Sosyal Medya

Güncel

Ukrayna'nın gözü Kremlin'in siyasi mahkumlarında

Rusya'nın 22 yıl hapis cezasına çarptırdığı Ukraynalı milletvekili Savçenko'nun ülkesine dönmesinin ardından gözler, Rusya'daki diğer Ukraynalı mahkum ve tutuklulara çevrildi .



Ukrayna’nın doÄŸusunda Rus ayrılıkçılar tarafından kaçırıldıktan sonra Rus mahkemesince hapis cezasına çarptırılan Ukraynalı pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko’nun ülkesine geri getirilmesinin ardından dikkatler, diÄŸer Ukraynalı mahkum ve tutuklulara çevrildi.
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Rusya'nın yasa dışı olarak ilhak ettiği Kırım'da özgürlük talepleri ile Ukrayna'nın doğusunda ülkenin toprak bütünlüğünü savundukları gerekçesiyle "terör, provokasyon veya cinayet" suçlamalarıyla onlarca Ukraynalı mahkum ve tutuklu olarak Rus hapishanelerinde tutuluyor.
Hapishanelerde kalanlar arasında en dikkati çekenler ise Kırım’ın iÅŸgaline karşı çıkanlar yer alıyor. Kırım'ın yasa dışı ilhakına itiraz eden sinema yönetmeni Oleg Sentsov, terör örgütü kurduÄŸu suçlamasıyla 20 yıla kadar hapse mahkum edildi. Kırım'ın iÅŸgaline karşı çıkan tarihçi Aleksey Çirniy, aktivist Aleksandr Kolçenko ve fotoÄŸrafçı Gennadiy Afanasov da "terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla hapis ceza aldı.
 
Moskova'nın elinde tuttuÄŸu en dikkat çekici isimlerden biri de Kırım Tatar halkının lideri Mustafa Abdülcemil KırımoÄŸlu’nun oÄŸlu Hayser CemiloÄŸlu. Rus yönetiminin Kırım’ı ilhakından önce kaza sonucu bir kiÅŸinin ölümüne sebep olan Hayser CemiloÄŸlu, kaçırılarak Rusya’da yargılandı. CemiloÄŸlu, 3,5 yıl hapse mahkum edildi. Olay, Kırım Tatar halkının lideri KırımoÄŸlu’na karşı Kremlin tarafından ÅŸantaj için kullanılmak istenmiÅŸti.
 
Kırım’ın eski milyonerlerinden Aleksandr Kostenko'nun yanı sıra Ukraynalı Yuri Ä°lçenko, Andrey Kolomiets ve Sergey Litvinov, eski Devlet BaÅŸkanı Viktor Yanukoviç'in Avrupa BirliÄŸi ile ortaklık anlaÅŸması imzalama yerine Rusya ile yakın iliÅŸkiler kurması üzerine 2013'ün sonunda baÅŸlayan meydan olaylarıyla baÄŸlantılı oldukları iddia edilerek Rus hapishanelerine götürüldü.
Ukraynalı siyasi mahkumlar arasındaki en yaşlı kişinin de 74 yaşındaki Yuri Soloşenko olduğu belirtiliyor. Soloşenko, ajanlık suçlamasıyla 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
 
"120 UKRAYNALI ESÄ°R VAR"
Ukrayna Güvenlik Servisi kaynakları, ülkenin doğusundaki çatışmalar sırasında 120'nin üzerinde Ukraynalının, ayrılıkçılar ve Rusya'nın elinde esir tutulduğunu bildirdi
 
Rusya'nın elinde tuttuğu ancak bir süre önce ülkesine getirilen Ukraynalı pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko da siyasi tutuklular arasındaki en dikkat çeken isimlerden biriydi.
 
Ukrayna Devlet BaÅŸkanı Petro PoroÅŸenko, Savçenko'nun ülkeye geri getirilmesinin ardından Rusya’da bulunan Ukraynalı siyasi mahkum ve tutukluların üzerinde yoÄŸunlaÅŸacağının sinyallerini vermiÅŸti.
 
Minsk AnlaÅŸması'nda, "tüm rehineler ve yasa dışı gözaltına alınanların bırakılmasıyla" ilgili maddenin hayata tam olarak geçirilip geçirilmeyeceÄŸini, gelecek günlerde Ukrayna’nın ve uluslararası toplumunun ortaya koyacağı diplomasi mücadelesi belirleyecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.