Sosyal Medya

Güncel

Yrd. Doç. Dr. Ramazan Gürel yazdı: Kıymet bilmenin ifadesi

Allah’a nimetlerinden dolayı yalnızca dil ile şükretmek, Kur’an-ı Kerim’deki şükür kavramının somutlaşması için yeterli olmamakta, bunun yanında yüce Allah’ın onayladığı eylemlerin de gerçekleştirilmesi istenmektedir.



 
“Nimetin kıymetini bilmek, onu itiraf etmek, ondan dolayı yaratıcıya teÅŸekkür etmek” gibi anlamları içeren “şükür” kelimesi, Kur’an-ı Kerim’de semantik bir deÄŸiÅŸimle bazen “iman etmek” anlamında da kullanılmıştır (Zümer, 7; Ä°nsan, 3).
 
 
Kur’an-ı Kerim’de şükrün, erdemli hallere uygun davranma için bir motivasyon ve amaç deÄŸer olarak verilmesi, insan ile Allah arasındaki iliÅŸkinin ahlâkî yönüyle ilgilidir. ÇeÅŸitli ayetlerde şükrü gerektiren nedenlerden bazıları şöyle sayılır: “Allah’ın insanları bağışlaması (Bakara, 52), onlara güzel nimetler vermesi (Bakara, 172), onları doÄŸru yola iletmesi (Bakara, 185), onlara yardım etmesi (Âl-i Ä°mran, 123), iÅŸlerini kolaylaÅŸtırması, onlara olan nimetlerini tamamlayıp ÅŸahsiyetlerini temizlemesi (Maide, 6), onlara evlat vermesi (A’raf, 189) ve güvenlerini saÄŸlaması” (Enfal, 26). Kur’an-ı Kerim’in genelinde Allah’a şükretme kavramı, sözle şükrü ifade etmenin yanında Allah’ın tasvip ettiÄŸi eylemleri gerçekleÅŸtirmeyi de kapsamaktadır. Bir baÅŸka deyiÅŸle Allah’a nimetlerinden dolayı yalnızca dil ile şükretmek, Kur’an-ı Kerim’deki şükür kavramının somutlaÅŸması için yeterli olmamakta, bunun yanında yüce Allah’ın onayladığı eylemlerin de gerçekleÅŸtirilmesi istenmektedir.
  
 
DAİMA ŞÜKREDEN KULLAR
Kur’an-ı Kerim, peygamberlerin ahlâkının en temel yapı taÅŸlarından birini şükretme özelliÄŸi olarak belirler. Buna uygun olarak ayetlerde hayat sahnelerinden örnekler sunulan peygamberler, yüce Allah’ın kendisine bahÅŸettiÄŸi nimetlere daima şükreden kullar olarak tanıtılır.
 
 
Özellikle ahlâk eÄŸitiminde olumlu tarafların öne çıkarılması, onların tanıtılmasına öncelik verilmesi daha fazla etkili olmaktadır. Bu nedenle yüce Allah’ın peygamberleri nimetlere şükreden ÅŸahsiyetler olarak tanıtması, peygamberlerin olumlu tarafları üzerinden muhataplara rol modeller göstererek ahlaki özelliklerinin örnek alınmasını temin etmeye yöneliktir.
 
YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN GÜREL
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.