Güncel
Türkiye, AP raporunu iade etti
Avrupa Parlamentosu’nun Hollandalı üyelerinden Kati Piri tarafından hazırlanan ve son dönemlerin en olumsuz belgelerinden biri olan Türkiye raporu herhangi bir işleme konulmaksızın iade edildi.
14 Nisan’da AP’de yapılan oylamada 133 oya karşı 375 oyla kabul edilen belge Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel tarafından AP’ye geri gönderildi.
Türkiye, Gezi olaylarından bu yana yayımlanan ve Ankara açısından ‘kabul edilemez’ unsurlar içeren AP belgelerini geri gönderme politikası izliyor. Yenel tarafından iade edilen belge, geri gönderilen ikinci Türkiye raporu. Geri gönderilen belgeler toplamı ise 6’yı buldu. Normal ÅŸartlarda Türk makamlarına üç hafta içinde ulaÅŸtırılan belgenin bu kez iki ay aradan sonra gelmesi dikkat çekti.
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ VE KÜRT SORUNUNA ELEŞTİRİLER
Belge, özellikle basın özgürlüğü ile Kürt sorunu baÄŸlamındaki bölümlerindeki eleÅŸtirilerle dikkat çekiyor. AB ile 11 yıldır müzakere sürecinde olan bir aday ülkeye yönelik olarak normalde üyelik için karşılanması gerekli Kopenhag kriterlerine “yakınlaÅŸma” mesajı öne çıkması gerekirken; Türkiye raporunda, “Kopenhag kriterlerinden uzaklaÅŸma” mesajı verilmesi en çarpıcı vurguyu oluÅŸturuyor.
Türkiye’de yargı, temel haklar, adalet, özgürlük ve güvenlik alanlarında acilen reformlara ihtiyaç olduÄŸunun altının çizildiÄŸi belgede, “AP, Türkiye’de demokrasi ve hukuk devleti alanlarındaki gerilemenin ışığında reformlardaki genel hızın son yıllarda belirgin ÅŸekilde yavaÅŸlamasından ve yargının bağımsızlığı, toplanma ve ifade özgürlüğü, insan haklarına ve hukuk devletine saygı gibi bazı ana alanlarda giderek Kopenhag kriterlerinden uzaklaÅŸtıran gerileme olmasından derin endiÅŸe duyar” ifadeleri kullanıldı.
Basın özgürlüğüne verilen önemi net ÅŸekilde yansıtan, PKK konusunda önceki yıllara oranla daha net ve Türkiye’nin beklentilerine daha uygun bir yaklaşımın yer aldığı belgede, örneÄŸine genelde rastlanmayan ÅŸekilde, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Anayasa Mahkemesi’ne yönelik açıklamaları nedeniyle kınanmıştı. Raporda, “kırmızı çizgi” olarak kabul edilen “soykırım” atfı da yer alıyor.
Kaynak: Hürriyet
Henüz yorum yapılmamış.