Güncel
Betona karşı ahşap ustaları
Of Ticaret ve Sanayi Odası, Karadeniz bölgesinde ahşap evlerin azalması üzerine harekete geçti. Ahşap ev yapabilecek ustaların yetiştirilmesi için proje hazırladı. Avrupa Birliği’nin de desteklediği proje kapsamında, lise ve üniversite mezunu 20 genç eğitim alıyor. Projenin destek görmesi halinde, Rize ve Giresun'da da yapılması planlanıyor.
Projeye endüstri meslek liselerinin mobilya dekorasyon bölümü ile üniversitelerin orman ve endüstri mühendisliğinden mezun 40 genç başvurdu. Mülakatları geçen 20 öğrenci kursa katılmaya hak kazandı. Eğitime, Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi'nde başlandı. Öğrencilere sektörel girişimcilik, ahşap yapılarda altyapı, doğal afetler, zemin etüdü, ahşap kaplama malzemeleri hakkında eğitim veriliyor. Projenin bütçesi 225 bin euro.
“Ä°lk olarak ön yargıları deÄŸiÅŸtireceÄŸiz”
Karadeniz Teknik Ãœniversitesi, Orman Endüstri MühendisliÄŸi’nden mezun olan Özkan Cırrık proje kapsamında eÄŸitim alan öğrencilerden biri. Cırrık, insanların, ahÅŸabı tanımadıkları için betona karşı sempati duyduklarını anlatıyor:
“Toplumda ‘ahÅŸap hemen çürür, yanar, ömrü kısa’ gibi bir takım ezber yargılar var. AhÅŸabı gerçekten tanıyan insan sayısı çok az. Ben bu bölümden mezun oldum. Halen de yüksek lisans öğrencisiyim. Bu projede yer almaktan da büyük mutluluk duyuyorum. Ä°nÅŸallah bizim sayemizde, ahÅŸabın önemi biraz daha ön plana çıkacak. Köy ve yaylardaki betonarme binaların sayısı azalacak. Bir yakınım Kadırga Yaylası'nda ahÅŸap ev yaptırmak istiyor. Benim burada eÄŸitim aldığımı öğrenince, yardım istedi. Åžimdiden talep var.”
“Yanlış aÄŸaç seçimi, beklentiyi karşılamaz”
Gamze Özdemir de KTÜ Orman Endüstri Mühendisliğinden geçen yıl mezun oldu. Projeyi, hocalarından duyduğunu, hemen başvurduğunu anlattı. Özdemir de ahşap binaların bir çok faydası olduğunu ama insanların bu konudan haberdar olmadıklarını söylüyor:
“AhÅŸap binalar depreme karşı daha dayanıklı. Ayrıca görsel ve estetik olarak da insanları daha olumlu etkiliyor. Ses ve ısı izalasyonu yönünden daha kullanışlı. Ancak, yanlış seçilen aÄŸaçlarla yapılan evler uzun ömürlü olmuyor. Bölgenin iklimsel ÅŸartlarına, ortam sıcaklığına hatta toprak durumuna bile dikkat etmek gerekiyor. AÄŸaç tipleri bölgeye göre farklılık gösterir. Bu konuda mutlaka iÅŸin uzmanlarından destek alınması uzun süreli faydayı saÄŸlayacaktır.”
Projede üç akademisyen de görev yapıyor. Doç. Dr. Cenk Demirkır ve Yrd. Doç. Dr. Özlem Özgenç proje asistanı, Prof. Dr. Kenan Gelişli de eğitim koordinatörü görevini yürütüyor. Gelişli, Doğu Karadeniz bölgesinde kırk, elli yıl öncesine kadar ahşap yapıların hakim olduğunu söylüyor:
“Yangınlar, malzeme teminindeki zorluklar, eskime, çürüme gibi nedenlerle bu binaların sayısı azaldı. Türkiye Ä°statistik Kurumu verilerine göre yüzde 3’e kadar düştü. Bu projenin amacı, teknolojik ve güncel yöntemlerle ahÅŸap yapı yapmayı, eskileri onarmayı, bakımların nasıl yapılacağını öğretmek. Böylece ahÅŸap yapı oranını yükseltmek istiyoruz. AhÅŸap artık eskisi gibi dayanıksız deÄŸil. Farklı kaplama teknikleri geliÅŸti. Sanıldığı kadar da pahalı deÄŸil. Bu projenin ilk hedefi yayla ve köyler.”
“Devletin özel tip projeler üretmesi lazım”
Of Ticaret ve Sanayi Odası BaÅŸkanı Erdal Saral, projenin 2013 yılında yazıldığını ve Avrupa BirliÄŸi’ne bütçe onayı için gönderildiÄŸini söyledi. Proje süresinin bir yıl olduÄŸunu vurgulayan Saral, 225 bin euroluk bütçenin 200 bin Eurosunu Avrupa BirliÄŸi’nin, 25 bin Euroluk kısmının da Of Ticaret ve Sanayi Odası tarafından karşılandığını anlattı:
“Bu proje ile usta yetiÅŸtirmek üzere yola çıktık. Köylerde ve yaylalarda görüntü kirliliÄŸinin azaltılmasını, esas kültürel altyapıya dönmemiz gerektiÄŸini hedefledik. Projenin onayı geçtiÄŸimiz Åžubat ayında geldi. Hemen hazırlıklara baÅŸladık. Duyurularımız sonrasında istediÄŸimiz ÅŸartlara uygun kırk öğrenci müracat etti. Mülakatlarda yirmi öğrenciye düştü. Yöredeki görsel kirliliÄŸin azaltılması için özel projelerin desteklenmesi lazım. Devletin bu tip yerler için özel tip projeler üretmesi ve desteklemesi gerekiyor.”
Üç aylık teorik eğitim alan öğrenciler daha sonra, altı ay süresince proje ortağı firmada saha eğitimi alacaklar. Eğitim sonunda isteyen öğrenciler, saha eğitimi aldıkları firmada çalışmaya devam edebilecek. Kursu başarıyla bitirinlere İŞKUR tarafından sertifika verilecek.
Kaynak: Al Jazeera
Henüz yorum yapılmamış.