Sosyal Medya

Coğrafyamız

Tacik gençler askerlikten Kırgızistan'a kaçıyor

Tacikistan'da askerlik çağına gelen gençlerin Kırgızistan vatandaşlığına geçişlerinde artış yaşanıyor



Tacikistan'da gençler askere gitmemek için Kırgızistan vatandaşlığına geçiyor

Tacik yetkililer sınırdaki Laxş ilçesi gençlerinin askere gitmemek için Kırgızistan vatandaşlığına geçişlerdeki artıştan dolayı endişelerini dile getirdi.

Resmi bilgilere göre, Laxş ilçesindeki askerlik yaşına gelen gençlerin yüzde 80'i Kırgız vatandaşlığına geçmiş durumda.

Laxş ilçesi komiseri Şaban Şerifov, bu yıl askerliğe alınması gereken bin 200 gencin Kırgızistan vatandaşlığına geçtiğini söyledi. Şerifov, bu sayının askeri gitmesi gereken erkeklerin yüzde 80'ini oluşturduğunu belirtti.

Åžerifov, "Biz askere çaÄŸrılması gereken gençleri davet ettiÄŸimizde onlar bize Kırgız pasaportlarını göstermekte. ÖrneÄŸin, KaÅŸÅŸot köyünde 2 bin 800 kiÅŸi yapıyor ve onların hepsi etnik Kırgız. Tacikistan hududunda yaÅŸayan etnik Kırgızların hemen hemen hepsi Kırgızistan vatandaşıdır” dedi.

Åžerifov'uyn iddiasına göre, Kırgızistan vatandaÅŸlığına geçen gençler Tacikistan’daki ikamet belgelerini iptal ettirmeyerek ülkede yaÅŸamaya devam ediyorlar.

KIRGIZÄ°STAN'IN UYGULAMASI

Kırgızistan hükümeti başka ülkelerde yaşayan etnik Kırgızlara, müracaat ettiklerinde altı aya kadar Kırgız pasaportu veriyor.

LaxÅŸ ilçe yetkililerine göre bugüne kadar bu bölgede yaÅŸayan Tacikistan vatandaşı olan 20 bin kiÅŸi Kırgızistan vatandaÅŸlığına geçti. Uygulama gereÄŸi Tacikistan’da daimi ikametini korumak için her altı ayda yetkililerin kontrolünden geçmek ve bunun için 175 Somoni ödemek zorundalar.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.