Sosyal Medya

Güncel

Obama Afganistan'daki ABD askerinin 'görev alanını' genişletti

ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan'da bulunan ABD askerlerinin Talibanla mücadele konusunda daha aktif olması için görev almasına karar verdi.



Reuters'a konuÅŸan, ismini vermeyen bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, ABD'nin Talibanla mücadele eden Afgan güçlerine savaÅŸ alanlarında karadan ve havadan daha aktif olarak destek saÄŸlayacağını söyledi.

ÖZELLİKLE HAVA GÜCÜ

Obama'nın kararına göre ABD özellikle hava gücü desteÄŸi verecek.Ancak ABD'li yetkili "Bu Talibanı hedeflemek için ucu açık bir mukavele deÄŸil" dedi. Obama'nın kararı Afganistan'da uluslararası güçlerin savaÅŸ misyonunu bitirip görevi Afgan ordusuna devretmesinden bir yıldan fazla bir süre sonunda geldi. Bu Afganistan'da yaÅŸanan çatışmayı yeniden tanımlayabilecek bir adım olarak görülüyor.

OBAMA'NIN SAYIYI AZALTMASI BEKLENÄ°YOR

Obama'nın ayrıca 2017 yılının başında Afganistan'da bulunan 9 bin 800 Amerikan askerini 5 bin 500'e indirip indirmeme kararını da vermesi bekleniyor. Bir grup emekli general ve diplomat Obama'ya Afgan Talibanıyla mücadeleyi zora sokacağı gerekçesiyle bu plandan vazgeçmesi çaÄŸrısı yapıyor.

ABD KÄ°LÄ°T HAREKATLARDA YER ALACAK

ABD'nin yeni politikası çerçevesinde Afganistan'daki ABD komutanı General John Nicholson Amerikan askerlerinin konvansiyonel Afgan güçlerine çatışma alanlarında ne zaman eÅŸlik edeceÄŸine karar verebilecek. ABD askerleri ÅŸimdiye kadar sadece Afgan özel güçlerine eÅŸlik ediyordu.

ABD yetkilisi geniÅŸletilmiÅŸ yetkilerin "yalnızca savaÅŸ alanında stratejik etkilerinin görülebileceÄŸi belli durumlarda" kullanılacağını da söyledi. Buna göre ABD askerleri Afgan askerlerini günlük her görevde takip etmeyecek.

Ancak yetkili "Bu ek esnekliÄŸin Afgan hükümeti tarafından desteklendiÄŸini ve ülkenin önemli bir döneminde Afgan halkına yardımcı olacağını" da ekledi. Bu karar ABD güçlerinin Taliban hedeflerini vurma sınırlaması konusunda ABD politikalarının deÄŸiÅŸtiÄŸi anlamına geliyor. Karara göre ABD ordusu sadece "aşırı durumlarda" deÄŸil Afgan güçlerinin Talibanla mücadelede kilit harekatlarında da yer alabilecek.

Son bir buçuk yılda Afganistan'ın büyük bölümleri geçici de olsa Taliban'ın eline geçmiÅŸti. Obama'nın verdiÄŸi yetkilerle ABD ordusunun Afgan güvenlik güçlerindeki eksiklikleri giderebileceÄŸi düşünülüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.