Sosyal Medya

Dünya

''Söz konusu Müslümanlar olunca BM sessiz kalıyor''

Yıllardır Müslüman toprağı Keşmir’i gasp eden Hindistan, ümmetin sessizliğinden cesaret alıp şimdi de Keşmir’de yaptığı zulümleri gizleme telaşına düştü...



Hindistan’ın KeÅŸmir’i ilhak etme çabası ve uluslararası hukuku yok sayma gayreti devam ediyor. Son olarak Hindistan hükümeti, parlamentoda görüşülmek üzere sunduÄŸu Mekansal Yönetmelik Bilgisi yasa tasarısında, Cammu KeÅŸmir’i “Tartışmalı topraklar” olarak nitelendirenleri cezalandırmaya hazırlanıyor.

Pakistan, Hindistan parlamentosunda KeÅŸmir konusunda sunulan yasa tasarısıyla ilgili BirleÅŸmiÅŸ Milletler’e (BM) ÅŸikayette bulundu. Pakistan DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Pakistan’ın BM Daimi TemsilciliÄŸinin, BM Genel SekreterliÄŸine ve BM Güvenlik Konseyi BaÅŸkanlığına bir mektup gönderdiÄŸi ve Hindistan hükümetinin parlamentoda görüşülmek üzere sunduÄŸu Mekansal Yönetmelik Bilgisi yasa tasarısından duyulan endiÅŸenin dile getirildiÄŸi belirtildi. Açıklamada, Hindistan’ın KeÅŸmir konusunda BM kararlarını ihlal ettiÄŸi ifade edilerek, tasarının parlamentoda onaylanması halinde Cammu KeÅŸmir’i tartışmalı topraklar olarak nitelendirenlerin cezalandırılacağına dikkat çekildi.

“SÖZ KONUSU MÃœSLÃœMANLAR OLUNCA BM SESSÄ°Z KALIYOR”

Hindistan’ın BM kararlarını yok saydığı ve BM’nin bu konuda sessiz kaldığını ifade eden Saadet Partisi Genel BaÅŸkan Yardımcısı Temel KaramollaoÄŸlu, “Hindistan’ın yaptığı hukuksuzluktur. Hindistan parlamentosunun alacağı karara göre BM’nin verdiÄŸi kararı savunmak suç sayılacak. BM’nin ne kadar iÅŸe yaramaz olduÄŸunun da delilidir. BM aynı Filistin için aldığı kararlar gibi sadece karar almakla kalır. Söz konusu Müslümanlar olunca uygulamaya geçmez. Hindistan 62 senedir BM’nin aldığı kararı göz ardı ediyor. BM de Müslümanlarla alakalı olduÄŸu için bu meseleye müdahale etmiyor” ifadelerini kullandı.

BÃœTÃœN ÃœMMETÄ°N ORTAK MESELESÄ°

KeÅŸmir meselesini sadece Pakistan’ın deÄŸil tüm Müslümanların ortak meselesi olduÄŸunu söyleyen KaramollaoÄŸlu, “Müslüman ülkeler üzerlerine düşeni yapmıyor. KeÅŸmir ve Pakistan tek başına kalıyor. KeÅŸmirliler bu kadar süredir meseleyi dünya gündeminde tutuyor. Bu mesele sadece KeÅŸmirlilerin meselesi deÄŸil. Böyle kalırsa çözülemez” ifadelerini kullandı.

SÖZ KONUSU MÜSLÜMANLAR OLUNCA BM SESSİZ KALIYOR

Hindistan’ın BM kararlarını yok saydığı ve BM’nin bu konuda sessiz kaldığını ifade eden Saadet Partisi Genel BaÅŸkan Yardımcısı Temel KaramollaoÄŸlu, “Hindistan’ın yaptığı hukuksuzluktur. Hindistan parlamentosunun alacağı karara göre BM’nin verdiÄŸi kararı savunmak suç sayılacak. BM’nin ne kadar iÅŸe yaramaz olduÄŸunun da delilidir. BM aynı Filistin için aldığı kararlar gibi sadece karar almakla kalır. Söz konusu Müslümanlar olunca uygulamaya geçmez. Hindistan 62 senedir BM’nin aldığı kararı göz ardı ediyor. BM de Müslümanlarla alakalı olduÄŸu için bu meseleye müdahale etmiyor. Ama kendi çıkarları için Libya’ya hemen müdahale edebiliyorlar” dedi. Öte yandan KeÅŸmir meselesini sadece Pakistan’ın deÄŸil tüm Müslümanların ortak meselesi olduÄŸunu söyleyen KaramollaoÄŸlu, “Müslüman ülkeler üzerlerine düşeni yapmıyor. KeÅŸmir ve Pakistan tek başına kalıyor. KeÅŸmirliler bu kadar süredir meseleyi dünya gündeminde tutuyor. Bu mesele sadece KeÅŸmirlilerin meselesi deÄŸil. Böyle kalırsa çözülemez” ifadelerini kullandı.

