Sosyal Medya

Güncel

Muhalefet ifadeye gidecek mi?

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği yürürlüğe girdi. 511’i HDP’liler hakkında olmak üzere dokunulmazlıkların kaldırılması için 799 fezleke bulunuyor. Şimdi savcılar haklarında dosya bulunan vekilleri ifadeye çağıracak. MHP'li vekiller ifadeye gideceklerini belirtirken, CHP'li vekiller arasında bu konuda bir görüş birliği yok. İfadeye gitmeme kararı alan HDP’nin gündeminde ise çok sayıda tutuklama olması durumunda “alternatif parlamento” kurulması da bulunuyor.



CumhurbaÅŸkanı’nın onayı ile birlikte haklarında fezleke düzenlenen milletvekillerinin dokunulmazlıkları kalktı. Uygulama için düzenlemenin Meclis’ten geçtiÄŸi gün itibarıyla Meclis’e ve Adalet Bakanlığı’na gönderilen fezlekeler esas alınacak. Bu kapsamda

HDP’li 55 milletvekilinin 511

CHP’li 57 milletvekilinin 211

MHP’li 10 milletvekilinin 23

Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka’nın 5

dosyası bulunuyor. İktidar partisinden ise 29 milletvekiline ait toplam 50 dosya var.

Şimdi bu dosyalar savcılıklara iade edildikten sonra ifade çağrıları ile yargılama başlayacak.

HDP ne yapacak?

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına iliÅŸkin tartışmasının odağındaki parti Halkların Demokratik Partisi. HDP’ller hakkındaki fezlekelerin büyük bölümü terör suçları, halkı kin ve düşmanlığa teÅŸvik, suçu ve suçluyu övmek gibi gerekçelerle düzenlendi.

HDP’nin tavrını daha önce EÅŸ BaÅŸkan Selahattin DemirtaÅŸ açıklamıştı. HDP’liler ifade vermeye gitmeyecek. Bu durumda hukuki olarak süreç ifade vermeye gitmeyen isimler hakkında zorla getirme kararı alınması ile devam edecek. Bu, ifade vermeye gitmeyen milletvekillerinin ikâmet ettikleri ya da bulundukları adreslerden zorla götürülmeleri anlamına geliyor. HDP’liler zorla götürme olsa bile ifade vermeme kararı aldı. Savcı karşısında bu uygulamanın siyasi olduÄŸuna vurgu yapan ortak bir mesaj verilmesi kararlaÅŸtırıldı.

Beklenti zorla götürme halinde dahi ifade verilmemesi ile birlikte tutuklamaların gündeme gelmesi. Bu aÅŸamadan sonrası için de HDP’nin önünde nasıl hareket edileceÄŸine iliÅŸkin bazı ihtimaller var. Bunlar arasında öne çıkan, EÅŸ BaÅŸkan Selahattin DemirtaÅŸ’ın bir grup toplantısında dile getirdiÄŸi “alternatif parlamento”.

Partinin yetkili organlarında da gündeme gelen bu tartışmayı Al Jazeera’ye deÄŸerlendiren bir parti yetkilisi, “Bu, dışlanmamız, o bölgenin milletvekillerinin temsil imkânı kalmaması durumunda olur. Bu süreç kendi doÄŸallığında bizi o noktaya sürüklüyor. Yani bu ülke parlamenter yapısı kapsamında bazı milletvekillerini tümüyle dışarıda bırakırsa, yapılacak bir ÅŸey kalmamışsa iÅŸ kendi sürecinde oraya doÄŸru gider. Bunu planlıyoruz, hedefliyoruz diye bir ÅŸey yok ama pratik olarak bu noktaya gidebileceÄŸini düşünüyoruz. Yasama faaliyetlerine katılamaz hale geldiÄŸimizde yapacak baÅŸka bir ÅŸey kalmaz.” dedi.

7 Haziran günü Azadi TV'de konuyla ilgili konuÅŸan HDP EÅŸ BaÅŸkanı Selahattin DemirtaÅŸ da alternatif parlamento üzerinde durduklarını ancak bunun Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden tamamen çekilme anlamına gelmediÄŸini söyledi. 

"Biz parlamentodan tümüyle çekilme kararı almayacağız. O oyların nasıl sandığa atıldığını halk bilir. O parlamento o insanların hakkıdır. Biz oraları nasıl AKP'ye terk edebiliriz? Bunu sonuna kadar savunacağız. Oralar bizim mevzilerimizdir. Kimsenin şüphesi olmasın. Eğer gerçekten bizi, o parlamentoda milletvekillerimizi tutuklayarak çalışamaz hale getirirlerse parti yöneticilerimiz ya da dışarıda kalan milletvekillerimiz bütün bölgelerde halk parlamentosu şeklinde çalışabilirler. Halk kendi meclisini kendi inşa eder. Yasadışı değildir, TBMM'nin alternatifi değildir. İkisini bir arada yürütecek bir hazırlığımız olacak."

Hezer ve Sarıyıldız dönmedi

 

Tuba Hezer yaklaşık 20 gündür yurtdışında.
 
 

Bu konuda karar almak için uygulamanın seyri izlenecek. Tutuklama kararları olmaması durumunda HDP’liler siyasi faaliyetlerine öncesinde olduÄŸu gibi devam edecek. Bu arada taziyeye gittiÄŸi gerekçesiyle tartışmanın alevlenmesine neden olan isimlerden HDP’li Tuba Hezer ve arabasında silah taşıdığı iddia edilen Faysal Sarıyıldız’ın 20 gün önce bir programa katılmak üzere gittikleri Avrupa ülkelerinden henüz Türkiye’ye dönmedikleri öğrenildi.

CHP ne yapacak?

CHP’de HDP gibi alınmış bir karar yok. Hakkında fezleke bulunan bazı milletvekilleri ifade vermeye gideceklerini yakın çevrelerine dile getirdi. Bazıları ise ifade vermeye gitmeyecek. Onlardan biri Eren Erdem. Al Jazeera’nin sorularını yanıtlayan Erdem, “Ä°fadeye gitmem için tek ÅŸart yolsuzluk fezlekelerine takipsizlik verilen bakanların da ifadeye gitmesi. Onlar gitmiyor hatta bu dokunulmazlık kapsamına alınmıyorsa ben de ifade vermeye gitmeyeceÄŸim. Polis eÅŸliÄŸinde ifade talimatı verilirse gelip beni meclisteki odamdan alabilirler.” dedi.

MHP ifadeye gidecek

Dokunulmazlıkların kaldırılması düzenlemesine parti olarak “Evet” oyu kullanan Milliyetçi Hareket Partisi’nde ise milletvekilleri ifade vermeye gidecek. MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli, “Gider savunmamızı yaparız” dedi. Haklarında daha çok hakaret suçlaması ile fezleke düzenlenen milletvekilleri de Genel BaÅŸkan Bahçeli gibi savcılıklardan çaÄŸrı gelmesi ile birlikte ifade vermeye gidecekler.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.