Sosyal Medya

Güncel

İsrailli muhalif lider Abbas'la 1967 sınırlarında anlaşmış

İsrailli muhalif lider Herzog'un İsrail seçimlerinden önce Abbas'la 1967 sınırlarına dönülmesi konusunda anlaştığı belirtiliyor



Ä°srail muhalefet lideri Isaac Herzog’un Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas ile 2015 seçimleri öncesinde görüşerek 1967 sınırları konusunda anlaÅŸmaya vardığı bildirildi.
 
Ä°srail’in Kanal 10 televizyonunda yer alan habere göre Herzog, Abbas ile yaptığı görüşmelerde 1967 sınırlarına dönülmesini kabul etti. Buna göre Batı Åžeria ve DoÄŸu Kudüs Filistinliler bırakılacak, sadece aÄŸlama duvarının olduÄŸu yerin kontrolü ise Ä°srail’de kalacaktı.
 
Televizyon kanalının haberine göre Herzog adına müzakereleri yürüten eski bakanlardan Efraim Sneh, Filistin’le kalıcı barış için anlaÅŸmaya vardı. Filistin adına görüşmelere katılan kiÅŸinin adı açıklanmazken anlaşılan maddeler arasında Filistinli mültecilere para yardımı yapılması da yer alıyor. Ayrıca Ä°srail’in Ãœrdün Vadisi’nde Filistin ve Ãœrdün askerlerinin yanı sıra sembolik bir askeri güç tutacaktı.
 
Sneh, yaptığı açıklamada birçok konuda anlaşma sağlanmışken seçimler sebebiyle müzakerelerin yarım kaldığını söyledi. 2015 seçimlerinde seçimleri mevcut Başbakan Benyamin Netanyahu ve müttefikleri kazanmıştı.
 
Kudüs’ün statüsünün de konuÅŸulduÄŸu müzakerelerde ÅŸehrin doÄŸusunun olduÄŸu gibi Filistin’e bırakılması öngörülmüştü. Åžehir Filistin’in baÅŸkenti olacak ancak DoÄŸu ve Batı Kudüs tek belediyeden idare edilecekti.
 
Herzog, söz konusu görüşmeleri doÄŸruladı ancak uzlaşılan maddelerle ilgili bir açıklama yapmadı. Herzog yaptığı açıklamada kendilerinin iktidar olup söz konusu anlaÅŸmayı yürürlüğe koymaları halinde bugün Filistin’de ÅŸiddet yaÅŸanmayacağını, iki toplumun da huzurlu olacağını söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.