Sosyal Medya

Güncel

Dearsan, Kazakistan'a korvet satıyor

Kazakistan Deniz Kuvvetleri, Hazar Denizi’nde kullanmak üzere hafif korvet arayışı içinde Dearsan ile teknik İşbirliği Mutabakat metnine (Memorandum of Understanding) imza attı.



Kazakistan, Hazar Denizi’nin sığ sularında yüzebilecek hızlı ve hava, su sualtı harp silahlarıyla donatılmış bir harp gemisi arıyor. Bu programda en fazla altı gemi alınması hedefleniyor. Kazakistan anlaÅŸma imzaladığı firmanın üretimi ülkeye taşımasını talep ediyor. Dearsan, bu çerçevede su üstü harbi, hava savunma harbi ve denizaltı savunma harbi görevlerinin üçünü yerine getirebilecek bir gemi teklif etti. Gemide söz konuÅŸu görevlere uygun sensörler, cihazlar, sistemler yer alacak. Gemide dikine havalanan Ä°HA, 76 mm top, mayın dökme yeteneÄŸi bulunacak ve gemi kendini güdümlü füzelere karşı savunabilecek. Gemi dört adet yönlendirilebilir su jeti ile 30+ knot sürate çıkacak ve 2 bin mil menzili olacak. Geminin 55 personeli 15 gün süreyle limana yanaÅŸmadan yaÅŸamını sürdürebilecek. Geminin buz kırma özelliÄŸi ve NMC koruması olacak. Gemi geliÅŸmiÅŸ komuta kontrol yazılımına sahip olacak.
 
Elektromanyetik karıştırıcı, asimetrik tehditlere karşı ASELSAN’ın 12,7 öö STAMP topu bulunacak. Dearsan paket olarak eÄŸitim, bakım planlama, entegre lojistik destek hizmetleri verecek. Dearsan teknoloji transferi gerçekleÅŸtirirken Kazakistan’da bir tersane kuracak ve Kazakistan’ın iÅŸ payı her gemide artacak. Bu çerçevede Kazakistan’da üretilen her parça ülkeden alınacak, Kazakistan Aselsan Engineering ( KAE) ürünleri kullanılacak. Gemiye Kazakistan tarafı ÅŸimdiden “Nur Sınıfı” adını verdi.
 
Zengin petrol yatakları bulunan Hazar Denizi batıda Azerbaycan ve Rusya, kuzeydoÄŸu ve doÄŸuda Kazakistan, doÄŸuda Türkmenistan, güneyde Ä°ran ile çevrelenmiÅŸtir. UzunluÄŸu 1210, geniÅŸliÄŸi 210-436 kilometredir. Hazar Denizi’nin su seviyesi buharlaÅŸma ve su kaynağını oluÅŸturan Volga (Ä°dil) Nehri'nin sulama ve endüstride kullanılarak tüketilmesi sonucunda düşmüştür. Denizin kuzey kesimi sığdır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.