Sosyal Medya

Güncel

Kaçak elektrik için çözüm bulundu

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kaçak elektriğin önüne geçmek için Ar-Ge) çalışmalarına 5 yılda tam 203 milyon bütçe ayırdı. Çalışmaları halen süren 4 proje belirlendi. Bunlardan ilki enerjinin kriptolanması.



Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik dağıtım şirketlerinin araştırma geliştirme (Ar-Ge) çalışmalarını teşvik etmek ve artırmak amacıyla 5 yıl için toplam 203 milyon liralık bütçe ayırdı.

Halen çalışmaları süren ve önemli mesafe alınan 4 proje belirlendi. Bunlardan ilki enerjinin kriptolanması.

ELEKTRİK TRAFO ÇIKIŞINDA ŞİFRELENECEK, ŞİFREYİ SAYAÇ ÇÖZECEK

Bu yöntemde enerji hatları üzerinden yasadışı kullanımları önlemek veya azaltmak amacı ile trafoların çıkışlarında enerji ÅŸifreleniyor. Ardından son kullanıcının sayacında ÅŸifrenin çözülmesi saÄŸlanıyor. Böylece herhangi bir kaçak hattan elektrik çekildiÄŸinde evdeki elektrikli cihazların çalışması engelleniyor. Halihazırda proje ile ilgili ürün geliÅŸtirme çalışmaları sürüyor. 

203 milyon liralık bütçeden faydalanmak isteyen ÅŸirketlerin ise Ar-Ge çalışması yapmak istedikleri konuyu ve projeyi öncelikli olarak EPDK’ya sunması gerekiyor. Onayın ardından proje gerçekleÅŸtirilecek. Proje üretemeyip EPDK’yı bu konuda ikna edemeyen ÅŸirketler için öngörülen bütçeler ise geri alınıyor.

Söz konusu projeler neticesinde kayıp ve kaçakların azaltılmasına ilişkin ortaya çıkması olası yatırım ihtiyaçları da büyük ölçüde karşılanıyor.

Kaynak: Star

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.