Sosyal Medya

Güncel

Blinken: Mumbuc'ta birlike çalışıyoruz

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Blinken, Mumbuc'ta ABD ile Türkiye'nin birlikte çalıştığını söyledi; “Suriye’de ağırlıklı olarak Suriyeli Arap kuvvetleriyle çalışıyoruz” dedi.



ABD DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken, ABD ile Türkiye'nin Mumbuc’ta birlikte çalıştığını söyledi; “Suriye’de ağırlıklı olarak Suriyeli Arap kuvvetleriyle çalışıyoruz” dedi. Bakan yardımcısı Blinken, CNN TÃœRK Diplomasi Muhabiri Büşra ArslantaÅŸ'ın sorularını yanıtladı.

Mumbuc operasyonu

Blinken’e, Mumbuc operasyonu ve Türkiye’nin ABD’ye Suriye’de Kürtlerin olmadığı ortak operasyon talebini ABD’nin neden reddettiÄŸi soruldu. Bakan yardımcısı, Mumbuc’a dair soruya, operasyonda Türkiye ile birlikte çalışıldığını belirterek yanıt verdi.

 “Aslına bakarsanız Menbiç’te beraber çalışıyoruz ve bu çok önemli bir operasyon. Türkiye ile Suriye arasındaki sınırın bir süredir DAEÅž’in kontrolü altında bulunan bir kısmı var. IŞİD bu bölümü yabancı savaşçıları Suriye’ye sokmak ve savaşçı tedarikini tazelemek için kullanmanın yanında, eÄŸitimlerini tamamlayan söz konusu savaşçıları ve teröristleri Türkiye’de, Avrupa’da ve ABD’de saldırılar düzenlemek üzere Suriye’den çıkarmak için kullanıyor.

Bizler, hem batıdan doÄŸuya doÄŸru hareket ederek batı yönünden, hem de kuzeye ve batıya doÄŸru hareket ederek doÄŸu ve güney yönünden bu sınırı kapatabilmek için birlikte bir operasyon ortaya koyduk. Söz konusu operasyon gerçek anlamda baÅŸarı elde ediyor ve ABD ile Türkiye arasındaki koordinasyon ve iÅŸbirliÄŸinin bir sonucu.”

Suriyeli Araplar ağırlıkta

Blinken, SDG bünyesinde sınırlı sayıda YPG kuvveti olacağına dair Obama’nın CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a güvence verdiÄŸi bilgisini doÄŸrulayarak, “Suriye’de ağırlıklı olarak Suriyeli Arap kuvvetleriyle çalışıyoruz” dedi.

Ä°srail – Türkiye iliÅŸkileri

Blinken’e, Türkiye – Ä°srail iliÅŸkilerinin yeniden iyileÅŸmesine dair soruyu yanıtlamaya, her iki ülkenin de ABD müttefiki olduÄŸunu söyleyerek baÅŸladı.

Blinken, “Dostlarımızın birbirleriyle anlaşıyor olması elbette yararımıza. Ancak, Ä°srail ve Türkiye arasında güçlü bir iliÅŸki olmasının yol açacağı birtakım ortak zorluklar da söz konusu. Bu nedenle bu çabaları destekliyoruz ancak bu konu, ziyaretimin bir parçası deÄŸildi” yanıtını verdi.

‘Kürt koridoru sorusu’

Bakan yardımcısına Türkiye’nin Suriye’de bir Kürt koridoru oluÅŸmasına dair endiÅŸeleri de soruldu. Blinken, “ABD Kürtlerin devlet kurmasına izin verecek mi” sorusuna ÅŸu yanıtı verdi:

“Hiçbir grubun Suriye’nin doÄŸasını deÄŸiÅŸtirip kendi siyasi çıkarlarını ilerletmek adına Suriye’deki durumdan yararlanmasını desteklemiyoruz. BirleÅŸik, toprak bütünlüğü korunan ve kendi birleÅŸik milli egemenliÄŸine sahip bir Suriye’den yanayız. HedeflediÄŸimiz amaç bu.”

