Sosyal Medya

Güncel

Sivaslı prof 5 bin yıllık yerli tohum buldu

Sivas Gemerek'teki çiftliğinde buğday üzerine araştırma yapan Abdullah Çoban, 5 bin yıllık yerli tohum buldu, çiftliğinde üretmeye başladı.



Yerli tohum üretmek için harekete geçen ve Erciyes Ãœniversitesi’nde görev yapan Prof. Dr. Abdullah Çoban, 5 bin yıllık yerli tohumları buldu. Daha saÄŸlıklı ve yüksek verim veren tohumları ilçede bulunan kendi çiftliÄŸinde üretmeye baÅŸlayan Çoban, genetiÄŸiyle oynanmış ve tamamen yurt dışından ithal edilmekte olan buÄŸday tohumlarının arazilere zarar verdiÄŸini belirtti. Çoban, yerli tohumların 5 bin yıl önce kullanılan, verimi yüksek, proteini yüksek, araziye zarar vermeyen geçmiÅŸten miras kalan tohumlar olduÄŸunu söyledi.

Sivaslı prof 5 bin yıllık yerli tohum buldu

"YERLÄ° TOHUMLAR KAYBOLMAYA YÃœZ TUTTU"

Yanlış politikalardan dolayı, yerli buÄŸday tohumlarının kaybolduÄŸunu belirten Çoban,"Bunun yerine genleri deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, kısır gen takılmış, buÄŸday ve mısır tohumları ithal edilerek genleri deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ tohumlara bağımlı hale getirilmiÅŸiz. Kısır gen takılmış tohumlar, ilk yıl verimi fazla verir, ikinci yıl azalır ve üçüncü yıl verim veremez hale gelir. Kısır genler sadece kendini kısırlaÅŸtırmıyor. Bunu yiyen hayvanlar ve insanlar kısırlaşıyor. 2 yıl önce yapılan araÅŸtırmada 18-25 yaÅŸ arasındaki gençlerimizin bu nedenlerde kısırlaÅŸma meydana geldiÄŸi eÄŸer bu ÅŸekilde gıdamıza dikkat etmemiÅŸ olursak bu oranın yüzde 50’ye ulaÅŸacağı belirtilmektedir. Bizim yerli tohumlarımız 5 bin yıldır kullandığımız buÄŸdaydır. 10-15 yıldır bu buÄŸdayları ülkemizin çeÅŸitli bölgelerinde araÅŸtırdım. Yerli buÄŸdaylarımız diÄŸer buÄŸdaylarla kıyaslandığında, ithal buÄŸdaydan daha verimlidir. Protein analizlerini yaptım. Analizlerimizde, ithal tohumdan üretilen buÄŸdayın protein miktarı yüzde 8 civarındayken bizim buÄŸday yüzde 14’tü. Åžu anda aynı tohumları organik olarak gübreleyip yetiÅŸtirdiÄŸimizde, yüzde 17’lere çıkamıyorduk. Yüzde 17 protein miktarı ihtiva eden buÄŸdaylarımız da çıkmaya baÅŸladı. Hem buÄŸday kalitesi türü hem de organik gübreleme ile protein verimleri giderek arttı. Dünya ortalaması yüzde 14 iken bizim buÄŸdayımızda yüzde 17 harika bir rakam demektir." dedi.

 

Sivaslı prof 5 bin yıllık yerli tohum buldu

Sivaslı prof 5 bin yıllık yerli tohum buldu

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.