Sosyal Medya

Coğrafyamız

Hamas ve Fetih arasında müzakere polemiği

Fetih, müzakereler konusunda Hamas'ı ulus temelli bir siyasi ortaklığa hazır olmamakla suçlarken Hamas, Fetih'in üzerinde anlaşılan noktalardan geri adım attığını açıkladı.



Fetih ve Hamas hareketleri, Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleşen Filistin uzlaşı görüşmelerinin başarısız olması nedeniyle karşılıklı olarak birbirini suçladı.

Fetih Hareketi Sözcüsü Usame el-Kavasımi yaptığı yazılı açıklamada, "Doha görüşmeleri açık ve net bir ÅŸekilde Hamas Hareketinin ulusal birliÄŸe, grup temelli deÄŸil de ulus temelli bir siyasi ortaklığa hazır olmadığını gösterdi." denildi.

Hamas için ulusal birliğin mali sorunlarını çözmek anlamına geldiğini, Fetih'in ise bunu uzlaşı ve ulusal birlik dosyalarının hafife alınması olarak değerlendirdiği ifade edildi.

Fetih'in ortaklık ve demokrasi temelinde Filistin'deki bölünmeyi sonlandırma, ulusal birlik hükümeti kurma kararı aldığı vurgulanırken hükümetin görevinin de Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni birleştirme, memurlar konusunu en geniş ve gerçek şekilde çözme, üzerinde anlaşılan kısa bir süre içinde cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçime hazırlama gibi askıda kalan konuları çözmek olduğu kaydedildi.

Açıklamada, "Hamas'ın Doha'da sunduğu sadece diyaloğu ve bölünmeyi sonlandırmak için sarf edilen çabaları başarısız kılmaktır." ifadeleri kullanıldı.

"FETÄ°H DOHA GÖRÜŞMELERÄ°NÄ° BAÅžARISIZLIÄžA UÄžRATTI"

Bunun yanı sıra AA muhabirine konuşan Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, Fetih Hareketinin daha önce üzerinde anlaşılan noktalardan geri adım atarak, Doha görüşmelerini başarısızlığa uğrattığını söyledi.

Ebu Zuhri, Fetih'in Filistin Yasama Meclisini aktif hale getirme ve Gazze'deki eski memurlar sorununu çözme konularından geri adım attığı ve Hamas'ın onay vermediÄŸi Filistin KurtuluÅŸ Örgütü (FKÖ) programında ısrarcı olduÄŸunu kaydetti.

Fetih ve Hamas Nisan 2014'te yapılan uzlaşı anlaşmasının uygulama mekanizmasını görüşmek üzere bu hafta Doha'da bir araya gelmişti.

Mart ayında da iki taraf Doha'da benzer konular ve uzlaşının önündeki engellerin aşılması için görüşmüştü.

Hamas'ın Filistin'de 2006 yılında seçimleri kazanmasının ardından iki hareket arasında çatışmalar çıkmış, Hamas 2007'de Gazze'nin kontrolünü saÄŸlamıştı. Hamas ile Fetih arasındaki anlaÅŸmazlıkların sonlandırılması için Mayıs 2011'de Mısır, Åžubat 2012'de ise Katar baÅŸkanlığında uzlaÅŸma görüşmeleri yapılmasına raÄŸmen, üzerinde mutabakata varılan konular uygulanamamıştı. 

Fetih ve Hamas hareketi, 23 Nisan 2014'te birlik hükümeti kurulması, genel ve başkanlık seçimlerinin yapılması konusunda bir uzlaşı anlaşması metni imzalamıştı. Uzlaşı hükümeti 2 Haziran 2014'te kurulmuş ancak iki tarafın siyasi ayrılıkları sebebiyle hükümet, İsrail ablukası altındaki Gazze'de görevlerini yerine getirememişti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.