığının statükoyu değiştirdiğinin ve ABD'nin bunu değiştirecek bir yol bulamadığı gibi yönetimin de elini zayıflattığının altını özellikle çiziyor.

"IŞİD'i YENMEK İÇİN YPG GÜÇLENDİRİLMEMELİ"

Muhalif kanat hazırladığı bildiride Suriye'de IŞİD'i bertaraf etmenin en iyi yolun, muhaliflerin desteklenmesi ve Esed'in saldırılarından korunması olduğu söylüyor.
Bildiride ayrıca IŞİD'i yenmek için nelerin yapılmaması gerektiği de belirtiliyor. Bunlardan biri Esed'ile ittifak yapılmaması ve YPG'nin güçlendirilmemesi.
Esed ordusunun asker ve kaynak açısından çöktüğü belirtilirken YPG'nin de sırf IŞİD'le mücadele için güçlendirilmemesi ve Kürt nüfusun olmadığı bölgelerde yayılmasına izin verilmemesi gerektiği belirtiliyor.

GÜVENLİ BÖLGE

Muhalifler bildiride, güvenli bölgenin oluşturulmasının savaşı ve çatışmaları soğutacağını ve bunun sonucunda da iç ya da dış göç yaşamak zorunda kalmış Suriyelilerin sorununa bir nebze olsun çözüm sağlanabileceğini ve en nihayetinde de barış görüşmelerinin yolunun açılacağını söylüyor.

"BARIŞ GÖRÜŞMELERİNE İRAN DAHİL EDİLSİN"

Dışişleri içindeki muhalif kanat, daha kuvvetli bir askeri tavır takınarak ABD liderliğinde yeni ve tazelenmiş bir diplomatik girişim başlatma çağrısında bulunuyor.
Muhalifler,bunun için de Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Beyaz Saray'ın tam desteğini alarak yürüttüğü İran görüşmelerinin örnek alınması gerektiği önerisinde bulunuyor. Bu öneri kapsamında; daha fazla sivil kayıplarının önüne geçmek için Esed'den ateşkese sadık kalacağının garantisinin alınması ve barış müzakerelerine İran ve Suudi Arabistan'ın dahil edilmesi gerektiği söyleniyor.

"ABD BU ÅžEKÄ°LDE DEVAM EDEMEZ"

Muhalif kanat Suriye'de devam etmekte olan savaşa halihazırdaki ABD siyaseti ile bir son vermek için yeterli olamayacağını söylüyor.
"Beş yıldır devam eden savaşın şu anda karşımızda duran sonuçları bu savaşla başa çıkma çabalarımızın bir işe yaramadığını gösteriyor; ABD bu savaşın gidişatını halihazırdaki siyaseti ile kontrol altına alamaz"

kaynak: timeturk.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.