Sosyal Medya

Güncel

Kumarhaneye çevrilen Yıldız Sarayı

Habertürk yazarı Murat Bardakçı, Yıldız Sarayı'nın bazı bölümlerinin kumarhane olarak işletilmesi olayının ayrıntılarını yazdı..



CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan bir konuÅŸmasında Yıldız Sarayı'nın kumarhane olarak iÅŸletilmesini hatırlatmış ve tepki göstermiÅŸti. Murat Bardakçı ErdoÄŸan'ın anlattığı o olayın ayrıntılarını bugünkü köşesine taşıdı. Ä°ÅŸte Bardakçı'nın aktardıkları:

ATATÃœRK'ÃœN Ä°MZASIYLA ALINAN O KARAR

Yıldız ile ilgili en önemli Bakanlar Kurulu Kararı, 27 AÄŸustos 1924’te çıkartıldı. Altında “Reisicumhur Gazi Mustafa Kemal”in, “BaÅŸvekil Ä°smet”in ve diÄŸer bütün bakanların imzasının bulunduÄŸu kararnamede, "Memleket ekonomisinin kalkınmasını saÄŸlayacak yabancı turistlerin raÄŸbetlerini saÄŸlayabilmek maksadıyla, içerisinde her türlü medenî ihtiyacı karşılayacak oyun ve dans salonları bulunan gazino ve müesseseler vücuda getirilmesi için" Yıldız, Feriye ve o günlerde harabe hâlinde bulunan ÇıraÄŸan Sarayları’nın yabancı ÅŸirketlere kiralanabilmesi için Ä°stanbul Belediyesi’ne yetki veriliyordu.

KUMARHANEYE ŞAMPANYALI AÇILIŞ

Ä°mtiyaz hakkı Ä°talyan iÅŸadamı Mario Serra’ya verilen Åžale Köşkü’ndeki Yıldız Gazinosu, yani kumarhane, 26 Eylül 1926 akÅŸamı zamanın İçiÅŸleri Bakanı Cemil Bey ve Ä°stanbul Belediye Reisi Muhiddin Bey’in de katıldıkları büyük bir törenle açıldı. Yıldız’ın neredeyse tamamı ve Feriye ile ÇıraÄŸan Sarayları aynı sözleÅŸme ile Mario Serra’ya verilmiÅŸ ama binaların restorasyonları tamamlanamadığı için henüz teslim edilememiÅŸ, Yıldız’ın bazı mekânları dans salonu, restoran ve bar yapılmıştı. Açılış gecesi kumarda ÅŸansını ilk deneyen Belediye Reisi Muhiddin Bey oldu ve kaybetti. O gece ikram edilen ÅŸampanyayı fazla kaçıranlar da rezaletlere sebep oldular.

"YAÅžASIN, MONTE CARLO OLUYORUZ" MANÅžETLERÄ°

Yıldız Kumarhanesi, artık basının gözbebeÄŸi idi. Gazetelerde sık sık “Monte Carlo oluyoruz! Avrupa’nın ve Amerika’nın zenginleri bundan böyle Ä°stanbul’a gelecekler ve para kazanacağız” gibisinden yazılar çıkıyordu.

Kumarhaneye çevrilen Yıldız Sarayı

(Yıldız Sarayı’ndaki Åžale Köşkü’nün rulet mekânı yapılan salonlarından biri)

Kumarhaneye çevrilen Yıldız Sarayı

(Yıldız Sarayı’nda oyun ve dans salonları teÅŸkiline izin veren 27 AÄŸustos 1924 tarihli Bakanlar Kurulu kararı. Kararın altında “Reisicumhur Gazi Mustafa Kemal”in, “BaÅŸvekil Ä°smet”in ve diÄŸer bütün bakanların imzaları bulunuyor)

 

Kumarhaneye çevrilen Yıldız Sarayı

(1927’de bir gazetede çıkan ve Yıldız Sarayı’nda oynanan ruleti gösteren temsilî bir resim)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.