Sosyal Medya

Dünya

Alman devi eriyor!

‘Türkiye’nin iflas edeceğini’ belirten raporlar yayınlayan Deutsche Bank ayakta kalma savaşı veriyor.



Almanya'nın en büyük kuruluşlarından Deutsche Bank, 2015 yılını zararla kapatırken, geçen hafta hisselerde tarihinin en düşük seviyesini gördü.
 
YALANCI BAHAR
 
AkÅŸam gazetesinden Selim Karahan'ın haberine göre, bankanın hisseleri geçen hafta tarihin en düşük seviyesine geriledi. 2015’i 6.8 milyar euro zararla kapayan banka 10 ülkede 9 bin çalışanını iÅŸten çıkardı. Bu tasarruf hamlesine raÄŸmen borçlarını ödeyemeyeceÄŸi endiÅŸesiyle bankanın hisselerinde dibe vurdu.
 
Deutsche, şubat ayında tahvil geri alım programı açıklayınca bankaya yönelik endişeler kısa bir süreliğine dağılsa da bu yalancı bahar kısa sürdü.
 
Bankanın hisselerindeki kayıplar bu yılın ilk yarısında yüzde 41’i, 2008 krizi öncesi, 2007’nin nisan ayındaki zirvesine göre ise yüzde 87’yi buldu. 2008 sonunda Türkiye’nin nakit sıkıntısı çekerek krize girebileceÄŸini açıklayarak felaket tellallığı yapan bankanın geleceÄŸine yönelik endiÅŸeler bu tarihi diple yeniden alevlenmeye baÅŸladı. 
 
MERKEZ'İN REZERVLERİ BÜYÜDÜ
 
Deutsche’nin çökmesini ve iflas etmesini beklediÄŸi Türk ekonomisi ise küresel krizin baÅŸladığı o yıllardan bu yana kalkınma hızıyla tüm dünyaya parmak ısırtıyor. 2016’nın ilk çeyreÄŸinde yüzde 4.8’le Batı ülkelerinin hayal bile edemeyeceÄŸi bir büyüme hızını yakalayan Türk ekonomisi, son verilerle beraber 26. çeyrek üst üste büyümüş oldu. 
 
Türkiye Merkez Bankası’nın brüt döviz rezervleri de ‘batacak’ denilen raporun yayımlandığı tarihte 70 milyar dolar seviyesindeyken bugün 101 milyar dolara çıktı.
 
HÄ°SSEDARLAR Ä°SYAN ETTÄ°  
 
Deutsche Bank yöneticileri geçen yıl banka 6.8 milyar euro zarar etmesine raÄŸmen yüksek maaÅŸlarından vazgeçemedi. 2016 başında oluÅŸturulan maaÅŸ ve bonus ödeme planına göre bölüm ÅŸefleri kiÅŸisel ve bankanın performanslarının yanında bölümlerinin kazançları üzerinden de bonus alacaktı. Söz konusu plan sunulduÄŸunda ise hissedarlardan büyük tepki aldı. Yönetimin planı yeniden gözden geçirmesini isteyen hissedarlar yapılan oylamayla teklifi reddetti. Son yıllardaki sıkıntılara raÄŸmen maaÅŸların düzenli ve hızlı birÅŸekilde artması böyle bir karar alınmasına yol açtı. 
 
2008’DE NE DEDÄ°?
 
Küresel kriz sürecinde Deutsche Bank, IMF’den büyük kredi isteyecek ülkelerin başına Türkiye’yi koymuÅŸ ve “Nakit sıkıntısı nedeniyle Türkiye, 90 milyar dolara ihtiyaç duyabilir” iddiasında bulunmuÅŸtu. Fransız Le Monde, Ä°ngiliz Financial Times gibi gazeteler raporu “Türkiye felakete doÄŸru koÅŸuyor” ÅŸeklinde haberleÅŸtirmiÅŸti. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.