Sosyal Medya

Güncel

KurtulmuÅŸ: Ãœmit ediyorum Rusya'dan da benzer bir sinyal gelecektir

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'ın, Rus mevkidaşlarına gönderdiği mektubu değerlendiren Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Ümit ediyorum ki Rusya tarafından da benzer bir sinyal gelecektir" dedi. Kurtulmuş, "En kısa zamanda inşallah uçak kriziyle birlikte başlayan Türkiye-Rusya arasındaki ilişkilerde düzelme ortaya çıkar ve sonuçlar alınır" diye konuştu.



BaÅŸbakan Yardımcısı Numan KurtulmuÅŸ, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ve BaÅŸbakan Binali Yıldırım’ın Rusya Milli Günü dolayısıyla bu ülkeye gönderdikleri mektuba iliÅŸkin, “Ãœmit ediyorum ki Sayın CumhurbaÅŸkanımızın ve BaÅŸbakanımızın mektuplarıyla birlikte bu normalleÅŸme sürecinde önemli bir adım atılmış olur. Bu, Türkiye’nin bu sürecin normalleÅŸmesine iliÅŸkin iradesinin de aynı zamanda beyanıdır, öyle görmek lazım. En kısa zamanda inÅŸallah uçak kriziyle birlikte baÅŸlayan Türkiye-Rusya arasındaki iliÅŸkilerde düzelme ortaya çıkar ve sonuçlar alınır.” dedi.

KurtulmuÅŸ, "Ãœmit ediyorum ki Rusya tarafından da benzer bir sinyal gelecektir. Zaten geçmiÅŸ günlerde de bu tür tavırlar Rusya tarafından da sergilendi" ifadelerini kullandı. 

Başbakanlık muhabirleriyle bir restoranda iftarda bir araya gelen Kurtulmuş'a, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın, Rusların milli bayramı olan 12 Haziran Rusya Günü vesilesiyle, bu ülkenin liderlerine kutlama mesajı gönderdikleri hatırlatılarak değerlendirmesi soruldu. Numan Kurtulmuş, Rus uçağının düşürülmesiyle birlikte başlayan süreçte, Türkiye olarak görüşlerin, açıkça ifade edildiğini anımsattı.

Rus uçağının bilerek, kasten düşürülmediğinin altını çizen Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, şu değerlendirmede bulundu:

"Sınırdaki hareketlilik dolayısıyla defaatle uyarıldıktan sonra orada böyle bir kaza vuku buldu. Dolayısıyla en baÅŸtan itibaren Sayın CumhurbaÅŸkanımız da bizler de ifade ettik; o uçağın kimliÄŸi vurulduÄŸu anda bilinmiyordu, eÄŸer bilinseydi belki baÅŸka bir sonuç olurdu. Bakanlar Kurulu toplantılarının sonrasında da ifade ettim, ne Türkiye Rusya’dan ne de Rusya Türkiye’den vazgeçemez, kolay kolay gözden çıkaramaz. Dolayısıyla bu kadar derin iliÅŸkileri olan; ekonomik, siyasi, kültürel her bakımdan iliÅŸkileri olan, komÅŸu olan iki ülkenin arasındaki iliÅŸkinin normalleÅŸmesidir esas olan.

Ãœmit ediyorum ki Sayın CumhurbaÅŸkanımızın ve BaÅŸbakanımızın mektuplarıyla birlikte bu normalleÅŸme sürecinde önemli bir adım atılmış olur. Bu, Türkiye’nin bu sürecin normalleÅŸmesine iliÅŸkin iradesinin de aynı zamanda beyanıdır, öyle görmek lazım. En kısa zamanda inÅŸallah uçak kriziyle birlikte baÅŸlayan Türkiye-Rusya arasındaki iliÅŸkilerde düzelme ortaya çıkar ve sonuçlar alınır. Ancak bu ÅŸu anlama gelmiyor; Türkiye ile Rusya bütün siyasi konularda anlaşıyorlar, çevredeki bölgedeki bütün sorunları çözdüler anlamına gelmiyor, baÅŸta Suriye meselesi olmak üzere birçok konudaki görüş ayrılıklarımız devam edebilir. Ama sonuç itibarıyla iki komÅŸu ülkenin aslolan arasında barışın tesis edilmesidir. Ortaya çıkan huzursuzluk konusu olacak meselelerin aşılabilmesidir. Ãœmit ediyorum ki Rusya tarafından da benzer bir sinyal gelecektir. Zaten geçmiÅŸ günlerde de bu tür tavırlar Rusya tarafından da sergilendi."

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.