Sosyal Medya

Güncel

Aktöbe saldırısının ayrıntıları belli oluyor

Kazakistan’ın Aktöbe şehrinde bir askeri birim ile silah dükkanına yapılan saldırının ayrıntıları ortaya çıkıyor. Kazakistanlı yetkililer ismini açıkladığı saldırganların en küçüğünün 26, en büyüğünün ise 33 yaşında olduğu belirtiliyor.



Kazakistan'ın Aktöbe saldırısının ayrıntıları ortaya çıkıyor. Ä°smi ilk kez duyulan 'Kazakistan’ı ÖzgürleÅŸtirme Ordusu' adlı örgütün üstlendiÄŸi saldırıda ölen militanların ismi açıklandı.
Yerli kaynakların haberine göre, Kazakistan polisi, 19 kişini öldüğü, 38 kişinin de yaralandığı saldırılarda çok sayıda silah ele geçirdi.
 
Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) Genel Sekreteri Nikolay Bordyuja tarafından yapılan açıklamada "Aktöbe'deki olay örgüte dair bir tehdit oluşturmuyor. Biz şimdilik sadece gözlemlemeyle yetineceğiz" dedi. Bordyuja ayrıca olayla ilgili resmi bir müdahalelerin olmayacağını, Kazakistan güvenlik güçlerinin olaya müdahale ettiğini söyledi.
Yerel kaynaklar, 300 bin nüfuslu Aktöbe kentinde sıkı yönetime geçildiğini ve internet bağlantılarının kesildiği ve denetimlerin arttığı belirtiliyor.
 
NAZARBAYEV: SALDIRI DIÅžARIDA PLANLANDI
Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, ülkenin batısında bulunan Aktöbe kentinde düzenlenen silahlı saldırıların 'dışarıdan planlandığını' söyledi.
Nazarbayev ulusa sesleniş konuşmasında, Aktöbe saldırılarını 'dışarıdan emir alan radikal İslamcı kişiler tarafından düzenlenen bir terör eylemi' olarak tanımladı.
 
'EN KATI ÖNLEMLER ALINACAK'
Ayrıca Nazarbayev, Kazakistan'da aşırılık yanlıları ve teröristleri ortadan kaldırmak için 'olabilecek en katı önlemleri' alacaklarını belirtti.
Aktöbe kentinde pazar günü iki silah dükkanı ve bir askeri birliğe silahlı saldırı düzenlenmişti. Saldırılar sonucunda üçü sivil, üçü de asker olmak üzere 19 kişi ölmüştü.
Kentte bugün de bir çocuk kampına silahlı saldırı düzenlendi ancak ölen ya da yaralanan olmadı. Kazak yetkililer, iki saldırının birbiriyle bağlantılı olabileceğini söylüyor.
 
KAZAKÄ°STAN'DA PROTESTO TUTUKLAMALARI
Kazakistan'da 21 Mayıs'ta başlayan arazi protestolarını organize ettikleri gerekçesiyle işadamları ve eski bürokratlar tutuklanmıştı. Tutuklananlar arasında ülkenin en zengin işadamı da bulunuyor. Kazakistan resmi kaynakları da Astana, Almatı ve Çimkent şehirlerinde tutuklananlar arasında iş adamı Tohtar Tuleşov olduğunu doğruladı. Kazakistan Başsavcılığı da şu anda ülkenin diğer bölgelerinde protesto gösterilerini finanse edilmesi konusunda soruşturmaların sürdüğünü açıklamıştı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.