Sosyal Medya

Güncel

BDT başbakanları Bişkek'te toplandı

BDT üye ülkelerin başbakanları, dönem başkanı Kırgızistan'da bir araya geldi



Bağımsız Devletler TopluluÄŸu'na (BDT) üye ülkelerin baÅŸbakanları, dönem baÅŸkanı Kırgızistan'da bir araya geldi. 
Ala-Arça CumhurbaÅŸkanlığı Konutu’ndaki Kongre Salonu’nda yapılan toplantıya, Kırgızistan BaÅŸbakanı Sooronbay Ceenbekov, Rusya BaÅŸbakanı Dmitriy Medvedev, Kazakistan BaÅŸbakanı Karim Masimov, Moldova BaÅŸbakanı Pavel Filip, Belarus BaÅŸbakanı Andrey Kobyakov, Tacikistan BaÅŸbakanı Kohir Rasulzoda, Özbekistan BaÅŸbakan Birinci Yardımcısı Rüstem Azimov, Azerbaycan BaÅŸbakan Birinci Yardımcısı Yaqub Eyyubov, Ermenistan BaÅŸbakan Yardımcısı Baçe Gabrielyan ve Türkmenistan Bakanlar Kurulu BaÅŸkan Vekili Satlık Satlıkov katıldı. 
Katılımcılar, toplantı öncesi aile fotoÄŸrafı çektirdi. 
Ceenbekov, açılışta yaptığı konuÅŸmada, Kırgızistan’ın, BDT'nin kuruluÅŸunun 25. yıl dönümünde yürüttüğü dönem baÅŸkanlığı görevine büyük önem verdiÄŸini söyledi. Ceenbekov, Kırgızistan’da bu yıl 3-8 Eylül arasında 2. Dünya Göçebe Oyunları’na ev sahipliÄŸi yapacağını hatırlattı. 
BaÅŸbakan Ceenbekov, Kırgızistan’ın BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Uluslararası Kültürel YakınlaÅŸma On Yılı (2013-2022) taahhüdü çerçevesinde baÅŸlatılan Dünya Göçebe Oyunları’nın BM, “Dinler ve kültürler arası diyaloÄŸu geliÅŸtirme ve barış için iÅŸbirliÄŸi ve anlayış” sonuç bildirgesine alınması için öneride bulunmayı planladığını ve bunun için destek beklediÄŸini kaydetti. Ceenbekov, BDT zirvesine katılanları, 2. Dünya Göçebe Oyunları'nın açılış törenine davet etti. 
Toplantının ardından üye ülkeler arasında çeÅŸitli alanlarda iÅŸbirliÄŸini öngören toplam 16 belge imzalandı. Toplantıda, ülkeler arasında kültürel iÅŸbirliÄŸinin güçlendirmesine katkı saÄŸlayacak ve iki yılda bir düzenlenecek "Art-Ekspo" BDT uluslararası sergisinin oluÅŸturulmasını öngören taslak da kabul edildi. 
BDT Ä°cra Sekreteri Sergey Lebed, toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında kabul edilen belgelerin 16 Eylül 2016'da baÅŸkent BiÅŸkek’te düzenlenecek BDT Devlet BaÅŸkanların onayına sunulacağını söyledi. Lebed, bir sonraki BDT Hükümet BaÅŸkanları Zirvesi'nin, Belarus’un baÅŸkenti Minsk’te 28 Ekim 2016'da yapılacağını kaydetti. 
 
CUMHURBAÅžKANI ATAMBAYEV, BDT BAÅžBAKANLARINI KABUL ETTÄ° 
 
CumhurbaÅŸkanı Almazbek Atambayev, BaÅŸbakan Ceenebekov ev sahipliÄŸindeki BDT Hükümet BaÅŸkanları Zirvesi’ne katılanları kabul etti.
Atambayev, burada yaptığı konuÅŸmada, Bağımsız Devletler TopluluÄŸu’nun reformunda dengeli ve pragmatik bir yaklaşım izlenmesi gerektiÄŸini belirtti. BDT üye ülke devlet baÅŸkanları zirvesinin bu yılın eylül ayında BiÅŸkek’te yapılacağını anımsatan Atambayev, BDT Ä°cra Sekreteryası'nın iyi ve koordineli çalışması sayesinde zirvenin çok iyi geçeceÄŸinden emin olduÄŸunu sözlerine ekledi. 
Atambayev, BiÅŸkek'te bulunan Rusya BaÅŸbakanı Medvedev'e özel ilgi gösterdi. Atambayev ve Medvedev, BiÅŸkek'e 25 kilometre uzaklıktaki Ala-Arça kanyonunu birlikte ziyaret etti. 
BDT, Sovyetler BirliÄŸi'nin dağılmasıyla Kazakistan'ın Almatı kentinde 1991 yılında toplanan Azerbaycan, Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Rusya, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan ile Ukrayna tarafından kurulmuÅŸtu. Aralık 1993'te BDT'ye katılan Gürcistan, Rusya ile 2008 yılında yaÅŸadığı krizin ardından 18 AÄŸustos 2009'da topluluktan ayrılmıştı. Örgütün kurucularından Ukrayna, Rusya'nın Kırım yasadışı ilhakı dolayısıyla toplantılara katılmıyor. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.