Sosyal Medya

Güncel

Çelik: Vize muafiyeti Temmuz'a yetişmez

AB Bakanı ve Baş Müzakereci Ömer Çelik, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vizesiz Avrupa seyahati hakkı düzenlemesinin daha önce planlandığı gibi 1 Temmuz'a yetişmeyeceğini söyledi ve AB Komisyonu'nun, "vize serbestisi karşılığında terörle mücadele yasasının yumuşatılmasına" ilişkin çağrısını, "kabul edilemez" olarak değerlendirdi.



Bakanı ve BaÅŸ Müzakereci Ömer Çelik, Türkiye Cumhuriyeti vatandaÅŸlarına vizesiz Avrupa seyahati hakkı düzenlemesinin daha önce planlandığı gibi 1 Temmuz'a yetiÅŸmeyeceÄŸini söyledi ve AB Komisyonu'nun, "Vize serbestisi karşılığında terörle mücadele yasasının yumuÅŸatılmasına" iliÅŸkin çaÄŸrısını, "kabul edilemez" olarak deÄŸerlendirdi.

Dışişleri Bakanı Bert Koenders ile görüşmek üzere Hollanda'nın Lahey kentine gelen Çelik, Hollanda Televizyonu'nun (NOS) sorularını yanıtladı. Çelik, AB ve Türkiye'nin gelecek üç hafta içinde vizesiz Avrupa seyahati konusunda sonuca ulaşmasının mümkün olmadığını vurguladı.

AB Dönem Başkanlığı, 1 Temmuz'da Hollanda'dan Slovakya'ya geçecek. Çelik, Slovakya ile görüşmelerin daha iyi geçeceğini umut ettiğini de belirtti.

Bakan, Ankara'nın vize serbestisinin koşullarından biri olan terörle mücadele yasasının yumuşatılmasına yanaşmadığı vurgulandı ve böyle bir düzenlemenin kabul edilemesinin mümkün olmadığını söyledi. Böyle bir adımın,"terörle mücadele konusunda Türkiye'yi zayıflatacağını" savundu.

Ömer Çelik, "Kendinizi bizim yerimize koyun. Hollanda, Fransa veya İspanya, Suriye'ye komşu olsaydı sınırında olsaydı, otorite boşluğu ve kontrol edilemeyen sınırlar karşısında ne yapardı?" diye konuştu.

AB Komisyonu, terörle mücadele yasasının kapsamının geniÅŸ olmasına tepki gösteriyor. Komisyon, bu yasa kapsamında muhaliflerin ve gazetecilerin  de gözaltına alındığını savunuyor.

Bakan Çelik ise, terörle mücadele yasasının muhalifleri susturmak için kullanıldığı iddiasını reddetti. Ã‡elik, AKP'nin iktidara gelmesinin ardından farklı görüşlerin kendilerini daha iyi ifade edebilmesine olanak saÄŸlandığını savundu.

Kaynak: NOS, BBC

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.