Sosyal Medya

Güncel

Demirtaş AB'den yine yardım istedi

Demirtaş İtalyan gazetesine konuştu: “Türkiye’de iç savaşa sürükleniyoruz, AB gözlerini kapatmamalı”



Ä°talya’nın prestijli gazetesi La Repubblica’ya bir mülakat veren Halkların Demokratik Partisi (HDP) EÅŸ Genel BaÅŸkanı Selahattin DemirtaÅŸ, Türkiye’deki Kürt kentlerinde katliam yaÅŸandığını, bir iç savaÅŸa sürüklenildiÄŸini ve bundan artık hiçbir çıkışın olmadığını söyledi.
 
DemirtaÅŸ, bu olanlara AB’nin gözlerini kapatmaması gerektiÄŸini de ekleyerek, “AB hükümetleri sanki ErdoÄŸan’dan hoÅŸlanıyor gibi görünüyor” dedi.
 
Gazetenin Türkiye haberleri uzmanı Marco Ansaldo’ya konuÅŸan Selahattin DemirtaÅŸ, Türkiye’de meydana gelen terör saldırılarının anımsatılması ve “Topraklarında savaÅŸ yaÅŸanmasından ötürü acı çeken, üstüne üstlük bir de PKK ve ordu arasında sıkışmış Kürtler suçlanıyor. Sizce ErdoÄŸan neyi amaçlıyor?” sorusunu şöyle yanıtladı:
 
“(ErdoÄŸan) Kürtleri saf dışı bırakmak istiyor. Türkiye’yi zenginleÅŸtiren etnik farklılıkları yok etmek istiyor. Sanırım bu oldukça açık. Kürt hafızasına darbe indirmek istiyor. Yani sadece PKK’yı deÄŸil, sendikaları, sivil toplumu, tüm Kürt siyasi temsilcileri. Bu durdurulmalı. Ancak Avrupa BirliÄŸi (AB) bunun yapılmasına izin veriyor.”
 
“MERKEL ALMANYA’SI, ERDOÄžAN’IN SUÇLARINA GÖZ YUMMAMALI”
DemirtaÅŸ, göçmen akınını durdurmak için AB’nin Türkiye ile daha yeni bir anlaÅŸma imzaladığını, bu anlaÅŸmadan ÅŸimdi nasıl vazgeçebileceÄŸine dair bir soruya ise “GeçtiÄŸimiz haftalarda Almanya, Norveç, Ä°talya gibi ülkeleri ziyaret ettim ve Kürt bölgelerindeki deÄŸiÅŸim sorunlarını ele aldım. Angela Merkel’in Almanya’sı, ErdoÄŸan’ın suçlarına göz yummamalı, mülteciler konusunda kendisini zorda hissetse bile. Böylece ErdoÄŸan’ın liberal olmayan projelerini hayata geçirmesi için serbest bir alan oluÅŸmasına olanak tanıma riski doÄŸuyor. Bu, Avrupa’nın yapmış olduÄŸu çok ciddi bir hatadır” diye yanıt verdi.
 
“GEÇMÄ°ÅžTEKÄ°NDEN DAHA KANLI BÄ°R SAVAÅž YAÅžANIYOR”
DemirtaÅŸ “(AB), ordu kanalı ile aralarında çocukların da bulunduÄŸu çok sayıda sivilin öldürüldüğü ve sokaÄŸa çıkma yasağının ilan edildiÄŸi Kürt kentlerinde her gün yaÅŸanan katliamları görmezden gelmemeli. Sizlerin bu konuda bilgi eksikliÄŸiniz var. O halde Türkiye’deki demokrasinin durumuna iliÅŸkin gözlerinizi açmalısınız. Çünkü bir iç savaÅŸa sürükleniyoruz” diye açıklamalarını sürdürdü. 
 
Muhabirin, “İç savaÅŸ mı?” diye sorması üzerine DemirtaÅŸ, “Evet, durum günden güne kötüleÅŸiyor ve ÅŸimdi bundan hiçbir ÅŸekilde çıkış yok, hiç olumlu bir ÅŸey yok. Dinden ilham alan muhafazakar hükümet, Kürtlerle barış süreci için hiçbir çözümü kabul etmiyor” ifadelerini kullandı. 
 
Sadece birkaç yıl önce yaÅŸanan barış sürecinin neden sonlandığının sorulması ve “Sadece birkaç yıl önce aynı ErdoÄŸan, MÄ°T BaÅŸkanı Hakan Fidan’ı PKK lideri Abdullah Öcalan’ın hapis yattığı adaya göndermiÅŸti” hatırlatması üzerine DemirtaÅŸ ÅŸunları söyledi:
“Barış süreci, ErdoÄŸan için olumlu bir ÅŸeydi, çünkü o dönemde Kürtlerin oyunu istiyordu. Bizim toplumumuzun talepleri ise kesindi: sivil bir Anayasa yapılması, egemen faÅŸizmi defetmek ve tam demokrasiye ulaÅŸmak. ErdoÄŸan ise Ä°slami bir milliyetçiliÄŸi hedefliyor. Bu yüzden askerle yeniden ortaklığa girdi ve geçmiÅŸtekinden daha kanlı olan savaÅŸ tekrar baÅŸladı.”
 
“AB HÃœKÃœMETLERÄ° ERDOÄžAN’DAN HOÅžLANIYOR GÄ°BÄ°”
Türkiye’de basın özgürlüğü olmamasından dolayı insanların her ÅŸeyden haberdar olmadığını dile getiren Selahattin DemirtaÅŸ, “Demokratik bir Türkiye yanlısı gazeteler acı çekiyor, bir de bunun üzerine AB hükümetleri sanki ErdoÄŸan’dan hoÅŸlanıyor gibi görünüyor. Siyasi liderlerimiz, kurumsal olarak yapmamaları gerekmesine raÄŸmen doÄŸrudan CumhurbaÅŸkanı ile muhatap oluyor, baÅŸbakan ile deÄŸil. Ben ise böyle yapmıyorum” diye sözlerini sürdürdü.
 
Ãœlkesi için umutlu olduÄŸunu da ekleyen DemirtaÅŸ, “ErdoÄŸan, bugün barışın önündeki en büyük engeldir. Ancak daima o yönetmeyecek ki” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.