Sosyal Medya

Güncel

'İnsanlığa karşı suç sayılabilir'

Birleşmiş Milletler (BM), Myanmar'ın batısındaki Arakan eyaletinde yaşayan Rohingya Müslümanlarının maruz kaldığı "sistematik ayrımcılık" ve insan hakları ihlallerinin insanlığa karşı suç sayılabileceğini bildirdi.



BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Arakan'da yaşayan Rohingya Müslümanlarına ve diğer azınlıklara yönelik insan hakları ihlallerini ortaya koyan raporunu açıkladı.

Ãœlkedeki varlığı reddedilen ve vatandaÅŸlık hakları verilmeyen Rohingyaların siyasi haklarından  saÄŸlık ve eÄŸitimden mahrum kaldığı, zorla çalıştırıldığı, cinsel ÅŸiddete uÄŸradığı belirtilen raporda,  "Rohingya Müslümanlarının maruz kaldığı sistematik ayrımcılık ve insan hakları ihlalleri insanlığa karşı suç sayılabilir." ifadesine yer verildi.

30 bin Rohingyalı çocuk okula gidemiyor

Raporda,120 bin Rohingya ve Kaman Müslümanlarının hala kamplarda yaşadığına ve 30 bin çocuğun okula gidemediğine dikkat çekilerek, Rohingya Müslümanlarına karşı aşırı milliyetçi Budistler tarafından sergilenen ve giderek artan nefret ve dini hoşgörüsüzlüğün endişe verici olduğu belirtildi.

BM Ä°nsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin ise Rohingya Müslümanları ve diÄŸer azınlıkların maruz kaldığı ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine son verilmesi için Myanmar Hükümeti'ne somut adımlar atması çaÄŸrısında bulundu. 

El Hüseyin, Mynamar hükümetine ihlallere yönelik bağımsız soruşyurma çağrısı yaptı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.