Sosyal Medya

Güncel

Dünyanın merkezi Çorum asparagas çıktı!

Dün akşamdan itibaren sosyal medyayı sallayan bu sabahta pek çok yerde haber konusu olan 'dünyanın merkezi çorum' tartışması asparagas çıktı.Edinilen bilgiye göre dünyanın coğrafi merkezini çorum diye işaretleyen bir sosyal medya kullanıcısı.



Dün akÅŸam saatlerinden itibaren sosyal medyada büyük yankı uyandıran bu sabahtan itibarende her yerde haberleri geçen hatta Çorumda kutlamalara neden olan 'Dünyanın merkezinin Google tarafından Çorum diye belirlenmesi' haberi tamamen asparagas çıktı.Edinilen bilgiye göre haritayı iÅŸaretleyen kiÅŸi Google deÄŸil bir Türk sosyal medya kullanıcısıydı.

İŞARETLEMEYİ YAPAN GOOGLE DEĞİL

Çorum'u "dünya yüzeyinin coÄŸrafi merkezi" olarak iÅŸaretleyen Google deÄŸildi. Söz konusu iÅŸaretlemeyi, bir Türk sosyal medya kullanıcısı yapmış ve ardından da oluÅŸturduÄŸu haritanın ekran görüntüsünü fotoÄŸraf paylaşım sitesi Imgur'a yüklemiÅŸti.

"Dünyanın coÄŸrafi merkezi" tanımı ise bilim çevrelerinde kabul gören bir kavram deÄŸil.

Farklı parametreler kullanılarak farklı sonuçlara ulaşılabileceÄŸini belirten uzmanlar, Çorum'u"dünyanın coÄŸrafi merkezi" olarak belirleyen modelin de bu kapsamda deÄŸerlendirilmesi gerektiÄŸinin altını çizdi.

Ankara Ãœniversitesi'nden jeolog Mümtaz Kibar ise söz konusu tartışmalarla ilgili yorumda bulunurken, "Jeoloji ve yer bilimlerine göre böyle bir merkez yok" ifadesini kullandı.

Kibar, "Levha kalınlıkları, manyetik alan deÄŸiÅŸimleri ve kıtaların dünya içerisinde alan olarak yayılım miktarları farklılık gösterebilir. Bunun yanı sıra yaklaşık 4.5 milyar yaşında olan dünya oluÅŸumundan günümüze deÄŸin sürekli deÄŸiÅŸtiÄŸi bir ortamda, dünyanın merkezinin belli bir yer olduÄŸunun söylenmesi çok doÄŸru olmayan bir kavramdır" diye konuÅŸtu.

Çorum'u 2003 yılında "dünyanın coÄŸrafi merkezi" olarak belirleyen Holger Isenberg; uzay konusuna meraklı, sıradan bir yazılım uzmanı. Alman vatandaşı Isenberg'in bilinen hiçbir bilimsel çalışması yok.

 

Kaynak:Hürriyet

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.