Sosyal Medya

Güncel

Guardian: Türkiye yakın gelecekte AB üyesi olamayacak

Guardian Gazetesi Avrupa Birliği'nin 1963'de Türkiye'ye verdiği üyelik perspektifinin gerçekleşeceğine dair hiçbir işaret olmadığını söyledi.



BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre Guardian Gazetesi "Türkiye'nin AB üyeliÄŸi ihtimali konusunda gerçekleri hayal ürününden ayırmak" baÅŸlıklı bir yazı yayınladı. Yazıda, Ankara'nın Avrupa BirliÄŸi üyeliÄŸinin yakın gelecekte mümkün olmadığını yazdı.

Ä°ngiltere'nin AB'de kalıp kalmayacağının oylanacağı ve 23 Haziran'da yapılacak ‘Brexit' referandumunda tartışmalar genellikle Türkiye'nin olası üyeliÄŸine odaklanıyor.

TEMEL Ä°DDÄ°A: TÃœRKÄ°YE

Ülkenin AB'den ayrılmasını savunanların temel tezi, 79 milyon nüfuslu Türkiye'nin AB üyesi olması ve Avrupa içinde seyahat serbestisi kazanmasının Britanya'ya dönük büyük bir göç dalgasını tetikleyeceği.

Son olarak global araÅŸtırma ÅŸirketi TNS'in yaptığı ve 2 bin 497 seçmenin oy kullandığı ankete göre, ‘AB'den ayrılalım' diyenlerin oranı yüzde 47, "AB'de kalalım" diyenlerin oranı ise yüzde 40 olarak belirlenmiÅŸti.

‘Kimse Türkiye'yi almaya hevesli deÄŸil'

Yazıda, Avrupa'da kimsenin ÅŸu an ya da görünür gelecekte Türkiye'yi birliÄŸe almaya hazır olmadığı söylendi: “Tersini iddia etmek ya cahillik ya da bilerek yanlış yönlendirmek. Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ülkesini otoriter bir yola sokmadan çok önce bile bu ülkenin AB üyeliÄŸine muhalefet, Avrupa kıtasında geniÅŸ bir ÅŸekilde paylaşılıyordu. ÖrneÄŸin Fransa, 10 yıl önce CumhurbaÅŸkanı Jacques Chirac büyük nüfuslu Müslüman bir ülkenin Fransa'nın kapısına dayanacağı korkuları Fransız iç politikasında kullanılmaya baÅŸlandığında, daha önceki Türkiye'nin Avrupa'ya yakınlaÅŸtırılması yanlısı açıklamalarından radikal bir dönüş yapmıştı. Almanya'da ne Angela Merkel ne de partisi Hristiyan Demokratlar Türkiye'nin hiçbir zaman Türkiye'nin AB üyeliÄŸi konusunda hevesli olmadı.”

TÃœRKÄ°YE'NÄ°N AB'YE GÄ°RMESÄ°NÄ°N YARATACAÄžI AVANTAJLAR SÄ°LÄ°NDÄ°

AB ile Türkiye arasında imzalanan mülteci geri kabul anlaÅŸmasının ÅŸartlarından biri de Türkiye'nin üyelik müzakerelerinde ilerleme kaydedilmesi idi. Gazetede bu vaadin sembolik olduÄŸunu vurgulandı ve “Diplomasinin sıklıkla dayandığı yapıcı belirsizlikle, hakiki siyasi irade arasında bir fark var” dendi.

Türkiye'nin 1990'larda elde edilen siyasi özgürleÅŸme ve ekonomik geliÅŸme sonucu tam üyeliÄŸe yaklaÅŸtığı günlerin geride kaldığının iddia edildiÄŸi yazı, şöyle devam etti: “ErdoÄŸan'ın Ä°slamcı muhafazakâr partisi 2002'de iktidara geldiÄŸinde bir yeniden yakınlaÅŸma yaÅŸandığı doÄŸru. Böylece 2005'te katılım müzakereleri baÅŸladı. Ama o günden bu yana süreç neredeyse durdu. Türkiye'nin kötü insan hakları karnesi ile Kıbrıs'ta uzun süredir devam eden soruna karşı tavrı en bariz iki engel. Türkiye'nin AB'ye girmesinin getireceÄŸi jeopolitik avantajlarla ilgili geçmiÅŸteki tezlerin büyük kısmı da OrtadoÄŸu'daki kaosla silinip gitti.”

‘ERDOÄžAN TERÖRLE MÃœCADELE YASASINI MUHALEFETÄ° EZMEKTE KULLANIYOR'

Türkiye vatandaşlarının Avrupa'ya vizesiz seyahatinin de Britanya'daki bazılarının iddialarının aksine ihtimalden ziyade bir yanılsama olduğunun altının çizildiği başyazıda, vize muafiyeti için Türkiye'nin karşılaması gereken 72 kritere işaret edildi.

ErdoÄŸan rejiminin siyasi muhalefeti ezmekte kullandığı terörle mücadele yasasının buna engel olduÄŸunun belirtildiÄŸi yazı şöyle sona erdi: “Avrupa'nın milyonlarca Türk tarafından iÅŸgal edileceÄŸi iddialarının da baÅŸtan aÅŸağı yalan. Britanya Schengen bölgesinde deÄŸil ve zaten etkilenmeyecek. Türkiye'nin AB'ye giriÅŸi eski bir vaat olabilir. Ancak koÅŸullar bu sözün yerine getirilmesi neredeyse imkânsız kılacak kadar deÄŸiÅŸti. Her bir AB üyesi, Türkiye'nin katılımını veto edebilir. Gerçekler bunlar ve bu konuda gerçekler korkunun panzehiri.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.