Sosyal Medya

Güncel

ABD, NATO'dan daha fazla katkı istiyor

IŞİD’e karşı mücadeleye doğrudan katılmasa da katkı verme çabalarını arttırmaya çalışan NATO yeni seçenekleri devreye sokmaya çalışıyor. ABD ise NATO’nun katkısının şu andakinden daha fazla olması gerektiği görüşünde



NATO savunma bakanlarının Brüksel’de bir araya geldikleri iki günlük toplantıda IŞİD’e karşı mücadelede devreye sokulabilecek opsiyonlar da ele alındı. ABD, uzun süredir Ä°ttifak’ın daha etkin katkı saÄŸlamasını istiyor. Washington atılan bazı adımlardan memnuniyet duysa da istenilen aÅŸamaya ulaşılamadığı görüşünde.

Toplantıya katılan ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, ülkesinin daha fazla beklenti içinde olduÄŸu mesajını NATO müttefiklerine bir kez daha iletti. NATO, ÅŸu ana kadar Ãœrdün’de eÄŸitim verdiÄŸi Irak askerlerini Irak içinde eÄŸitme kararı alırken bölgeye erken uyarı uçağı AWACS gönderme konusunu deÄŸerlendirmeyi sürdürüyor.

Carter, IŞİD bölgede daha çok savunma pozisyonuna geçip zemin kaybederken NATO’nun koalisyonun kazanımlarını konsolide etmesine yardımcı olarak anlamlı bir katkı saÄŸlayabileceÄŸinin altını çizerek, “NATO’nun daha fazlasını yaptığını görmek isterim. NATO’nun IŞİD’in yıkımını hızlandırmak için yapacağı daha fazla ÅŸey olduÄŸuna inanıyorum” dedi.

Carter gelinen aÅŸamada NATO’nun daha fazla katkı saÄŸlamasını istese de mevcut katkıların da öneminin altını çizerek bunların ikincil nitelikte olmadığı mesajını verdi. NATO’nun IŞİD’le mücadeleye saÄŸlayabileceÄŸi ek katkıların 8-9 Temmuz’da Polonya’nın baÅŸkenti VarÅŸova’da yapılacak NATO Zirvesi’nde netleÅŸtirilmesi ve nihai karara baÄŸlanması öngörülüyor.

YENÄ° BAKANLA Ä°LK TEMAS

Carter, toplantı sırasındaki ikili temasları baÄŸlamında Milli Savunma Bakanı olarak atanan Fikri Işık ile de ikili bir görüşme gerçekleÅŸtirdi. NATO’da basına konuÅŸan Işık, “verimli ve samimi” olarak nitelediÄŸi görüşmede terör örgütlerine karşı topyekün mücadelenin gerekliliÄŸi üzerinde durulduÄŸunu söyledi.

Işık, “Terör örgütleri arasında bir ayrım yapılmaması gerektiÄŸini, bölgede özellikle durumun çok hassas olduÄŸunu, bugün kısa vadeli çıkarlar için yapılacak iÅŸbirliÄŸinin yarın müttefiklerimize çok daha büyük zararlara yol açabileceÄŸi noktalarını kendilerine samimiyetle vurguladık” dedi.

Işık, “Biz PYD’nin YPG’nin terör örgütü olduÄŸunu, ABD’nin bunlarla iÅŸbirliÄŸi yapmasının yanlış olduÄŸunu, Türkiye’nin bu noktadaki hassasiyetini anlamalarını ve PKK’ya gösterilen tavır gibi PYD’ye de ve diÄŸer terör örgütlerine de aynı tavrı göstermeleri gerektiÄŸini ifade ettik” ifadelerini kullandı. Işık bu konuları gündemde tutmaya devam edeceklerini belirtti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.