Sosyal Medya

Güncel

Fabrikasız ekonomi!

Üretimin kalesi olan sanayi; bankalar ve tüketim sektörüne yenik düştü...



Türkiye’nin En DeÄŸerli Markaları” araÅŸtırması, sanayiye verilen/verilmeyen deÄŸeri ortaya koydu. Ä°lk 20’deki firmalar arasında sanayide faaliyet gösterenlerin sayısı sadece 3 olurken, rantiyenin kalesi bankalardan 8’i ilk 20’ye girdi. En deÄŸerli 100 ÅŸirketin toplam deÄŸerinin yüzde 32’sini bankalar oluÅŸturdu.

TEMEL ATILMIYOR!

Türkiye’nin üretimi ihmal etmesi, büyümek için tüketime yönelmesi, ekonomik büyümenin kalitesini de düşürüyor. Siyasi iktidar, “toplu açılış” törenleri düzenlerken, bu açılışlarda hiç fabrika, üretim tesisi açmıyor. Altyapı projelerine ve inÅŸaat sektörünün faaliyetlerine kendini kaptıran siyasi iktidar, Anadolu’ya fabrika yapmadığı gibi olanları da özelleÅŸtirmenin yollarını arıyor.

Ä°STÄ°HDAMIN SADECE 5’TE 1’Ä° SANAYÄ°DEN

En deÄŸerli markalar listesinde bankaların ve yabancı sermaye destekli hizmetler sektörü firmalarının üst sıraları parsellemesi, Türkiye ekonomisinin çarpık yapılanmasını gözler önüne serdi. Önemli sanayi kuruluÅŸları birer birer özelleÅŸtirilirken, yenileri için ise tek bir temel bile atılmadı. Anadolu’daki iÅŸsiz insanlar, büyük ÅŸehirlere göçmeyi sürdürürken, siyasi iktidar çareyi finans ve hizmetler gibi sektörlerde arıyor.

Brand Finance tarafından “Türkiye’nin En DeÄŸerli Markaları-Turkey 100” çalışmasının 9’uncusu tamamlandı. “Türkiye’nin en deÄŸerli markaları 2016” listesinde ilk sırayı, 2 milyar 452 milyon dolarlık marka deÄŸeriyle THY alırken, bunu, marka deÄŸeri 2 milyar 353 milyon dolar olan Türk Telekom ve deÄŸeri 1 milyar 983 milyon dolar olan Arçelik takip etti. Geçen senenin ÅŸampiyonu Akbank, 1 milyar 589 milyon dolarla bu sene listede dördüncü sıraya gerilerken, Garanti Bankası 1 milyar 529 milyon dolarlık deÄŸeriyle beÅŸinci, Turkcell de 1 milyar 435 milyon dolarlık deÄŸeriyle altıncı sırada yer aldı. Bu kuruluÅŸları 1 milyar 297 milyon dolarlık deÄŸeriyle Ä°ÅŸ Bankası izlerken, ardından sırasıyla marka deÄŸeri 1 milyar 151 milyon dolar olan Anadolu Efes, 980 milyon dolar olan Yapı Kredi, 958 milyon dolar olan Halkbank, 944 milyon dolar olan Ziraat Bankası, 739 milyon dolar olan Vakıfbank ve 668 milyon dolar olan BÄ°M geldi. Ä°lk 100 arasında Finansbank (17), Denizbank (24), TEB (26) Åžekerbank (41) gibi bankalar ile Galatasaray (38), Fenerbahçe (48), BeÅŸiktaÅŸ (59) ve Trabzonspor (95) gibi spor kulüpleri de yer aldı.

EN DEÄžERLÄ° 100’ÃœN DEÄžERÄ° ERÄ°DÄ°

Çalışmaya göre, kur farkının önemle hissedildiÄŸi listede Türkiye’nin en deÄŸerli yüz markasının toplam deÄŸeri 29.3 milyar dolar olup bir önceki yıla göre toplam deÄŸer azalışı 5 milyar doları buldu. 100 markalık listeye bu yıl muhtelif iÅŸ kollarından 12 yeni marka dahil oldu. Toplam deÄŸerin yüzde 32’sini banka, yüzde 13’ünü telekom, yüzde 9’unu havayolu ve yüzde 4’ünü gıda-perakende markaları oluÅŸturdu.

DEĞERLİ MARKALAR HİZMET SEKTÖRÜNDEN

Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem Ä°lgüner, “DeÄŸerli Türk markalarının çoÄŸunu, Türkiye’de faaliyet gösteren banka, telekomünikasyon, perakende gibi hizmet markaları oluÅŸturuyor. Ne yazık ki reel sektör deÄŸerli markalar geliÅŸtirmekte geri kalmakta. Bu nedenle markaların dış ticaret üzerindeki etkisi oldukça düşük. Türk hizmet sektörü markalarının küreselleÅŸebilmesi yanında reel sektör markalarının deÄŸer kazanması Türkiye’ye çok yararlı olacaktır” deÄŸerlendirmesini yaptı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.