Sosyal Medya

Güncel

Dokunulmazlık yasasını onaylandı. Peki şimdi ne olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milletvekilliği dokunulmazlıklarıyla ilgili, anayasada değişiklik yapılmasını öngören 6718 sayılı Kanunu onayladı.



Dokunulmazlıkları kaldırılan milletvekillerinin dosyaları, Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra TBMM tarafından önce BaÅŸbakanlık’a, oradan da Adalet Bakanlığı’na iade edilecek. Adalet Bakanlığı, 787 fezlekenin her birini, geldikleri il savcılıklarına gönderecek. Bu süreç 15 günde tamamlanacak.

CMK’YA GÖRE: Savcılıklar her bir fezlekeyle ilgili ayrı soruÅŸturma baÅŸlatacak. SoruÅŸturmalar, Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) hükümleri uyarınca yürütülecek. Deliller toplanacak, ifadeler alınacak. CMK uyarınca gözaltı, arama, tutuklama gibi tedbir iÅŸlemleri uygulanıp uygulanmayacağına savcılıklar ve mahkeme karar verecek.

Milletvekilleri hakkındaki soruÅŸturmaları, Adalet Bakanlığı’nın “Yasama Dokunulmazlığı’nın Kaldırılmasıyla Ä°lgili Ä°ÅŸlemler” baÅŸlıklı genelgesi uyarınca bizzat ilgili yer cumhuriyet baÅŸsavcısı veya baÅŸsavcıvekilleri yürütecek.

VEKÄ°LLÄ°ÄžE DEVAM: Dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilinin, milletvekilliÄŸi devam edecek. Dokunulmazlığı kaldırılan bir milletvekili, sadece dokunulmazlık hangi iddia için kaldırılmışsa o iddiadan yargılanacak.

TAKÄ°PSÄ°ZLÄ°K ÇIKABÄ°LÄ°R: SoruÅŸturma tamamlanınca 148 milletvekilinden hangisi hakkında iddianame hazırlanacağına yine ilgili savcılıklar karar verecek. Savcılıkların takipsizlik kararı verme yetkisi de bulunuyor. 148 milletvekilinden hangisine dava açılıp açılmayacağına iliÅŸkin takdir yetkisi de savcılıkların olacak.

Ä°DDÄ°ANAME HALÄ°NDE: Hakkında iddianame hazırlanan ve dava açılanlar yargılanacak. Davalar, isnat edilen suçlara göre asliye ceza, ağır ceza mahkemelerinde görülecek. Davalar sonucunda yargılanan milletvekilleri hakkında mahkûmiyet kararı verilebileceÄŸi gibi beraat kararları da verilebilecek.

VEKÄ°LLİĞİN DÜŞMESÄ°: MilletvekilliÄŸinin sona ermesi, Anayasa’nın “MilletvekilliÄŸinin Düşmesi” baÅŸlıklı 84. maddesinde düzenleniyor. 84. madde, bu hususta “Kesin mahkeme kararının genel kurula bildirilmesiyle olur” hükmünü taşıyor. Hakkındaki karar temyiz aÅŸamasında (Yargıtay) kesinleÅŸenlerin milletvekilliÄŸi, (Anayasa Mahkemesi de itirazı reddetmiÅŸse) TBMM Genel Kurulu’na bildirilmesiyle düşüyor.

129 milletvekilinin 25'i AK Parti, 51'i CHP, 45'i HDP, 7'si MHP'den, biri ise Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka.
Meclis Anayasa ve Adalet Karma Komisyonunda bulunan 567 dokunulmazlık dosyasın 44'ü AK Parti, 170'i CHP, 333'ü HDP, 16'sı MHP milletvekillerine, 5'i ise Nazlıaka'ya ait bulunuyor.

Birden fazla milletvekilinin bulunduğu dosya sayısı 41. Nazlıaka'nın dosyalarından biri, diğer parti milletvekilleriyle birlikte düzenlenmiş durumda.

Kaynak: AjansHaber

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.