Sosyal Medya

Güncel

Kazaklar Rusya'ya göç ediyor

Kazakistan'da yurtdışına göç edenlerin sayısı yüzde 16 arttı



Bu yılın ilk dört aylık döneminde Kazakistan'dan yurtdışına göç edenlerin sayısının yüzde 16 arttığı bildirildi.

Kazakistan İstatistik Komitesine (KİK) göre yılın başından bu yana diğer ülkelerde daimi ikamet için ayrılan vatandaşların sayısında yaklaşık yüzde 17 artış gözlendi. Ülkeye daimi ikamet için gelenlerin sayısında da yaklaşık yüzde 24 azalma yaşandı.

Rapora göre, göç deÄŸiÅŸimi genellikle Kazakistan ve Bağımsız Devletler TopluluÄŸu (BDT) ülkeleri arasında yaÅŸanıyor. KÄ°K verilerine göre, ülkeye gelen göçmenlerin yüzde 73.5'i BDT'den geldi ve ülkeden giden göçmenlerin yüzde 88.1'i yine BDT'ye gitti.

Kazakistan’da Strateji isimli Kamu Fonunun 'Sosyal ve Siyasal AraÅŸtırmalar Merkezi' tarafından 2015 yılında yapılan bir araÅŸtırmada çıkan sonuçlar Rusya'yı en dost ülke olarak belirlemiÅŸti.

2012 yılından bu yana Kazakistan vatandaÅŸlarının Rusya'ya sempati oranı yüzde 80'nin altına düşmedi. Ä°kinci sırayı yüzde 46 ile Belarus alırken, üçüncü sırada ise yüzde 33 ile Kırgızistan yer alıyor.

Raporda Kazakistan'dan göç edenlerin sayısının artış, ülkedeki olumsuz sosyo-ekonomik ÅŸartlara baÄŸlandı. Kazakistan’da son bir yılda nüfusun gerçek gelirlerinin yüzde 6 oranında azaldığı belirtildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.