Sosyal Medya

Dünya

Türkiye ile korkutulduk

İngiltere’de AB’den ayrılma referandumu propagandasına Türklerin alet edilmesi, sonunda ‘Brexit’ yanlılarını da isyan ettirdi. Ülkenin ilk Müslüman kadın bakanı Warsi, Adalet Bakanı Gove’a ‘yalancı’ diyerek ‘Brexit’e desteğini çektiğini duyurdu.



Ä°ngiltere’de ‘kırılma noktası’ olarak tanımlanan Avrupa BirliÄŸi’nden (AB) ayrılma referandumuna (Brexit) iki gün kala her iki tarafın da propaganda çalışmaları son hız devam ediyor. Aralarında bazı bakan ve milletvekillerinin yanısıra aşırı saÄŸcıların da bulunduÄŸu Brexit yanlılarının propagandasında, Ä°ngiltere AB’de kaldığı takdirde “76 milyonluk Türkiye ile aynı birlikte olunacağı”, “Ãœlkeye yüzbinlerce suçlu ve mültecinin gireceÄŸi” gibi söylemler öne çıkıyor.
 
‘TÃœRKLER ÖTEKÄ°LEÅžTÄ°RÄ°LDÄ°’
2010 yılında Ä°nanç ve Toplumlardan Sorumlu Bakan olarak Ä°ngiltere’de kabineye giren ilk Müslüman kadın siyasetçi olan Barones Sayeeda Warsi, bu duruma tepki göstererek Brexit’i desteklemekten vazgeçtiÄŸini açıkladı. Muhafazakar Partili siyasetçi, Brexit’in yabancı düşmanı ve ırkçı hale geldiÄŸini söyledi. AB’den ayrılma yanlılarının, halkı ikna etmek için Türkiye’yi çok yakında AB üyesi olacakmış gibi göstermelerini de eleÅŸtiren Warsi, bu yönde demeçleri olan Adalet Bakanı Michael Gove’u da ‘yalancılıkla’ suçladı. “Gove Türkiye’nin AB’ye giriÅŸiyle ilgili yalanlarını sürdürüyor” diyen Warsi, bu durumun Brexit’i desteklemekten vazgeçmesinin en önemli nedeni olduÄŸunu belirtti. Warsi, “Ä°ngiltere’de 50-60 senedir yaÅŸayan Türk toplumunun bu ÅŸekilde ötekileÅŸtirilmesi, Türkler ile suç arasında baÄŸ kurulması, bütün Türklerin bohçalarını toplayıp Ä°ngiltere’ye gelmeye hazırlandığının iddia edilmesi, korku yaymaktır” dedi. AB’den ayrılma yanlısı kampanya içinde her gün “Sığınmacılar geliyor, tecavüzcüler geliyor, Türkler geliyor” diyenlerin, kendisi gibi ılımlı sesleri bastırdığına iÅŸaret eden Warsi, “Bu türden yabancı düşmanı ırkçı kampanya siyasi açıdan akıllıca veya kısa vadede iÅŸe yarar olabilir ama uzun vadede topluma zarar verir” diye konuÅŸtu. Ayrılıkçı kampanyanın önde gelen isimleri Adalet Bakanı Michael Gove ve Londra’nın eski belediye baÅŸkanı Boris Johnson, “76 milyonluk Türkiye’nin AB kapısında beklediÄŸini” iddia ederek AB’den ayrılınması yönünde oy kullanılması çaÄŸrısında bulunuyor.
 
‘TÃœRKÄ°YE AB’YE 3000 YILINDA GÄ°RER’
Ä°ngiltere’nin AB’de kalmasını savunan BaÅŸbakan David Cameron, daha önce söylediÄŸi “Türkiye AB’ye 3000 yılında girer” sözlerini tekrarladı. BBC kanalında bir programa katılan Cameron, “Türkiye’nin AB üyeliÄŸini veto edecek misiniz?” ÅŸeklindeki bir soruya “Avrupa’da, Türkiye’nin gelecek 30 yılda AB’ye katılabileceÄŸini söyleyecek tek bir uzman bulamazsınız. Katılım için 35 müzakere baÅŸlığını kapatmanız gerekiyor. Türkiye sadece bir baÅŸlığı kapattı, bu hızla Türkiye 3000 yılında üye olur” diye yanıt verdi.
 
AŞIRI SAĞ RAPORUNU TAMAMLAYAMADAN ÖLDÜRÜLDÜ
Ä°ngiltere’de geçen hafta bir aşırı saÄŸcı tarafından uÄŸradığı silahlı ve bıçaklı saldırıda yaÅŸamını yitiren İşçi Partili milletvekili Jo Cox’un, parlamentoya sunmak üzere aşırı sağın yükseliÅŸi üzerine bir rapor hazırladığı ortaya çıktı. Times gazetesinin haberine göre raporunu 29 Haziran’da parlamentoya sunmayı planlayan Cox, sunumunda Ä°slamofobi ile ilgili bir video gösterimi de yapacaktı. Ä°ngiltere’nin AB’de kalmasını savunan Cox, mülteci çocuklarla ilgili çalışmalarıyla da biliniyordu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.