“YPG Mumbuc’u terk edecek mi?”

Bunun üzerine CNN Türk muhabiri, “Yani, Mumbuc operasyonunun ardından YPG kuvvetleri burayı terk mi edecek” diye sordu. Blinken, en önemli konunun IŞİD’in yenilmesi olduÄŸunu ifade ederek siyasi geçiÅŸ süreci için çalıştıklarını vurgulamakla yetindi.

Blinken, “Tüm halkının menfaatlerini temsil eden, ancak toprak bütünlüğü bozulmamış birleÅŸik bir devlet olmayı sürdüren, tamamen egemen, kurumları iÅŸlevlerini hala yerine getirebilen bir Suriye’ye bu ÅŸekilde ulaÅŸabiliriz. Türkiye ile de ortak hedefimiz bu ve her iki zorlukla da aynı anda uÄŸraÅŸmak zorundayız” dedi.

Türkiye – ABD iliÅŸkileri

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın ‘Obama döneminin son günlerinde Türkiye’nin ekonomik ve siyasi iliÅŸkilerde hayal kırıklığı yaÅŸadığı’ sözleri anımsatılarak, Türkiye - ABD iliÅŸkilerinin genel durumu soruldu. Blinken, Türkiye’nin yakın bir dost ve müttefik olduÄŸunu söyledi. Türkiye’nin birçok zorluÄŸun ortasında yer aldığını belirten Bakan yardımcısı şöyle devam etti:

“Eminim ki, Türkiye’nin ABD hakkında hayal kırıklığına uÄŸradığı zamanlar vardır; ABD’nin de Türkiye’ye dair hayal kırıklığı yaÅŸadığı zamanlar vardır. Fakat temelde yatan unsur, hakkında çok güçlü duygular beslediÄŸimiz bir ortaklık, dostluk ve ittifaktır.”

‘KonuÅŸma ve ifade özgürlüğünden endiÅŸeliyiz’

Blinken, “Bugünkü iliÅŸkilere baktığınızda, iki ülke arasındaki en büyük anlaÅŸmazlık nedir” sorusuna şöyle yanıt verdi:

“KonuÅŸma özgürlüğü, ifade özgürlüğü, toplanma özgürlüğü konularıyla ilgili olarak Türkiye’nin son dönemde yöneldiÄŸi istikamete iliÅŸkin endiÅŸelere sahip olduÄŸumuzu söylemeliyim. Türkiye gibi güçlü bir demokrasinin temelinde bu temel haklara saygı yatar ve sadece görüşlerini ifade ettikleri için tutuklanan veya kovuÅŸturmaya uÄŸrayan insanlar gördüğümüzde bu bir sorun teÅŸkil eder.”

‘Biz de 11 Eylül sonrası zorlandık’

“Türkiye’nin demokratik kazanımlarında bir tür gerileme mi görüyorsunuz” sorusuna, bakan yardımcısı ABD’de 11 Eylül saldırısı sonrası "bazı seslere kulak verilmemesini isteyenler vardı" diyerek devam etti:

"Ancak bizler buna karşı çıktık. Åžiddet içeren eylemler veya terör eylemleri gerçekleÅŸtirmek amacıyla suç unsuru teÅŸkil eden davranışlarda bulunmak bir ÅŸeydir; bir görüş ifade etmek ise tamamen farklı bir ÅŸeydir ki bu çoÄŸu insanın reddettiÄŸi çok kötü bir görüş olabilir ama bu da bir kanaattir.

Ve bir demokraside, Türkiye gibi güçlü bir demokraside, her vatandaşın, görüşleri ne kadar itiraz edilebilir olursa olsun, bu görüşleri ifade etme hakkının güvence altına alınması çok büyük ve esas öneme sahiptir.”

Blinken, daha önce yaptığı bir açıklamada da ortak hedefin Mumbuc - Mare hattı olduÄŸunu anlatmıştı.

Kaynak: CNN Türk

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.