“KARMAÅžADAN CESARET ALIYOR”

Saadet Partisi GÄ°K üyesi Prof. Dr. Oya Akgönenç, “Hindistan’ın almış olduÄŸu karar, son derece agresif, hiçbir diplomatik yönü olmadığı gibi uzlaÅŸmacı da deÄŸil.  Hindistan bunu yaparken ÅŸuna güveniyor bence; BM kararları veriliyor fakat BM’nin karşı koyacak bir mekanizması yok. BM ne derse desin Hindistan, ‘bunu yapacağım’ diyor. Hindistan, uluslararası arenadaki durumu son derece müsait gördü. Mesela OrtadoÄŸu’da Ä°srail istediÄŸi ÅŸeyleri yapıyor. BM kararlarını dinlemiyor. Herkes protesto yapıyor ama dinlemiyor. Güçlü olan istediÄŸini yapıyor. Ukrayna bağımsız ama Rusya Kırım’ı alıyor kimse bir ÅŸey diyemiyor” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

HÄ°NDÄ°STAN’IN İÇ MESELESÄ°YMÄ°Åž

Mektupta, Hindistan’ın uluslararası hukuka aykırı davranmasının önüne geçilmesi, KeÅŸmir’de bağımsız ve tarafsız bir referandum düzenlenmesinin saÄŸlanması çaÄŸrısında bulunuldu. Hindistan ise Pakistan’ın tepkisini kabul etmeyerek, tasarının, Hindistan’ın iç hukukunu ilgilendirdiÄŸini savundu. Hindistan DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Vikas Swarup, “Bu, Hindistan’ın iç meselesidir. Cammu KeÅŸmir Hindistan’ın bölünmez parçasıdır.” ifadesini kullandı. Ãœlkede Google gibi internet arama motorlarından dijital haritaların temin edilmesini etkileyecek Mekansal Yönetmelik Bilgi yasası muhalif gruplar tarafından sert dille eleÅŸtiriliyor.

Yasa çerçevesinde her tür mekansal bilgi, uydu vasıtasıyla alınan harita, ham data veya fotoğraf kullanımının yasaklanması, yasayı çiğneyenlerin para cezasına çarptırılması öngörülüyor.

ULUSLARARASI ARENADAKÄ° KARMAÅžADAN CESARET ALIYOR

Ufuk Ãœniversitesi Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Oya Akgönenç, “Hindistan’ın almış olduÄŸu karar, son derece agresif, hiçbir diplomatik yönü olmadığı gibi uzlaÅŸmacı da deÄŸil.  Hindistan bunu yaparken ÅŸuna güveniyor bence; BM kararları veriliyor fakat BM’nin karşı koyacak bir mekanizması yok. BM ne derse desin Hindistan, ‘bunu yapacağım’ diyor. Hindistan, uluslararası arenadaki durumu son derece müsait gördü. Mesela OrtadoÄŸu’da Ä°srail istediÄŸi ÅŸeyleri yapıyor. BM kararlarını dinlemiyor. Herkes protesto yapıyor ama dinlemiyor. Güçlü olan istediÄŸini yapıyor. Mesela Suriye’de her gün kararlar alınıyor ama güçlü olan istediÄŸini yapıyor. Ukrayna bağımsız ama Rusya Kırım’ı alıyor kimse bir ÅŸey diyemiyor.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

REFERANDUM ENGELLEDÄ°

Prof. Akgönenç, “O kadar uluslararası hukuka aykırı davranan ülke var ki Hindistan’da bundan cesaret alarak 62 yıl önce alınan kararın üzerini çiÄŸniyor. Yıllardır bu kadar beklenilen zamanda Hindistan söz verdiÄŸi halde BM kararı olan referandumu yaptırtmadı. Bunu önledi. Åžimdide Cammu KeÅŸmir’in üstüne yatıyor. BM buna müsaade ederse kendi varlığını sıfırlar. BM böyle bir ÅŸeyi göze almak istemez. Önümüzdeki günlerde bu konu BM’de konuÅŸulacaktır. Bu tamamen hukuka aykırı bir konu olduÄŸu için önümüzdeki günlerde ciddi çekiÅŸme olacaktır. Bence Hindistan haksızdır ve mutlak surette bu kararı durdurulmalıdır.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.