Sosyal Medya

Güncel

Muhalifler Deraya'daki kuşatmayı kırdı

Şam kırsalında üç yıldır Esad güçlerinin kuşatması altındaki Deraya'da muhaliflerin ablukayı kırdığı ancak varil bombaları sebebiyle ellerinde fazla tutamayacakalrı belirtiliyor



Suriye’de muhalif güçlerin Åžam kırsalında yer alan ve üç yıldan bu yana Esad yönetimine baÄŸlı güçlerin kuÅŸatması altındaki Deraya ilçesinin Muaddamiye (Muazzamiye) beldesi ile onu baÄŸlayan yolu açarak Deraya'nın üzerindeki ablukayı kırdığı belirtiliyor.

El Cezire Arapça'nın haberine göre, Şam kırsalında Esad güçleriyle şiddetli çatışmalara giren muhalif gruplar bir hafta önce Muaddamiye beldesini ele geçirmesinin ardından Deraya ilçesine doğru ilerledi ve ilçe ile Muaddamiye arasında bağlantıyı başardı. Muhaliflerin kaydettiği bu ilerlemeyle, üç yıldan bu yana Esad güçleri tarafından uygulanan abluka kırılmış oldu.

Bu arada Esad güçleri, Suriye'nin başkenti Şam'a yakınlığı nedeniyle büyük öneme sahip olan Deraya ilçesini geri almak amacıyla ilçeye hava saldırılarını yoğunlaştırarak sivil bölgeleri de vurdu.

Yerel kaynaklara göre, Deraya ilçesine son 3 günde 300’den fazla varil bombası atıldı. Muhaliflerin uÄŸradıkları yoÄŸun bombardımanla birlikte Deraya- Muaddamiye arasında açtıkları yolu koruyamayacakları belirtiliyor.

DEVRÄ°MÄ°N Ä°LK BAÅžLADIÄžI YERLERDEN

Deraya, Suriye Devrimi'nin ilk kez baÅŸladığı bölgeler arasında olması hasebiyle stratejik önem taşıyor. 2011 öncesi nüfusu 80 bini aÅŸkın olan bölgede devrimin ilk birinci yılında Esed rejiminin uygulamaya soktuÄŸu sistematik baskı ve katliamlar sonucunda önemli oranda insan göç etti. Göç etme imkanı bulamayan önemli bir halk kitlesi ise 2012 yılından beri rejimin kuÅŸatması altında hayata tutunmaya çalışıyor. Bölgeye uzun çabalardan sonra ilk kez bu ay başında BM tarafından insani yardım ulaÅŸtırılabilmiÅŸti. Nisan ayında 47 Darayalı kadın bir mektup kaleme alarak dünyayı duyarlılığa çağırmıştı. Mektupta “EÄŸer insani yardım ulaÅŸmazsa çocuklarımız burada açlıktan ölecek!” deniliyordu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.