Sosyal Medya

Güncel

Muhaliflere 'sıkı operasyon' kararı

Esed rejimi, Rusya ve İran'ın savunma bakanları İran'ın başkenti Tahran’da buluştu. İran tarafı, "Terörist gruplara karşı bitirici hamle yapma konusunda kararlıyız" dedi ve toplantının sonuçlarının "önümüzdeki günlerde belli olacağını"



Rusya Savunma Bakanı Sergey Åžoygu, Ä°ran Savunma Bakanı Hüseyin Dahkan ve Suriye Savunma Bakanı Fehd Casim Freyc’in Ä°ran'ın baÅŸkenti Tahran’da yaptığı toplantıdn muhalif gruplara karşı daha sıkı operasyon kararı çıktı.
Toplantıdan sonra açıklama yapan Dahkan, "Terörist gruplara karşı bitirici bir hamle yapmak konusunda kararlıyız" diye konuştu.
İranlı yetkili, bu amacı gerçekleştirmek için bu grupların siyasi destek ve geniş çaplı operasyon yürütecek kadar silah almasını engellemek gerektiğini savundu.
"Yolun sonuna kadar gitmeye hazırız"
Toplantıda yapılan görüşmelerin sonucunun "önümüzdeki günlerde belli olacağını" söyleyen Dahkan, "Bu teröristler ve onları destekleyenler, karşısındakilerin yolun sonuna kadar gitmeye hazır olduğunu ve olacağını bilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Suriye’de bir ateÅŸkesi desteklediklerini savunan Ä°ranlı yetkili bunun "terörist" grupları güçlendirmemesi gerektiÄŸini ifade etti.
Dahkan ayrıca Suriye rejiminin ordusunu güçlendirmenin, toplantının önemli gündem maddelerinden biri olduğuna işaret etti.
Rusya Savunma Bakanlığı toplantıdan önce yaptığı açıklamada, müttefik ülkelerin IŞİD ve Nusra Cephesi ile mücadele meselesinde hangi konuların öncelikli olduğuna karar vereceğini söylemişti.
Üç müttefiğin görüş ayrılığı
Üç müttefik, bu toplantıyı düzenleyerek Suriye konusunda aynı çizgide olduklarının altını çizmek istedi. Ancak bu ülkeler Suriye krizinin çözümüyle ilgili bazı noktalarda farklı görüşlere sahip.
Rejim ve Ä°ran askeri çözümde sonuna kadar gitmeye hazır olduklarını her fırsatta dile getirirken Rusya her zaman Suriye’de siyasi çözümden baÅŸka bir alternatif olmadığını söyleyip, muhalifler ile rejim arasındaki müzakerelerin devam etmesi için uluslararası toplumla iÅŸbirliÄŸi yürütüyor.  
Suriye’de 3 gün önce parlamento karşısında konuÅŸan Åžam rejiminin CumhurbaÅŸkanı BeÅŸÅŸar Esed ise hâlâ askeri çözüme baÄŸlı olduÄŸunun altını çizmiÅŸti. Esed, "Palmira’yı nasıl IŞİD’den kurtardıysak Suriye toprağının her zerresini aynı ÅŸekilde kurtaracağız. Zaferden baÅŸka bir seçeneÄŸimiz yok" diye konuÅŸmuÅŸtu. Ancak Åžubat 2016’da Esed’in yatığı benzer bir açıklama Moskova’ya sorulduÄŸunda Kremlin’den bir tepki gelmiÅŸti. Kremlin Sözcüsü, "Suriye’de siyasi çözümün alternatifi yok" diyerek Eylül 2015’ten beri Suriye’de askeri bir operasyon yürüten Rusya’nın bu konuda Åžam’la hemfikir olmadığını ortaya koymuÅŸtu.
Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.