Sosyal Medya

Güncel

NATO'dan Baltık ülkelerine dört tabur asker

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, dört güçlü çok uluslu müfrezeyi Baltık ülkelerinde ve Polonya’da mevzilendirmeye karar verdiklerini açıkladı



NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "4 güçlü çok uluslu müfrezeyi Baltık ülkelerinde ve Polonya’da mevzilendirmeye karar verdik. Bu, NATO’nun tüm müttefikleri savunmaya hazır olduÄŸunu net bir ÅŸekilde gösteriyor." dedi
 
Stoltenberg, Brüksel'deki NATO karargahında yarın başlayacak savunma bakanları toplantısı gündemine ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.
 
NATO VarÅŸova Zirvesi’nin 8-9 Temmuz'da yapılacağını anımsatan Stoltenberg, "Zirve, güvenliÄŸimiz için dönüm noktası olacak.
 
NATO, müttefik ülkeleri korumak ve bölgemizde istikrarı saÄŸlamak için güçlü adımlar atıyor. Ancak yüzleÅŸtiÄŸimiz zorluklar devam ediyor."  diye konuÅŸtu.
 
Stoltenberg, önümüzdeki iki gün devam edecek NATO savunma bakanları toplantısının VarÅŸova Zirvesi’nde alınacak kararların yolunu açacağını söyledi.
 
Müttefikler olarak her yönden gelecek tehditlere karşı caydırıcılığı ve  savunmayı destekleme gereÄŸine iÅŸaret eden Stoltenberg, "Åžubat ayında Ä°ttifakımızın doÄŸu  bölgesindeki varlığımızı kuvvetlendirmekte anlaÅŸmıştık. Åžimdi, bu kuvvetin boyut, kapsam ve  içeriÄŸini görüşüyoruz. Askeri planlamacılarımızın tavsiyeleri doÄŸrultusunda, rotasyon halinde 4 güçlü çok uluslu müfrezeyi
 
Baltık ülkelerinde ve Polonya’da mevzilendirmeye karar verdik. Bu NATO’nun tüm müttefikleri savunmaya hazır olduÄŸunu net bir ÅŸekilde gösteriyor." ifadelerini kullandı.
 
Stoltenberg, NATO müdahale gücü asker sayısının üç kat artırılarak 40 bine ulaÅŸtığına dikkati çekerek, "Bu güçlerin merkezinde 5 bin askerden oluÅŸan Mızrak Ucu kuvvetimiz  günler içinde müdahaleye hazır durumda. Ayrıca, Ä°ttifakımızın doÄŸusunda 8 yeni küçük karargahı planlama, tatbikat ve takviye koordinasyonu için kurduk." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
 
NATO kuvvetlerinin Avrupa’da daha hızlı hareket edebilmesi için de çalışmalar yaptıklarını anımsatan Stoltenberg, önemli ilerleme kaydedildiÄŸini söyledi.
 
Geçen ay, NATO’nun Mızrak Ucu kuvvetinin tatbikatında bin askerin ve 400 aracın Ä°spanya’dan Polonya’ya 4 günde ulaÅŸtırıldığını vurgulayan Stoltenberg, kriz yaÅŸandığında hızın çok önemli olduÄŸunu ve fark yaratacağını ifade etti.
 
Stoltenberg, NATO’nun hem kuvvetlerini hem de hızını artırdığını hatırlatarak, "Bu deÄŸiÅŸimi sürdürmek için savunmamıza daha fazla harcama yapmamız gerekiyor." dedi.
 
Savunma harcamalarını artırmak ve önümüzdeki 10 yılda gayri safi milli hasılanın (GSMH) yüzde 2’sini savunma harcaması olarak gerçekleÅŸtirmek üzere NATO üyesi ülkelerin iki yıl önce bir taahhütte bulunduÄŸunu anımsatan Stoltenberg, "Uzun yıllar sonrasında 2015’de savunma harcamalarında  yüzde 0,6 oranında bir artış gördük. 2016 beklentimizde de bir artış oldu. Bunlar cesaret veriyor. Åžu anda 2016 yılı için savunma harcamalarında reel deÄŸiÅŸim yüzde 1,5 seviyesinde tahmin ediliyor. Bu da 3 milyar dolarlık artış anlamına geliyor." ifadesini kullandı.
 
Stoltenberg, 20 müttefik ülkenin bu yıl savunma harcamalarında artış yapmayı planladığını belirterek, "Uzun yıllar yanlış gidiÅŸin ardından  doÄŸru yöne döndük. Ancak, halen olmamız gereken noktanın gerisindeyiz. Daha fazlasını yapmamız gerekiyor. Hem savunma harcamalarımızı GSMH’nin yüzde 2'si seviyesine çıkartmalı hem de ittifak olarak belirlediÄŸimiz önceliklere harcama yapmalıyız." diye konuÅŸtu.
 
NATO'nun sınırları ötesine istikrar yansıtması gerektiğini vurgulayan Stoltenberg, bu bağlamda komşu ülkeleri ve ortakları desteklemek gerektiğini, istikrarlı bölgelerin herkesin güvenliğine katkı yaptığını anlattı.
 
Stoltenberg, savunma bakanları toplantısında, yerel güçlerin desteklenerek ülkelerinde istikrar sağlanması ve terörle mücadelede rollerinin artırılması konuşunun ele alınacağını ifade etti.
 
NATO Ukrayna Komisyonunun ÇarÅŸamba günü toplanacağını belirten Stoltenberg, "Biz Ukrayna’nın doÄŸusunda mevcut güvenlik durumundan ve ateÅŸkesin ihlal edilmesinden kaygı duyuyoruz." dedi.
 
Stoltenberg, önümüzdeki iki gün önemli kararlar alınacağını ve ortak savunmanın ve ortaklarla iÅŸ birliÄŸinin kuvvetlendirileceÄŸini söyledi. 
 
Brüksel'de 14-15 Haziran'da gerçekleştirilecek NATO savunma bakanları toplantısında Türkiye'yi Milli Savunma Bakanı Fikri Işık temsil edecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.