Sosyal Medya

Dünya

Obama: 'Bu bizi nereye götürecek?'

ABD Başkanı Barack Obama, isim vermeden Cumhuriyetçi Parti'de adaylık yarışını önde tamamlayan Donald Trump'ı eleştirdi. Trump'ın Müslümanlar ve göçmenlere karşı 'ayrımcı dil' kullanmasına tepki gösteren Obama, "Bu bizi nereye götürecek?" diye sordu.



Obama, Orlando’da 49 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi saldırı ve IŞİD’e karşı verilen mücadeleye iliÅŸkin bilgi almak için ABD Hazine Bakanlığında Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısı gerçekleÅŸtirdi.

ABD BaÅŸkan Yardımcısı Joe Biden’ın yanı sıra birçok bakan ve ordudan istihbarata kadar IŞİD ile mücadeleye katılan tüm birimlerin hazır bulunduÄŸu toplantı sonrasında Obama, basın toplantısı düzenledi.
Orlando kentinde çoÄŸunlukla eÅŸcinsellerin gittiÄŸi gece kulübündeki saldırıya iliÅŸkin Obama, “Åžu anda yabancı bir terör grubunun Orlando’daki saldırıyı yönlendirdiÄŸini gösterecek herhangi bir bilgiye sahip deÄŸiliz.” dedi.
Obama, saldırgan Omar Mateen’in internette yayılan aşırılık yanlısı bilgilerden ve propagandadan etkilendiÄŸine dikkati çekerek, “Onun radikalleÅŸmiÅŸ, öfkeli, rahatsız ve dengesiz bir genç olduÄŸu görülüyor.” ifadesini kullandı.
“Her bir saldırıyı önleyemeyiz” diyen Obama, silahlı saldırılar ve bunun sonucunda meydana gelen ölümleri azaltmak istediklerini dile getirdi.

Obama, bireysel silahlanmaya imkan sunan ABD anayasasının ikinci ek maddesine uygun şekilde silahlı şiddeti azaltabileceklerini belirterek, terörle olası bağlantılı insanların uçaklara bindirilmediği gibi onların silah edinmelerinin de önüne geçilmesi gerektiğini kaydetti.

 “Bu tanımlama ne kazandırabilir?”

ABD BaÅŸkanı Obama, saldırılarla ilgili  “radikal Ä°slam” kelimesini kullanmamasını eleÅŸtirenlere de yüklendi.

Özellikle Kongre’deki Cumhuriyetçilerin “IŞİD’i radikal Ä°slamcılar olarak tanımlamadığımız müddetçe örgütü yenemeyeceÄŸiz.” dediklerini hatırlatan Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu tanımlamayı kullanma ne kazandırabilir? Neyi deÄŸiÅŸtirebilir? IŞİD’in Amerikalıları daha az öldürmeleri taahhüdünü mü verdirir? Daha fazla müttefik mi kazandırır? Cevap bunların hiçbiri. Bir tehdidi farklı bir isimle tanımlamak onu yok etmiyor. Bu siyasi bir dikkat dağıtmadır.”

BaÅŸkan olmadan önce de aşırılık yanlısı grupların Ä°slam’ı 'terör eylemlerini meÅŸrulaÅŸtırmak' için kullandıklarını açıkça ifade ettiÄŸini anımsatan Obama, “7,5 yıllık baÅŸkanlığımda ‘radikal Ä°slam’ tanımlamasını kullanmadığımızdan dolayı izleyemediÄŸimiz bir strateji olmadı. Hiçbir danışman bir kere olsun ‘EÄŸer bu tanımlamayı kullanırsak bunu altüst ederiz’ demedi.” dedi.

Obama, "radikal İslam" kelimesini kullanmanın bir strateji olmadığının altını çizerek, şunları kaydetti:
“IŞİD ve El Kaide gibi gruplar bu savaşı Ä°slam ile Amerika veya Ä°slam ile Batı arasındaki bir savaÅŸ haline getirmek istiyor. Onlar dünya üzerindeki bir milyardan fazla Müslümanın doÄŸru liderleri olduklarını iddia etmek istiyor. Onlar, Ä°slam adına, bir milyar insan adına konuÅŸtuklarını ima ederek, bizim bunu meÅŸrulaÅŸtırmamızı istiyorlar. Bu onların propagandası”.

Ä°sim vermeden Cumhuriyetçi Parti'den baÅŸkan aday adayı Donald Trump’a yüklenen Obama, Trump’ın Müslümanların ABD’ye geliÅŸini yasaklama önerisini sert ÅŸekilde eleÅŸtirerek, ÅŸunları söyledi:
"ABD’li Müslümanları inançlarından dolayı ayrımcılığa mı uÄŸratacağız? Bu bizim istediÄŸimiz Amerika deÄŸil. Bu demokratik ideallerimizi yansıtmıyor. Bu bizi daha güvenli kılmayacak, daha az güvende bırakacak. IŞİD’in Batı’nın Müslümanlardan nefret ettiÄŸi düşüncesini desteklemek, bu ülkedeki ve dünya üzerindeki Müslümanları her ne yaparlarsa yapsınlar töhmet ve saldırı altında bırakacak. Bu ABD’li Müslümanlara hükümetlerinin kendilerine ihanet ettiÄŸini hissettirecek.”

ABD’nin dini özgürlükler üzerine kurulduÄŸuna iÅŸaret eden Obama, “ABD’de dini testler yok.” dedi.
 

IŞİD ile mücadele

Barack Obama, toplantıda IŞİD’e karşı yürütülen kampanyayı da ele aldıkları bilgisini verdi.

IŞİD ile mücadelede kayda değer ilerlemeler sağladıklarını dile getiren Obama, sürdürdükleri güçlü kampanya ile örgütün hiç olmadığı kadar baskı altında bulunduğu kaydetti.
Obama, son dönemde örgütün 120’den fazla üst düzey yetkili ve komutanının öldürüldüğünü anımsattı.

IŞİD’in Suriye ve Irak’ta toprak kaybetmeyi sürdürdüğüne iÅŸaret eden Obama, “Mesajımız net: EÄŸer ABD’yi ve müttefiklerimizi hedef alırsanız güvende olamazsanız, hiçbir zaman güvende olmayacaksınız.” diye konuÅŸtu.

Obama, Suriye’de çatışmaların sonlandırılması anlaÅŸmasına deÄŸinerek, desteklemeyi sürdürdükleri anlaÅŸmanın sivillerin yaÅŸadığı zorlukları tamamen sonlandırmadığını söyledi.
Esed rejiminin anlaÅŸmanın ihlal edilmesindeki sorumluluÄŸunun altını çizen Obama, “Suriye’de Esed’in içinde yer almadığı bir geçiÅŸle sonuçlanacak, iç savaşı bitirecek siyasi süreç için baskımızı sürdüreceÄŸiz.” açıklamasında bulundu.

Hillary Clinton da Trump'ı eleştirdi

Öte yandan Demokrat Parti'nin başkan aday adaylarından Hillary Clinton da Trump'ın Müslümanların ülkeye girişlerinin yasaklanmasına yönelik önerisini eleştirdi.
Bu önerisinin Trump'ın ABD Başkanı olmaya yetersiz olduğuna dair kendi söylemini kuvvetlendirdiğini belirten Clinton, ABD başkomutanlığının "soğukkanlı, sakin ve temkinli karşılık" vermeyi gerektirdiğini kaydetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.